1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najzaslužniji čovek za evropske modele visokih performansi
Zanimljivost dana: Najzaslužniji čovek za evropske modele visokih performansi

Zanimljivost dana: Najzaslužniji čovek za evropske modele visokih performansi

832
1
Podelite sa prijateljima:

Evropske kompanije danas imaju relativno veliki uticaj na američkom tržištu. Možda ne u ovoj „radničkoj“ klasi od kada je Volkswagen Golfom zamenio legendarnu „Bubu“, ali je situacija definitivno drugačija među premijum proizvođačima. Mercedes je već nekoliko godina bestseler u svojoj kategoriji dok BMW i Audi zauzimaju treće, odnosno četvrto mesto. Dosta vernih kupaca ima i Porsche, a ne bi trebalo da trošimo reči u kakvom prestižu uživaju Ferrari i Lamborghini.

Ali u periodu posle Drugog svetskog rata, Amerikanci su gledali na spomenute firme kao na vozila fašista koja nikako ne bi završila u njihovima garažama.

Sve dok se jedan čovek nije pojavio i naterao Mercedes, BMW, Porsche i ostale velikane da unovče slavu sa trkačkih staza. Njegovo ime je Maks Hofman i verovatno nikada niste čuli za njega, ali je on „otac“ vozila kao što su Mercedes 300SL Gullwing, BMW 507, Porsche 356 Carrera i mnogih drugih.

Maksimilijan Edvin Hofman je rođen 1904. godine u Beču, a „preko bare“ je prebegao tridesetak godina kasnije, nakon kratkog perioda u Francuskoj, kada su nacisti stigli na vlast. Njegov posao u rodnoj Austriji je bio u oblasti prodaje američkih automobila, pa je prema očekivanju nastavio istim tempom i u s druge strane Atlantskog okeana.

U početku se bavio prodajom polovnih automobila, da bi svoju prvu kompaniju osnovao 1947. godine pod imenom Hoffman Motor Company. U početku je prodavao vozila marke Jaguar, a godinu dana kasnije je dodao i Volkswagen. Posao je cvetao i Hofman je postao najveći distrubuter evropskih automobila u Americi do ranih pedesetih godina.

To mu je omogućilo da proširi biznis tako da je krenuo s uvozom Mercedesa, a takav posao će se pokazati veoma teškim zalogajem. Naime, Amerikanci su još uvek videli Mercedes kao lično vozilo Adolfa Hitlera i nije im padalo na pamet da potroše novac na njega.

Nemački proizvođač vozila je istovremeno predstavio čuvenog trkača W194 300SL. Hofman je brzo uvideo da u Americi praktično i nema sportskih četvorotočkaša, pa je čelnicima nemačke firme predložio da naprave drumsku verziju spomenutog 300SL-a.

Mercedes zapravo i nije bio oduševljen idejom, sve dok Hofman nije iz sopstvenog džepa finansirao razvoj i proizvodnju prvih hiljadu jedinica. Kao što nam je svima poznato, serijski W198 300SL Gullwing  i jeftiniji W121 190SL će da steknu veliku popularnost i da proslave nemačku firmu. A Hofman je preko noći postao bogataš pošto je spomenuti ugovor o finansiranju prvih hiljadu jedinica davao pravo da bude jedini distrubuter sportiste „preko bare“. Nakon toga je na isti način ubedio i BMW da krene s proizvodnjom modela 507.

Posao je cvetao i Hofman će da prošiti uvoz i na Alfu Romeo, Austin-Healey, Fiat, MG i mnoge druge. Njegovo ime se pripisuje i modelima Alfa Romeo Giulietta Spider, Porsche 356 Speedster i BMW 2002. Ali Austrijanac će uvek da tvrdi da je njegov najveći uspeh bio onaj najjeftiniji, a to je Volkswagen „Buba“.

Uspeo je da ubedi Amerikance u prednosti posedovanja malih četvorotočkaša s pristupačnom cenom. Jenkiji su brzo zaboravili poreklo ovog mališana i „Buba“ će da postane bestseler među uvoznim automobilima do sredine pedesetih godina.

To je omogućilo Volkswagenu da otvori sopstvenu distrubuciju 1956. godine, a godinu dana kasnije je isto uradio i Mercedes. Izgubivši dva veoma bitna klijenta, Hofman je bacio sve karte na BMW. „Naterao“ je njegove čelnike da investiraju u model Nova Klasa kao i jednako revolucionarni 2,0-litarski motor.

Ovaj automobil je omogućio BMW-u da opstane pošto je finansijska situacija bila jako loša i malo je falilo da bavarska firma ode u stečaj. Kasnije će da finansira i modele 2500 i 2800, a oni se smatraju prethonicima današnje Serije 7.

Spomenućemo da se Hofman nije bavio samo uvozom automobila već i motocikala. Njegove najveće mušterije su bile Ducati, J-Be, Matchless, Moto Guzzi, Norton, Sacks i Zundapp. Uspeo je da ubedi Ducati da razvije fantastični model Apollo kao „ubicu Harley Davidsona“, ali nažalost nikada nije ugledao serijsku proizvodnju. O njemu smo pisali pre nekoliko godina, a tu priču možete da pročitate ovde.

Hofman će prodati svoju automobilsku diviziju 1975. godine, a preminuo je šest godina kasnije. Teško je rečima opisati koliku je ulogu imao u automobilskom svetu i pitanje je da li bismo ikada videli spomenute legende u serijskoj proizvodnji.

Mnogi će reći kako je Mercedes 300SL Gullwing možda najlepši i najslavniji sportista u istoriji, a sve je započelo tako što je Hofman iz sopstvenog džepa finansirao njegov nastanak. BMW, Porsche i ostali brendovi ti takođe trebalo da mu budu zahvali, pa iako većina nas nikada nije ni čula za njega, Maks Hofman je definitivno velika ikona automobilskog sveta.

Zoran Tomasović

(832)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
GroupN

Jel sad Hofman ili Berliner….