1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Volkswagen Buba sa četvoro vrata
Zanimljivost dana: Volkswagen Buba sa četvoro vrata

Zanimljivost dana: Volkswagen Buba sa četvoro vrata

4.90K
3
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen Buba je jedan od onih automobila koje uglavnom pamtimo u pozitivnom svetlu. Jeste da su ga originalno napravili nacisti tako što su „pozajmili“ neke ideje od Tatre iz Čehoslovačke, ali istovremeno, ovaj mališan je stekao kultni status kao jeftino i pouzdano prevozno sredstvo.

Proizvodio se od 1938. do 2003. godine i u tom periodu je pronašao 21.529.464 kupca širom sveta. Ali slično kao i profesionalni sportista koji ne ume da proceni kada je vreme za penziju i često se bruka pod stare dane, i Buba je zamalo Volkswagen koštala budućnosti.

Debitovali su i neki drugi modeli u ponudi, kao što su Type 2 (Microbus), Type 3 (1500/1600), Type 4 (411/412) i Karmann Ghia, ali svaki od njih je bio „Buba u drugačijem odelu“. U ovom izdanju ćemo posvetiti pažnju malo poznatom programu i želji da se ovaj automobil ponudi i u konfiguraciji sa četvoro vrata.

Istorijat takvog automobila zapravo započinje nedugo posle Drugog svetskog rata kada su policijske snage Nemačke i Austrije zahtevale i zadnja vrata za lakši prevoz osoblja i opreme. Kupovna moć je bila izuzetno mala, a ponuda gotovo nepostojeća.

Volkswagenove fabrike su u velikoj meri bile oštećene tokom bombardovanja ovog „narodnog projekta“, pa je firma odbila ponudu, a ona onda otišla na adresu rivalskog Opela. Volkswagen shvata propuštenu priliku tek 1949. godine i obraća se svom partneru pod imenom Hebmuller. Ova samostalna firma je već proizvodila Bubu kabriolet sa parom sedišta, a kasnije će dobiti pomoć i kompanija Karmann i Austro-Tatra.

Fabriku će napustiti 482 primerka i to svi u kabrioletskom izdanju, a zanimljivo je da su neki imali platnena vrata. Ovo su jedine zvanične Bube sa četvoro vrata i s potpisom Volkswagena iako nisu bile dostupne „običnim smrtnicima“.

Moramo da spomenemo i limuzinu koju je napravila firma Rometsch. Reč je o još jednoj samostalnoj firmi čiji je posao bio da prerađuje automobile za usluge taksista, a preuzeli su slupanu Bubu, zatim je „prepolovili“ i dodali 28 cm na šasiji, sve da bi ugradili zadnja, takozvana kontraš vrata. Proizvodnja će se završiti na cifri od 38 jedinica i sve su prodate taksistima.

Najveći pokušaj Volkswagena da napravi Bubu sa četvoro vrata za šire narodne mase se desio krajem šezdesetih godina. Posao je poveren inženjeru Herbertu Šaferu, a ovaj je planirao da osveži ponudu zastarelog modela da bi održao pažnju javnosti.

Jedan je njih je nosio značku 1302, a svet ga je poznavao pod imenom Super Beetle. Doneo je moćniji motor, modernije ogibljenje i dosta više prostora u enterijeru. To mu je dalo krila i da ugradi i produženi krov i duža vrata. Bilo je ponovo potrebno produžiti šasiju i skratiti prednja vrata, a jedina preživela fotografija prototipa nam pokazuje da je ideja delovala funkcionalno.

Ono što je mučilo Šafera jeste podatak da je automobil i dalje naravno izgledao kao Buba i samim tim je pokazivao godine. Nije nam poznato koji motor je pokretao ovaj model, a novinari veruju da onaj fabrički radne zapremine 1,6 litre ne bi bio dovoljan da podnese dodatnu masu.

Možda je to i bio razlog zašto nikada nije ušao u serijsku proizvodnju, ali pravi uzročnik verovatno leži u tome što je Volkswagen uveliko razvijao novi Golf i pokušavao je da se udalji od „Bube“.

Prodaja će u Evropi i Severoj Americi biti okončana krajem sedamdesetih godina kada je spomenuti Golf postao veliki prodajni uspeh, ali je nastavljena u Brazilu i Meksiku. Upravo je tamo ovaj automobil bio veoma popularan među taksistima, do te mere da je Volkswagen ponovo razmišljao da ponudi verziju sa četvoro vrata, ali je odustao od ideje kada je shvatio da se promene ne bi finansijski isplatile.

I tako, taman kada pomislimo da znamo sve što je povezano sa istorijom ovog narodnog četvorotočkaša, uvek se nađe nešto novo. Buba sa četvoro vrata nikada nije urodila plodom, ali kao što ćemo videti u nekim budućim izdanjima sekcije zanimljivosti dana, samostalnim kućama je uvek nešto novo padalo na pamet…

Zoran Tomasović

(4903)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Kad je bal nek je maskenbal… Evo i na našim prostorima je bilo doprinosa na temu Bube…

https://www.glassrpske.com/cir/tehnologija/auto_moto/drvena-buba-iz-celinca-glavna-atrakcija-na-sajmu-u-esenu-foto/140751

Bungi

Nije baš nešto ispala ova folcika sa 4 vrata.Preduga je.Podsjeća malo na američke limuzine 50-ih a najviše na Tatre.Trebao je na standarnoj platformi ugraditi 4 vrata skraćivanjem prednjih po formuli koju je objasnio Matija, tj. prednja i zadnja vrata trebaju biti otprilike iste dužine zbog proporcije i estetike.

Matija

Buba sa cetvoro vrata? Zasto da ne! Nit je lep, nit je ruzan, to je jednostavno Buba! 🙂