1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Jeep+Buick
AR pijaca klasika: Jeep+Buick

AR pijaca klasika: Jeep+Buick

125
0
Podelite sa prijateljima:

Naslov je pomalo zbunjujući, zar ne? Jeep je ipak danas deo globalne korporacije Stellantis dok je Buick jedna od divizija General Motorsa, pa kako ta dva brenda mogu da imaju bilo kakvu povezanost? Ali ako se vratimo dovoljno daleko u istoriju, videćemo da je Jeep veoma često menjao vlasnike.

Ovaj proizvođač vozila je naravno osnovan tokom Drugog svetskog rata od strane firme Willys, a ona će se udružiti sa kompanijom Kaiser 1953. godine. Novonastali Kaiser-Jeep se orijentisao samo na teretna vozila, a jedan od njih će da bude model Commando kao konkurent rivalima kao što su Ford Bronco, International Scout i Toyota Land Cruiser.

Commando je u početku nuđen samo sa benzincem radne zapremine 134 kubna inča (2,2 litra) i 75 konjskih snaga, što je u suštini isti motor koji je pokretao i vojni model. Ali u želji za više snage, Kaiser-Jeep je od General Motorsa kupio njegov čuveni benzinac sa šest cilindara radne zapremine 225 kubnih inča (3,7 litara). Razvijao je 160 „grla“ i zapravo je reč o agregatu koji će Buick kasnije da otkupi i ugrađuje ga u mnoge svoje modele, uključujući i fantastični Grand National GNX iz osamdesetih godina, jednim od najbržih američkih četvorotočkaša svog perioda.

Kaiser-Jeep je kasnije kupljen od strane firme American Motor Company (AMC) i poslovaće pod njegovom komandom sve do kasnih osamdesetih godina, kada ga je kupio Chrysler. Tako da je zaista postojao jedan vremenski period kada ste mogli da kupite neki Jeep sa autentičnim Buickovim motorom direktno iz fabrike, a u periodu od 1966. do 1971. godine je fabriku napustilo 57.350 jedinica.

Commando je takođe bio dostupan i sa izborom manuelnog i automatskog menjača, pogonom na zadnje i sva četiri točka i samo sa platnenim krovom pre nego što ga je zamenio model Cherokee.

Primerak iz današnje priče je iz 1971. godine i nalazi se u gradu Ratlend unutar američke savezne države Masačusets. Do sada je prešao nešto više od 100 hiljada kilometara i prošao je kroz dugačak proces restoracije i modifikacija. Ispod haube više nije originalni 3,7-litarski motor već nešto veći 3,8-litarski benzinac koji je originalno bio ugrađen u model Buick Regal.

Nismo baš sigurni zašto bi neko to uradio, pošto je smanjio snagu originala za čak 55 „grla“, a takođe je ugrađen i moderniji trostepeni automatski menjač. Ovaj Commando sigurno nije brz, ali je barem pouzdan, pošto je spomenuti 3,8-litarski motor možda najpouzdaniji agregat ikada napravljen od strane General Motorsa.

Tokom restauracije je ugrađeno još nekoliko modernih detalja, kao što su 15-inčne felne i servo volan, ali sa školjkom se nije mnogo eksperimentisalo i ona je vraćena u originalno stanje. Vlasnik kaže da je kupio vozilo 2021. godine i onda kompletirao restauraciju godinu dana kasnije.

Aukcija je donela 43 ponude, a najviša je iznosila 39 hiljada dolara.

Zoran Tomasović

(125)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments