1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Paradoks: Toyotin polovnjak kom raste cena
Paradoks: Toyotin polovnjak kom raste cena

Paradoks: Toyotin polovnjak kom raste cena

8.58K
0
Podelite sa prijateljima:

Sigurno ste čuli one priče o tome kako svaki novi automobil izgubi najmanje peti deo svoje vrednosti onog momenta kada napusti izložbeno-prodajni salon. Posle tri godine će vredeti možda polovinu svoje originalne cene (neki manje, a drugi više), a nakon što pređe brojku od 250 ili 300 hiljada kilometara uglavnom će se prodavati „na kilo“.

Naravno, svako nepisano pravilo ima svoje izuzetke, a jedan od retkih modela u Americi koji zapravo dobija na vrednosti kako stari, jeste Toyota FJ Cruiser.

Pritom moramo da kažemo da cela priča o većoj vrednosti nije kao ona s kojim se sreću klasični četvorotočkaši, gde njihova cena raste posle pola veka. Kao što ćemo videti iz ove priče, FJ Cruiser je star svega petnaestak godina i na većini tržišta se ne nudi još od 2014. godine.

Najveće tržište ovog terenca je bilo Američko, a u periodu od 2006. do 2014. godine je prodato preko 222 hiljada primeraka. Još uvek se može naručiti u nekim azijskim državama, ali mnogi smatraju da se japanski gigant prebrzo predao tokom svetske recesije pre oko jedne decenije.

U navedeno vreme ekstremni terenci još uvek nisu bili preterano popularni i sigurni smo da bi prodaja FJ Cruisera eksplodirala da je kojim slučajem danas deo ponude, posebno ako vidimo koliko kupaca privlače rivali kao što su Jeep Wrangler i Ford Bronco.

Tokom poslednje godine proizvodnje, cena je iznosila 27.680 dolara, što u današnjoj vrednosti iznosi oko 31 hiljada najmanjih zelenih novčanica.

 

U današnja vremena, ukoliko uspete da pronađete neki primerak sa preko 160 hiljada kilometara na satu, budite spremni izdvojiti preko dvadeset hiljada „zelembaća“, a za one bolje očuvane, potrebno je i dvostruko više.

Primera radi, na sajtu Hemmingsa se nedavno pojavio primerak iz 2014. godine koji je do sada prevalio svega 30.080 kilometara i nalazi se u gradu Hanoveru (ne u Nemačkoj već u američkoj saveznoj državi Pensilveniji).

Reč je o izuzetno poželjnom paketu opreme „Trail Teams“, a razvijen je da napadne spomenuti Wrangler direktno iz fabrike na nekim od najtežih terena „preko bare“. Toyota je ograničila proizvodnju na 2.500 jedinica, koje su potom rasprodate u rekordnom roku.

Najkontroverzniji deo ovog terenca je svakako njegov dizajn. Japanski proizvođač vozila je iskoristio legendarni model FJ40 Land Cruiser iz pedesetih godina prošlog veka kao stilsku inspiraciju, i bez obzira da li bi ga voleli ili ne, nema sumnje da svako zna šta mu prilazi u susret.

Ali ako ste spremni preći preko toga, novinari će vam reći da je FJ Cruiser izuzetno sposoban terenac koji će posramiti sledeće modele: Jeep Wrangler, Mercedes G-Class, Nissan Patrol i mnoge druge ako mu se ukaže prilika. Pritom se Toyotin automobil može pohvaliti i proverenim japanskim kvalitetom.

Kao i svaki drugi FJ Cruiser, i ovaj primerak pokreće 4,0-litarski atmosferski benzinac sa šest cilindara koji razvija 260 „konja“ i maksimalnih 366 Nm obrtnog momenta. Primerci sa šestostepenim manuelnim menjačem su poželjniji, ali ovaj pruža automatski sa pet stepena prenosa.


I koliko onda vredi ovaj terenac koji ne gubi na ceni?

Pa dva dana pre kraja aukcije i nakon osamnaest pristiglih ponuda na adresu prodavca, najviša trenutno iznosi 35.500 američkih dolara, ali neće nas iznenaditi ako novi vlasnik bude morao da izdvoji i 50 hiljada „zelembaća“. Toyota je toliko puta napisala istoriju i izgleda da se neke stvari nikada neće izmeniti, zar ne?

AutoRepublika

(8576)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments