1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Jeftina snaga
AR pijaca klasika: Jeftina snaga

AR pijaca klasika: Jeftina snaga

282
6
Podelite sa prijateljima:

U nedavno ponovo objavljenoj priči o vožnji u Sjedinjenim Američkim Državama, kao raj i pakao smo naveli jedan od ključnih razloga zašto svako sanja da vozi „preko bare“. To je glomazan izbor relativno pristupačnih automobila za šire narodne mase sa motorima sa osam cilindara ispod haube. Za manje od deset hiljada zelembaća je moguće kupiti malo stariji moderni automobil sa mnoštvom snage, i koji je pritom veoma zabavan za vožnju, a za ovo izdanje pijace smo izabrali baš takav četvorotočkaš. Reč je o modelu Chevrolet Camaro SS iz 1997. godine.

Kao što znamo, Camaro je debitovao 1967. godine zajedno sa mehaničkim blizancem Pontiacom Firebirdom. Uvek je bio u senci glavnog rivala Forda Mustanga, iako će uglavnom pružati više snage, ali i slabiju dozu praktičnosi zbog čega su ga zaobilazili kupci koji bi automobil za svakodnevnu vožnju.

Četvrta generacija se proizvodila od 1993. do 2002. godine i nikako nije zabeležila komercijalni uspeh, ali je istovremeno bio ovaj automobil koji biste kupili ako biste želeli brz model za pristupačnu cenu. Štaviše, paket opreme nazvan SS (Super Sport) je pružao 5,7-litarski benzinac sa osam cilindara iz egzotične Corvette za 30% manje novca.

Razvijao je impresivnih 330 „konja“ i maksimalnih 460 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača. Bilo mu je potrebno samo 4,9 sekundi da ubrza iz mirovanja do 100 km/h uz maksimalnu brzinu od 260 km/h. I to sve po ceni od 20.115 dolara ili 36.677 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca. Radi poređenja, koštao je koliko i Volkswagen Golf GTI treće generacije koji je „preko bare“ još uvek pokretao 2,0-litarski benzinac sa 115 „grla“.

Ono što je nama bitno jeste za koliko novca možemo da dobijemo takav automobil u današnja vremena. Uzmimo za primer ovaj Camaro SS iz 1997. godine. Nalazi se u gradu Londerhil unutar američke savezne države Floride i prešao je tek 132.800 kilometara.

Od opreme pruža sve ono što se može očekivati od takvog vozila, kao što su 17-inčne felne, kožna sedišta, klima uređaj, menjač Hurst, t-top krov, tempomat, cd plejer i još mnogo toga. A cena? Pa prava sitnica i trenutno najviša od devet ponuda iznosi tek 5.600 američkih dolara.

Do kraja aukcije je ostalo još dva dana pa ne sumnjamo da će konačna cifra biti veća, ali čak ni u tom slučaju ne očekujemo da će preći brojku od deset hiljada najmanjih zelenih novčanica. Neko će možda imati i zamerke što je ipak reč o modelu starom 25 godina, ali Chevroletovi motori LS su se pokazali izuzetno dugotrajnim, i što bi rekli eksperti, „još se nisu ni razradili posle 132.800 kilometara“.

Da, ovaj Camaro SS je zaista jedna od najvećih pozitiva, argument u prilog tezi da su „US and A“ raj za vožnju – posebno ako ste na budžetu.

Zoran Tomasović

(282)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Za manje od 10.000 dobiti V8 sa 330 KS, sa relativno malo kilometara, dobro ocuvan – ovo je dvostruko zadovoljstvo, i za dusu i za dzep! Pa nek traje dok traje! Ja sam „ZA“! 🙂

BB

Kamaro za koji ti ne treba kamara para 😉

Yankee

Jedna odlicna alternativa je 1999-2004 Mustang GT. Nije mocan kao Camaro SS posto tu ulogu obavlja Mustang Cobra, ali je i dalje imao 4,6-litarski V8 sa 260 ks. I napravljeno ih je bas mnogo tako da su danas bas pristupacni.

comment image

Vlado

Pa bas ne znam odakle taj podatak o cijeni ali sam moj kupio za te pare ali uz suplier discount koji sam dobio plus popust od dilera gdje sam stalno kupovao kola. 1994 god u avgust i bio je model 1995. Prodajna cijena je bila oko $30 000 To je bila cijena za V6 3.4 L motorom
Provjerite malo bolje

Yankee

Upravo sam proverio informacije u svojoj knjizi Standard Catalog of Camaro 1967-2002.

Cene za 1995. godinu:
2 door coupe: $14.250
2 door convertible: $19.495
2 door coupe Z28: $17.915
2 door convertible Z28: $22.075

Ne razumem kako su ti mogli naplatiti $30.000 za bazni 3,4 – i to jos posle popusta.

comment image

Izmenjeno 1 godina pre od strane Yankee
Nikola

E Evropo, j…m te…