1. Home
  2. Glas Republike
  3. Priča u čast Volkswagenovih 75 godina poslovanja u Americi
Priča u čast Volkswagenovih 75 godina poslovanja u Americi

Priča u čast Volkswagenovih 75 godina poslovanja u Americi

329
1
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen je na američkom tržištu imao relativnu uspešnu godinu iza sebe. Isporučeno je 329.029 vozila, a u navedenu cifru nisu uračunati i prodajni rezultati drugih brendova grupacije Volkswagen kao što su Audi, Porsche i Bentley. Nemački proizvođač je ovih dana proslavio 75 godina poslovanja preko bare i podsetio se na rane početke koji nikako nisu bili jednostavni, ni laki.

Kao što nam je poznato, Volkswagen Type 1 ili kako ga u narodu uglavnom poznajemo pod imenom Beetle (Buba) je razvio čuveni Ferdinand Porše po naredbi Adolfa Hitlera.

Tadašnji nemački vođa je želeo prost automobil koji bi svaki građanin ove države mogao da priušti, a Porše otvoreno priznaje da je pozajmio neke ideje od firme Tatre iz Čehoslovačke i njenog brilijantnog inženjera Hansa Ledvinke, sa kojim je bio blizak prijatelj.

Jako mali broj serijskih primeraka je napustio fabriku zbog početka rata, ali je proizvodnja ponovo obnovljena u posleratnom periodu na zahtev britanskog generala po imenu Ivan Hirst. On je shvatio da su Britancima potrebni automobili u ovoj okupiranoj državi, a nemačkim građanima poslovi, pa je serijska proizvodnja odnovljena 27. decembra, 1945. godine. O ovome smo ranije i pisali, a tu priču možete da pročitate ovde.

Za ovu priču ćemo se ipak fokusirati na američko tržište, gde su inostrani automobili bili izuzetno retki sve do Drugog svetskog rata. U doba pre društvenih mreža i generalno interneta, većina Jenkija nije ni znala šta se nudi sa druge strane okeana, ali je baš rat promenio takvu situaciju.

Mnogi američki vojnici su se vratili kućama i masovno počeli da uvoze britanske roudstere i zanimljive četvorotočkaše iz Nemačke, Francuske i Italije. Buba svakako nije bila na njihovoj listi pošto se ovaj model smatrao Hitlerovim čedom i na bilo šta povezano sa nacističkom Nemačkom se još uvek gledalo sa mržnjom.


Većina evropskih automobila će završiti u Sjedinjenim Američkim Državama zahvaljujući aktivnostima preduzetim od strane čuvenog uvoznika Maksa Hofmana, o kome smo nedavno i pisali, ali za Bubu je bio zaslužan neko drugi. Njegovo ime je Ben Pon i ako vam zvuči poznato, za to postoji opravdani razlog. Naime, Pon je takođe otac vozila Volkswagena Typea 2 ili kako ga poznajemo pod nadimcima Bus i Microbus.

Napravio je prvi prototip i predstavio ga čelnicima Volkswagena, koji su zatim odobrili serijsku proizvodnju. Pon je bio uvoznik nemačkih automobila za tržište Holandije, a sredinom januara 1949. godine je ukrcao dve Bube na brod Westerdam i uputio se u Njujork. Brod je stigao u najveći američki grad sedamnaestog januara i taj datum se zvanično vodi kao rođendan Volkswagenove američke divizije.

Kada je uplovio u luku, Pon se obratio američkim medijima i rekao da smatra da bi mališa mogao da ima uspešnu karijeru preko bare ukoliko mu kupci daju realnu šansu umesto da ga mrze zbog stereotipa na račun povezanosti na nacistima. Zatim je proveo tri sedmice posećujući mnogobrojne izloženo-prodajne salone sa ciljem da uspostavi saradnju, ali nije uspeo u tome.

Razočaran, prodao je jednu Bubu za sumu od 800 dolara (oko 10.240 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca) da bi platio troškove, a onda se vratio nazad u Holandiju. Druga Buba je takođe pronašla vlasnika, pa se tako zvanično vodi da je Volkswagen prodao dva primerka te 1949. godine.


Tek naredne godine je spomenuti Hofman takođe počeo sa uvozom, a prodaja dostiže brojku od 328 jedinica. Volkswagen of America, gde je sama firma zvanični uvoznik, je osnovana 1955. godine, a godinu dana kasnije u ponudu je dodat i kabriolet. Prodaja je naglo počela da raste, a Volkswagen će Jenkijima isporučiti rekordne 399.674 Bube 1968. godine.

Popularnost je naglo opala sredinom sedamdesetih godina kada je firma bila primorana da naglo poveća cene zbog jake nemačke marke u poređenju s dolarom. Poslednja nova Buba će biti dostupna u Americi 1979. godine pre nego što je Nova Buba debitovala krajem devedesetih godina.

Volkswagen je vremenom proširio ponudu i ostalim modelima, a takođe je postao tek drugi strani proizvođač koji je otvorio svoju fabriku u Americi. To se desilo 1978. godine, o čemu smo ranije i pisali. Iako je svakako veliki igrač preko bare, Volkswagen nikada posle nije uspeo da ponovi uspeh Bube i ovaj automobil je danas i dalje glavna asocijacija Amerikancima na nemačku firmu.

Pa šta da kažemo osim, srećan vam rođendan…

Zoran Tomasović

(329)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Bez obzira na sve nedostatke njegovog koncepta, svojom robustnom i jeftinom konstrukcijom doprineo je razvoju mobilnosti u mnogim zemljama! Sa moje strane svaka cast njegovom konstruktoru, Ferdinandu Porseu!