1. Home
  2. Vesti
  3. Vraća se VW Up?
Vraća se VW Up?
18

Vraća se VW Up?

1.07K
18
Podelite sa prijateljima:

S obzirom na fijasko VW-a sa svojim električnim automobilima, volfsburška marka pokušava da se izvuče, pa je rešila da se vrati korenima i da opet bude „narodna“ marka, kao što i samo ime kaže. Govorka se o skorom povratku Volkswagena u A segment, ali sada u vidu električnog gradskog automobila, nazvanog ID.1, za koji se očekuje da stigne 2026. ili početkom 2027. godine.

Ovaj nadolazeći model će se baviti segmentom niskobudžetnih električnih vozila, koji podseća na Up, a možda se i desi oživljavanje samog imena, s obzirom da VW nije zadovoljan ni imenima svojih električnih modela.

Predviđen da prati ID.2 (oko 25.000 evra), ID.1 ima za cilj da bude još pristupačniji, sa potencijalnom cenom ispod 20.000 evra. Ova strategija je u skladu sa Volkswagenovim planom da stvori električni automobil koji će biti dostupan široj bazi kupaca.

Šef tehničkog razvoja, Kaj Grunic, istakao je da su skice dizajna za ID.1 završene i da je razvoj u toku. Iako nije eksplicitno potvrdio povratak imena Up, Grunic je nagovestio sličnost vozila sa svojim prethodnikom u dizajnu i funkcionalnosti, fokusirajući se na pristupačnost u okviru DNK marke Volkswagen.

Značaj uvođenja ovakvog vozila leži u tome da električni automobili budu dostupniji i privlačniji široj publici. VW ima za cilj da ubedi potrošače da su električna vozila održiv i praktičan izbor, pri čemu je ID.1 ključni korak u tom pravcu.

ID.1 će imati posebnu platformu i fokusiraće se na isplativost, a ne na napredne funkcije koje se vide u skupljim modelima. Dizajniran je posebno kao gradski automobil, nije namenjen za duga putovanja autoputem, što rezultira drugačijim tehnološkim i pristupnim karakteristikama.

Grunic je naglasio prilagođavanje ID.1 tako da odgovara grupi kupaca, fokusirajući se na prostrane enterijere i inovativna rešenja za skladištenje umesto na vrhunsku tehnologiju. On je nagovestio jednostavniji sistem za informisanje i zabavu, koji bi verovatno uključivao postolje za pametni telefon, a ne ekran osetljiv na dodir (Dragović likes this 🙂 ).

Štaviše, karakteristike automobila neće uključivati mogućnost brzog punjenja ili baterije velikog dometa, što je u skladu sa njegovom ulogom gradskog putnika. Prethodni Volkswagen e-Up, koji je imao domet od oko 260 km, služi kao referentna tačka za očekivane performanse ID.1.

Grunic je takođe sugerisao da, iako ID.1 možda ne može da generiše značajne profitne marže sam po sebi, mogao bi da deluje kao uvod u Volkswagenovu električnu porodicu za nove, mlađe korisnike, što bi ih potencijalno dovelo do prelaska na veće modele marke u budućnosti.

Što se tiče partnerstava za razvoj novog pristupačnog električnog modela, Volkswagen razmatra različite opcije, uključujući saradnju sa srodnim brendovima u okviru VW grupe ili spoljnim partnerima kao što je Renault. Da li će ID.1 imati srodne verzije, slične ID.2, u ovoj fazi ostaje neodlučeno.

AutoRepublika

(1072)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Šaljiva je ova Auto Republika 😀

Matija

??? Da li bi mogao da objasnis svoj stav? U izvestaju ne vidim nista smesno.

MRN

Pomenuli su me na jednom mestu gore u tekstu. Uz smajli.

Miladin

Nema nista ni ozbiljno

BB

U skladu sa novim vremenima, da ga spoje na internet i da ga nazovu Internet of Things (IoT) i onda ukupno ime bude ID.IoT 😜

s mile

E pa Kume, jesi mu pravo ime dao. Svaka ti čast 🙂

Matija

??? Da li bi mogao da objasnis svoj stav?

BB

I 4.0 je naziv z a četvrti industrijsku revoluciju (malo pretenciozno) gdje je glavna stvar da se sve digne na internet, pa se može dijegnostikovati mašina, pratiti proizvodnja, i to se sve zove IoT – internet of things. A onda malo mašte za davanje imena, u skladu sa novim vremenima 😜🤣😂

Matija

Kako bi bilo da se malo uozbiljis? 🙂

BB

Onda bih se zvao Matija, a puno je dvojica na AR.. 😜😂

Matija

Sacuvaj Boze! Mator covek! 🙂

Matija

Najzad nesto pozitivno iz Folksvagena! Predhodna generacija rukovodilaca javno je plakala zbog malih marzi i najavila izbacivanje malih vozila iz programa. Nova generacija hrabro i razumno ulazi u nove projekte malih vozila i otvoreno najavljuje: „OK, sa ovim vozilima necemo zaraditi mnogo ali cemo zadrzati publiku uz sebe!“ To je, izgleda, ona zdrava logika koju su sa sobom doneli Porseovi inzinjeri koji danas upravljaju VW korporacijom.

BB

Samo da ne bude kasno…

Matija

Da su zakasnili – jesu! Ipak „bolje ikad nego nikad“. Nije VW korporacija za odbacivanje.

Yankee

Imao sam Up kao rental jedno popodne letos dok su popravljali klimu na Megane. Nikada ga ranije nisam vozio i dopao mi je. Sedista su katastrofa (jako tvrda) i enterijer je generalno spartanski, ali u voznji je sasvim solidan. Cak i na autoputu, imao sam osecaj da bolje vuce na 130-140 km/h nego Megane. Nemam pojma koji je motor bio, nije me toliko interesovalo da saznam…

comment image

Matija

Imao sa nedavno priliku da vozim Up mog komsije – u pravu si, tehnika je OK ali unutra deluje sirotinjski, cak depresivno! Tvrda sedista – tako je kod VWa. Zato dosta dugo drze dobru formu, ne deformisu se.

BB

https://olx.ba/artikal/56788425

Danas kolega i ja gledali ovaj auto, i ja primijetim da je sjedište izgubilo formu…

Miladin

Mozda to bude perjanica, a mozda stave i mercedes nisan na haubu, mada kad vidim rubove i krajeve vrata na mecedesu, bas me podseti na kadeta. Dok su pravili bubu nekako im i islo, za njih Dacia pojam dizajna