1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Sudar u auto-moto sportu koji je promenio istoriju (Video)
Zanimljivost dana: Sudar u auto-moto sportu koji je promenio istoriju (Video)

Zanimljivost dana: Sudar u auto-moto sportu koji je promenio istoriju (Video)

817
0
Podelite sa prijateljima:

Čuveni vozač Formule 1, Džejms Hant je imao običaj da kaže da je trkački automobil „mrtvački kovčeg na točkovima“ i verovatno je bio u pravu. U poslednjih 120-ak godina auto-moto sporta viđeni su mnogi tragični ishodi, a možda najpoznatiji od njih se desio 11. juna 1955. godine na čuvenoj LeMans 24 sata trci u Francuskoj.

Kao što je poznato, na Le Manu se voze različite kategorije automobila pa nije retkost da neki od njih budu značajno brži. Pravila zahtevaju da jedan drugom ne smetaju i da se sporiji automobili sklone bržim. Pravila Le Mana takođe nisu obezbeđivala visok nivo bezbednosti i gotovo se nisu ni promenila u 30-ak godina iaku su se brzine povećale za oko tri puta u navedenom periodu. To znači da pit stop gotovo i nije bio odvojen od staze, a i sama staza nije imala nikakvu zaštitu od bina gde su se nalazili gledaoci.

Na trci u Le Manu koja je održana 1955. godine, najveći favoriti su bili Ferrari, Jaguar i Mercedes. Sva tri proizvođača su stigla sa novim modelima pa se svakako očekivao spektakl. Dok je jedan deo trke protekao baš u takvom tempu, u 35. krugu se desio spomenuti sudar. Majk Havtorn za volanom brzog Jaguara je pred uslaska u pit stop naglo zakočio ispred Lensa Maklina u značajno sporijem Austin Healeyu.

Jaguar je imao moderne disk kočnice, a kako u to vreme nije postojala traka specifično za pit stop on se nalazio u desnom delu staze. Maklin nije imao izbora nego da skrene levo da bi izbegao da udari u Jaguara, a u tom momentu na njega je naleteo još jedan brzi automobil, Mercedes kojim je upravljao domaći vozač Pjer Levek. On je imao samo trenutak da reaguje i skrene desno, ali pre tog momenta je podigao ruku i uporozio klupskog kolegu Huan Fangija šta se dešava, što je agrentinskom vozaču verovatno spasilo život.

Levekov Mercedes je zatim udario u „zaštitni zid“ (praktično obična zemlja između staze i gledaoca) i zaustavio se posle 80-ak metara. Levek je ispao iz kola, ali je glavom udario u beton i poginuo na licu mesta. Delovi njegovog Mercedesa su upali među publiku i automobil je planuo, a kada se sve završilo čak 83 osobe je bile mrtvo uz još 180 povređenih.

Nasuprot očekivanjima, trka nije zaustavljena. Organizatori su smatrali da ukoliko to urade da će publika pokušati da napusti stazu i samim tim blokirati saobraćaj za hitnu pomoć i vatrogasce pa je trka nastavljena. Posle nekoliko sati vožnje, iz Nemačke je stiglo naređenje da se Mercedesi povuku u znak poštovanja u momentu dok su zauzimali prvo i treće mesto. Bez Mercedesa i sa Ferrarijem koji je mučio muku sa mehaničkim problemima, Jaguar se prošetao do pobede sa pet krugova prednosti nad drugoplasiranim Aston Martinom.

Do današnjeg dana incident na Le Manu je najsmrtonosniji ikada viđen na nekoj profesionalnoj trci. Posle ovog događaja većina država su suspendovala daljo trkanje dok bezbednosne mere nisu zadovoljene na svim stazama. Suspenzija je trajala nekoliko godina u većini država sa izuzetkom Švajcarske gde je poništen tek 2015. godine i to samo za električna vozila.

Posle trke Mercedes i Jaguar su se međusobno optuživali za krivicu. Nemci su tvrdili da krivica leži na Havtornu zato što je „presakao“ Austin Healey koji nije imao ni približno dobre kočnice dok je Jaguar tvrdio da je Mercedes eksperimentisao sa nedozvoljenim materijalima i gorivom zbog čega je automobil planuo i usmrtio veliki broj ljudi. Zvanična istraga je došla do zaključka da je reč o nesrećnom slučaju bez specifičnog krivca.

Telo Pjera Leveta na stazi

Mercedes je osvojio titulu u 1955. sezoni, ali se povukao iz profesionalnog trkanja sve do 1989. godine. A Havtorn je poginuo u saobraćanoj nesreći 1959. godine kada je na autoputu udario u kamion u momentu dok je svojim Jaguarom preticao, ironično, Mercedes.

Pogledajte video klip.

Zoran Tomasović

(817)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments