1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Chevrolet Camaro Yenko sada razvija čak 1.050 konjskih snaga
Chevrolet Camaro Yenko sada razvija čak 1.050 konjskih snaga

Chevrolet Camaro Yenko sada razvija čak 1.050 konjskih snaga

247
1
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko ste ljubitelj američkih „mišićavih“ automobila, onda sigurno znate da je ime Yenko sveto. Sve je počelo još sredinom šezdesetih godina prošlog veka, kada je čovek po imenu Don Jenko uradio ono šta Chevrolet nije smeo, a to je da kombinuje laganu školjku modela Camaro sa moćnim motorima. Zašto Chevrolet nije smeo da uradi tako nešto pročitajte ovde, ali nisu postojala nikakva pravila koja bi sprečila Yenko da uradi tako nešto.

On je debitovao s V8 motorom zapremine 427 kubnih inča (7,0 litara) sa 425 konjskih snaga, a pored Camara je nudio sličan paket i na modelima Nova, Chevelle, Corvair i Vega. Trend je opstao relativno kratko i već do ranih sedamdesetih godina, novi zakoni o izduvnim gasovima su „sahranili“ takva vozila, a ona su danas izuzetno poželjna i među najskupljima su u istoriji spomenute klase automobila.


Sa izuzetkom neuspelog eksperimenta sa nešto modernijim Camarom iz 1981. godine, ime Yenko je nestalo sa tržišta sve do 2016. godine kada je firma SVE (Specialty Vehicle Engineering) objavila da je kupila licence, i da namerava da nam donese novi model. To se desilo prošle godine, a SVE je sada podigao paket na još viši nivo.

Novi Yenko započinje život kao Camaro SS, pre nego što usledi lista modifikacija. Za početak, standardni 6,2-litarski benzinac je zamenjen s onim zapremine 6,8 litara, a na njega je dodat i kompresor. Ukupna snaga iznosi čak 1.050 „konja“ i maksimalnih 1.220 Nm obrtnog momenta, a prenosi se na zadnje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača.

 

Dok transmisija pruža isti broj stepena prenosa, kao i ona kod standardnog modela, SVE nas uverava da ga je detaljno modifikovao da podnese značajno veći prirast snage.

S dizajnerske strane, Yenko se razlikuje po agresivnijim branicima, većom haubom i grafikama, sve po uzoru na klasični Camaro koji se proizvodio od 1967. do 1969. godine.

SVE planira da proizvede samo pedeset jedinica, a početna cena startuje od 115.490 američkih dolara. Potrebno je spomenuti da kupovinom Yenka, vlasnici i dalje zadržavaju Chevroletovu garancija od tri godine ili 57.600 kilometara, zavisno šta pvo od te dve odrednice istekne.


Dok cena svakako nije mala i dvostruko je veća od one na egzotičnom modelu Corvette, ipak po pitanju uloženo-dobijeno teško da neko može da nadmaši SVE. Novi Yenko možda nije stilski privlačan kao klasični rođak, i verovatno nikada neće imati njegov kultni status i vrednost, ali se može odati priznanje tjuning kući za urađeni posao.

AutoRepublika

(247)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Iskreno, radije bi za isti novac kupio ovaj Camaro Yenko (iz ’69) …

comment image