1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Mnogo više od filmskog izdanja
Zanimljivost dana: Mnogo više od filmskog izdanja

Zanimljivost dana: Mnogo više od filmskog izdanja

3.47K
12
Podelite sa prijateljima:

Svi smo sigurno gledali filmsko izdanje filma Taxi iz 1998. godine i divili se Danijelu kako svojim Peugeotm 406 juri ulicama Marseja. Pomalo nas je razočaralo kada smo saznali da je samo reč o filmskoj magiji i da ova francuska limuzina nije pretpela silne modifikacije kao što deluje na prvi pogled, ali to i dalje nije moglo da umanji kultni status ovog četvorotočkaša.

U ovom izdanju Zanimljivosti dana ćemo na kratko analizirati Peugeot 406 i zašto je bio značajan za francusku automobilsku industriju.

Model 406 je stigao kao zamena za legendarni i proslavljeni model 405, koji je privukao preko 2,5 miliona kupaca i vratio Peugeot na mapu sveta. Više o njemu možete da pročitate ovde. Razvoj na njemu je počeo početkom devedesetih godina prošlog veka i cilj je bio sačuvati one pozitivne karakteristike prethodnika i doneti ih u modernom izdanju.

Tokom svoje desetogodišnje istorije, 406 će steći imidž veoma pouzdanog i zahvalnog automobila, sa visokom dozom udobnosti i završnom izradom jednako dobrom kao što je imaju i nemački rivali. Za dizajn se postarao domaći stilista Lorent Rosi, što je bila velika promena u poređenju sa 405-icom, za koji se postarala čuvena italijanska dizajnerska kuća Pininfarina.

Rosi je iskoristio razne detalje sa prethodnika i odlučio da se fokusira na bolju aerodinamičnost, pa je 406 izgledao kao tradicionalni Peugeot, ali su mnogi istovremeno i kritikovali takav potez uz objašnjenje da 406 izgleda samo kao osveženi 405. Takođe je delio platformu sa modelom Citroenom Xantijom, ali nije imao njegovo čuveno hidraulično ogibljenje.

Premijera je zakazana za Salon automobila u Parizu 1995. godine i novitet je uglavnom dobio pohvale. Kao što smo spomenuli, neki mrgudi su bili nezadovoljni pošto pomalo liči na 405-icu, ali su komentari uglavnom bili pozitivni.

Ponuda se delila na limuzinu i karavan, a pakete opreme su činili SR, ST i SV. Posebno je bio impresivan ovaj poslednji i doneo je neku opremu koja je bila nezamisliva u nekom Peugeotu. Pričamo o opcijama kao što su sedišta podesiva pitiskom na dugme, i to s automatskim pamćenjem podešavanja, pa su ugrađivani i senzori koji bi sami upalili brisače tokom kišnog vremena, ogibljenje koje bi se automatski podešavalo zavisno od podloge i još mnogo toga.

Čak i u današnja vremena je tako nešto rezervisano samo za najskuplje modele, a Peugeot se mogao pohvaliti sa takvim detaljima pre skoro tri decenije.

Mehanička ponuda se zasnivala na tri benzinca radne zapremine 1,6, 1,8 i 2,0 litara kao i dizelima s oznakama 1,9 i 2,1. Najmoćniji od njih je bio najveći spomenuti benzinac sa 130 konjskih snaga i omogućavao je maksimalnu brzinu kretanja od 194 km/h. Spomenućemo da je menjač u većini slučajeva bio petostepeni manuelni, a da je pogon bio na prednje točkove. Peugeot će kasnije da ponudi i četvorostepeni automatski menjač na nekim tržištima.

Novinari su bili veoma oduševljeni novom 406-icom. Hvalili su završnu izradu, ponašanje na putevima i legendarnu francusku udobnost, i proglasili ga za superiorniji model u poređenju sa konkurencijom iz Forda, Opela i Renaulta. Za malo mu je izmakla titula evropskog automobila godine, pošto je sa malom razlikom (petnaest poena) izgubio od Fiatovog modela Bravo/Brava.

Ponuda je 1996. godine proširena i na izdanje kupea. Takva konfiguracija zapravo nije bila originalno namenjena za Peugeot već je Pininfarina razvila prototip za Fiat. Ali najvećem italijanskom proizvođaču se ipak više dopao sopstveni projekat stilizovan od strane kontroverznog Krisa Bengla, a na kraju će se pojaviti u prodaji pod imenom Fiat Coupe.

Pininfarina se tada obraća Peugeotu i nudi mu prototip, koji je francuski gigant sa zadovoljstvom prihvatio. Rani prototip je morao biti modifikovan nekoliko puta da se uklopi u Peugeotovu dizajnersku školu, a sa dužinom od 4,6 metara je bio nešto duži od limuzine.

Dva motora su delila platformu i mehaniku, ali nijedan deo metara pošto je kupe bio značajno aerodinamičniji. To nije bila jedina razlika pošto se kupe nije proizvodio u Francuskoj već u Italiji od strane Pininfarine. Ovo novo izdanje je donelo još jednu jednu bitnu novinu, a to je 2,9-litarski motor sa šest cilindara.

Razvijao je 190 „konja“ i pružao maksimalnu brzinu kretanja od 232 km/h, a takođe je bio dostupan i u limuzini i karavanu. Dve godine kasnije, snaga će skočiti na 204 „grla“, a samim tim i maksimalna brzina je iznosila 240 km/h, čime je ovaj 406 bio najmoćniji u ponudi.

406 se pokazao solidnim prodajnim uspehom, ali ni približno velikim kao što je to bio prethodnik. Nikada nije objašnjeno zašto, pošto je imao sve uslove za uspeh i tokom cele svoje karijere je dobijao pohvale. Većina isporučenih jedinica je završila u Francuskoj, a kupe je imao i solidan broj kupaca u Velikoj Britaniji.

Međutim, u potpunosti je zakazao u ostatku Evrope, a takođe nije bio uspešan na Bliskom Istoku i Africi kao neki drugi Peugeoti, što je ujedno verovatno ključni razlog. Automobil se takođe jako malo izmenio tokom svoje istorije, koja je trajala od 1995. do 2007. godine.

Jedino osveženje se odigralo početkom 1999. godine kada je 406 dobio svoje jedine dizajnerske promene u vidu aerodinamičnijeg dizajna i kvalitetnijeg enterijera. Tada smo takođe videli i neke nove motore, kao što je atmosferski 2,2-litarski benzinac sa 156 konjskih snaga, koji je stigao kao zamena za stariji 2,0-litarski turbobenzinac.

I dizeli su imali svoje momente slave, pa se ponuda tako zasnivala na paru 2,0-litarskih agregata sa 89 i 108 „konja“, a par godina kasnije je obogaćena novim 2,2-litarskim dizelom sa 131 „grlom“. Ovaj poslednji je ispisao svetsku istoriju kada je u Australiji prešao čak 2.348 kilometara sa jednim rezervoarom goriva, što je rekord koji stoji do današnjeg dana za automobil sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem goriva.

Kupe je nestao sa tržišta posle 2005. godine dok su se limuzina i karavan proizvodili i tokom dodatne dve godine. Na kraju dana, 406 je pronašao oko 750 hiljada kupaca širom sveta, od čega je 107.633 primerka otpalo na formu kupea.

Zamenio ga je model 407 koji ćemo analizirati neki drugi put. Kupe je danas relativno popularni mladi klasik, dok se limuzina prodaje sasvim solidno kao polovnjak. Štaviše, nije retkost da vidimo neke primerke korišćene u taksi svrhe sa preko milion kilometara na satu, naravno sa dizelom motorom, što nam dovoljno govori o pouzdanosti ovog automobila.

Možda nije ostvario veliki komercijalni uspeh, ali je u svakom drugom pogledu nadmašio prethodnika. Zbog toga mu treba odati priznanje kao veoma bitnom modelu u istoriji Peugeota…

Zoran Tomasović

(3471)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Poslednja pežo limuzina koja mi je zaista bila privlačna. Fejslift 406-ice je baš estetski bio uspešan.

Bungi

A tek kupe Pininfarina.Zijevao sam otvorenih usta prolazeći kraj njega.

MRN

Ono je bila skulptura. I danas je.

Mess O'Bradovich

Bez suvisnih linija, bez steroida, bez deformacija, lepo, elegantno, jednostavno, udobno pouzdano. Gledam ove starije i lepe modele, one koje smo jos i mogli da popravimo ako nam stanu negde pored puta, i pitam se, u kom trenutku smo preterali? Sta vi mislite?

BB

Mislim da ovakav 406 bez modifikacija, kad bi sad počeo da se proizvodi da vii pronašao više kupaca nego sadašnji 508…
A ako bi napravili novi na stilubi idejama kao 406 (malo više vazdušnih jastuka, ekran – toliko cojenjen, i par sistema ali ukusno uklopljenih) da bi imao solidan odziv kod kupaca.

U suštini svi proizvođači su imali modele „zlatnog doba“ koje trebaju da uzmu kao stilsku i praktičnu osnovu kod projektovanja novih auta, ali oni samo modu ganjaju (koje boje natikače), i čitav svijet pretvaraju u p…. društvo

Laki

Prva pomisao mi je bila upravo da bi se čudo dalo napraviti sa ovim predivnim vozilom!

Renault Terminator🇷🇺Z

Pežoova legenda.Klasična limuzina,vrhunska pouzdanost.Komplet ta gama sa zadnjim brojem 6 je bila nevjerovatna,106,206,306,406 i ajd 607.Može se reči zadnje generacije Peugota za koje se punim pravom moglo reći da se neuništivi automobili.Poslije toga pad u svemu i to traje dan danas kod svih Francuza,Renult pati od iste bolesti…

Rikošet

U svakom pogledu ogledalo aktuelnog trenutka i činjenice da je u momentu njegovog predstavljanja autoindustrija bila u svom zenitu iz moje, generacijske perspektive gledanja…

Sve što je došlo poslije toga bilo je začinjeno obilnim plastificiranjem i bespotrebnom elektronizacijom, čiji jedini cilj je bio da se udovolji onim vozačima koji ni za volanom nisu mogli bez „TV“ i digitalnih sadržaja…

Vožnja 406 je zbog te činjenice i klasičnog ambijenta za mene poslednja smislena automobilska simfonija i tako mi je drago kad vidim neki očuvan primjerak na ulici…

Shone

Moji roditelji su dugo vozili jedan 406 1.8 16v Benzin MK2 kupljen nov u Veranu i sa njim napravili 370k km…od nultog kilometra.
Vrline:
Udobnost, vanvremenski dizajn, oprema, ležanje u krivinama, potentnost motora..
Mane:
Tapacir na vratima i nebu se odvajao, sijalice radio i klima displeja su redovno crkavale, ljuštila se plastika sa dugmića i držača za zatvaranje vrata, pucale su sajle u menjaču par puta, dva puta menjan dihtung glave…
Generalno, ništa bitno se nije kvarilo ali daleko od toga da je bio savršen. Posle toga prešli na 508 i za sada zadovoljni.

VLADIMIR KOLAREVIĆ

Pežo 406 mi je bio 19-ti automobil po redu.Vozio sam ga od 2018 do2023 i malo je reći da sam bio oduševljen sa tim autom.Kupio sam ga slučajno i nenamenski,ali sam ubrzo shvatio kako je to jedan kvalitetan auto.Prve tri godine vožnje,gotovo da nisam ni otvarao haubu osim čisto provere rashladne tečnosti i provere ulja.Posle toga samo zadnje pločice, jedan stabilizator i manžetna na zupčastoj letvi(naravno redovna zamena ulja-koje ne troš ni gram i filtera)Čvrsta školjka,enterijer kvalitetan ,gotovo fabrički bez znakova pohabanosti,koža,svako dugme radi,iako je bio star preko 20 godina.Oprema u fulu.U vožnji maksimalno utegnut,rupe i neravnine gutao bez ikakve… Pročitaj više »

Davor kusur

napišite nešto o Peugeot 504,u Africi su ga zvali kraljica ceste