1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: „Pimpmobile“ Cadillac traži kupca (VIDEO)
AR pijaca klasika: „Pimpmobile“ Cadillac traži kupca (VIDEO)

AR pijaca klasika: „Pimpmobile“ Cadillac traži kupca (VIDEO)

228
2
Podelite sa prijateljima:

Sigurno ste čuli za ovaj izraz „pimpmobile“, i iako nema baš pozitivan imidž u automobilskom svetu, moramo da kažemo da je izuzetno popularan u crnačkoj kulturi. Nastao je kombinovanjem reči „pimp“, što je bukvalni prevod za makroa, i naravno „mobile“, što je skraćenica za četvorotočkaše. Kao što mu ime kaže, bio je omiljeni izbor crnačkih makroa (ali i dilera droge, kriminalaca i ostalih „zanimanja“) u gradovima kao što su Njujork ili Majami, tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka i obično je označavao poveći kupe ili kabriolet marki Cadillac ili Lincoln, sa jakim bojama, visokim felnama, bučnim audio sistemom i kabinama u kompletu prekrivenim tepisima.

Iako u današnjim vremenima „pimpmobile“ može da bude i Mercedes ili Lexus, većina onih koji žele da se „pokažu“ u svom „poslu“ i dalje biraju klasični Cadillac, Lincoln, pa i Buick i Chrysler.


To nas dovodi do primerka koji vidite na priloženim fotografijama. Reč je o modelu Cadillac Eldorado iz 1985. godine, koja je ujedno bila poslednja za desetu generaciju popularnog kupea. Tokom 1984. i 1985. godine po prvi put posle dužeg vremena je ponuđen i kabriolet pod značkom Biarritz, a razlog za tako nešto je ležao u podatku što ranije nije uspevao da zadovolji stroge zakone po pitanju bezbednosti.

Tokom dve godine proizvodnje fabriku će napustiti samo 5.500 jedinica od 19.334 dolara (oko 49.289 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

 

Godina 1985. je bila poslednja za kockasti stil na Eldoradu i naslednik će biti znajačno aerodinamičniji. Upravo iz tog razloga je danas veoma popularan među kupcima pošto ga mnogi vide kao kraj jedne popularne generacije koju je odlikovao „kocka“ stil i maska hladnjaka u stilu Rolls-Roycea.

Tokom šest godina proizvodnje ove generacije videli smo razne motore, kako benzince tako i dizele, a najveći od njih je bio zapremine 368 kubnih inča (6,0 litara). Međutim, 1982. godine u ponudi se našao čuveni HT-4100 sa osam cilindara koga je General Motors nazvao „High Technology“.

Odlikovala ga je mala masa, mada sa 127 konjskih snaga nije bio preterano moćan. Uparen s njim, Eldorado je mogao da ubrza od nule do 100 km/h za 13,8 sekundi uz maksimalnu brzinu od 170 km/h. Spomenućemo da je imao i četvorostepeni automatski menjač, ali nasuprot tadašnjim trendovima Cadillaca, snaga se zapravo prenosila na prednje točkove.

Primerak iz ove priče se nalazi u gradu Kornelijus unutar američke savezne države Severna Karolina i do sada je prevalio 59 hiljada milja (oko 94.400 kilometara). Od opreme pruža 15-inčne felne, prozore na dugme, centralnu bravu, automatsku klimu i još mnogo toga.

Cadillac je takođe bio jedan od prvih proizvođača u automobilskom svetu sa digitalnim satom za brzinu. U oglasu se navodi da je ovaj četvorotočkaš u besprekotnom stanju, kako mehanički, tako i po pitanju enterijera.

Nije teško zaključiti na osnovu jake crvene boje zašto ima imidž „pimpmobilea“ i kakva populacija ga najviše voli.
Tokom poslednjeg dana aukcije, i posle 28 ponuda najviša predložena cena iznosi nešto manje od petnaest hiljada američkih dolara i sumnjamo da će se izmeniti u većoj meri.

Jer bez obzira koliko ovaj Eldorado bio očuvan, ipak dolazi iz mračnog perioda automobilske industrije onog iz kog klasici još uvek nisu na ceni.

Teško je odoleti a ne predložiti vam jednu pesmu u kojoj se pominje sva posebnost izbora automobila za rolu Pimpmobilea.

AutoRepublika

(228)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Pimpmobile prop’o
comment image

'79 DeVille

Ja jos uvek vozim 1979 Coupe DeVille. 300,000 km, i jos uvek radi kao sat. Fenomenalan automobil. Najbolja godina za Cadillac.