1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: „Stojadin“ koji Zastava nikada nije napravila
AR pijaca klasika: „Stojadin“ koji Zastava nikada nije napravila

AR pijaca klasika: „Stojadin“ koji Zastava nikada nije napravila

10.16K
4
Podelite sa prijateljima:

Fiat 128 je bio revolucionarni automobil po mnogo osnova. I ne kažemo to samo zato što je na njegovoj bazi, to jest na odbačenom prototipu, debitovao naš domaći model Zastava 101, već zbog toga što će se automobilski eksperti složiti da je ovaj četvorotočkaš ispisao „zakone“ koji će kasnije postati standard među vozilima u segmentu C.

Model 128 je imao poprečno postavljen motor napred, i bio je s pogonom na prednje točkove u vreme dok su rivali još uvek eksperimentisali i sa motorima postavljenim pozadi i pogonom na zadnje točkove. Više o ovom automobilu smo ranije pisali u našoj sekciji Zanimljivost dana.


Italijanski proizvođač vozila je uglavnom nudio model 128 u konfiguraciji limuzine s dvoje i s četvoro vrata, a kasnije će da debituju i heč (koji je imao sasvim drugačiji izgled) i kupe. Kao što smo spomenuli, prototip heča sa petoro vrata je prodat Zastavi, a italijanski gigant je imao običaj da ne dozvoli partnerima da prodaju iste modele pod drugim značkama na istim tržištima, barem dok karijera Fiatovih modela traje.

Postoje priče da je firma iz Kragujevca bila zainteresovana i za karavansko izdnje, ali su Italijani rekli „ne“ zbog spomenutog pravila.

Karavan, ili kako ga je Fiat zvao Familiare, je bio izuzetno ređi od limuzina, a u većini Evrope (ako je uopšte bio dostupan u određenim državama) je nuđen samo u konfiguraciji sa troje vrata. Jedini su kupci u Argentini bili te sreće da dobiju karavan sa petoro vrata, i automobil se tamo prodavao pod imenom 128 Rural.

Razlika između limuzine i karavana nije bilo preterano mnogo, osim naravno drugačijeg zadnjeg dela vozila, a Fiat je modifikovao ogibljenje da bi automobil bio u stanju da podnese teže terete. Osim toga, dva vozila su bila tehnički identična.

Dok je Fiat nudio i 1,3-litarski motor za druge konfiguracije, Familiare je bio dostupan samo sa poznatim 1,1-litarskim benzincem (osim ako ste živeli u Argentini). Razvijao je 55 „konja“, a snaga se prenosila na prednje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača. Ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo 20,7 sekundi uz maksimalnu brzinu od 128 km/h.

Primerak iz današnjeg oglasa je iz 1970. godine i nalazi se u italijanskom gradu Pjaćenca. Do sada je prešao tek 37 hiljada kilometara i stiže sa 13-inčnim felnama, prednjim disk kočnicama, hromiranim branicima, kožnim sedištima i grejačima. U oglasu se navodi da je automobil u originalnom stanju.


Aukcija je donela devetnaest ponuda, a najviša u iznosu od 4.094 američkih dolara nije bila dovoljna da Familiare promeni vlasnika.

Zoran Tomasović

(10156)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nije neki lepotan niti je neka istorijska znamenitost da bi zasluzio vise paznje kod ljubitelja automobila. Zastava je takodje mogla da napravi svoju varijantu karavana na bazi 101 – cetvoro vrata, produzen krov, treci prozor sa strane, zadnja vrata od krova do branika. Zasto nije? Pa, Zastava mnogo toga nije uradila sto je bilo moguce i potrebno, pa nije ni ovo. Hvala Bogu te je nema vise!

MRN

Nikada nisam dizajnerski razumeo karavane sa dvoje vrata. Za razliku od brojnih dvovratnih SUV vozila.

Miladin

„Tezi tereti“ i kozna sedista sa grejacima? Nekima i danas taj skaj lici na kozu, tj to je isto, samo se danas zove ECO koza, i uvaljuju ga za dobre pare u BMW-u, i to uz doplatu,samo taj model nema grejace, jer se plastika rastegne kad sednes, a i u tom stojadinu nikad se taj skaj nije pocepao kao u bmw-u posle dve godine, koliko mu traje garancija na kvalitet.

Bungi

Mene je kod stojadina i juga beskrajno nerviralo zadnje vješanje sa poprečnim gibnjevima koje pod opterećenjem legne.Toliko me nervira da bih ga hladno uklonio na orginalnom, dobro očuvanom stojadinu i ugradio ono iz x1/9, sve kompletno sa unutrašnjim lafetima iako to znači smanjenje prtljažnog prostora.I napred je vješanje mekano.Podram na kome bi stajali motor i mjenjač i na njega okačena ramena iz Fiat Tempre bilo bi neko optimalno rješenje.