1. Home
  2. Vesti
  3. Stiže električna Honda NSX?!
Stiže električna Honda NSX?!
15

Stiže električna Honda NSX?!

214
15
Podelite sa prijateljima:

Japanski mediji javljaju da će se NSX sa sledećom iteracijom svrstati u EV segment. 

Prema poslednjim informacijama koje stižu sa Dalekog istoka, Honda namerava da uskoro plasira potpuno električni superautomobil, koji bi trebalo da bude ili pandan NSX-u ili potpuno nova generacija tog modela. Kao što je već poznato, aktuelni NSX je na pragu penzije, te je vreme da japanska marka razmišlja o budućnosti tog vozila.

Kada bi se mogao očekivati električni superautomobil iz Honde? Inicijalne najave su poprilično nejasne. Nekolicina inostranih portala navodi da je u pitanju „gotov proizvod“ koji bi mogao debitovati već naredne godine. S druge strane, nešto realnije procene upućuju na to da bi Honda mogla da ga predstavi posle 2025. godine.

Inače, ovaj brend iz Azije ima velike ambicije po pitanju električnih vozila. Cilj im je da do 2030. godine plasiraju čak 30 „čistokrvnih“ četvorotočkaša. Kada je reč o proizvodnji, nišani se dva miliona stvorenih jedinica na godišnjem nivou.

Ozbiljne brojke, pogotovo kada se sagleda činjenica da im je u ovom trenutku okosnica EV portfolija malecna Honda e koja ne briljira sa prodajnim rezultatima u Evropi.

AutoRepublika 

(214)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

hoće li koristiti mehaniku chevrolet bolta?

Matija

Ovo ce biti jos jedan auto u podrucju +/- 100.000 evra. Ja bih radije jedan sportski auto za narod – cuvenu, simpaticnu, munjevitu Hondu CRX! Ovaj auto je odmah po pojavi dobio status kulta – ali Honda to nije shvatila?!

comment image

TheStig

Kako misliš Honda to nije shvatila?

Matija

Ugasila je ovaj model bez pravog naslednika. I bez objasnjenja. Protesti publike bili su zestoki! Svi strucni mediji su bili u soku: „Honda je stvorila novu legendu i odmah je unistila?! Zasto?!“

Yankee

Daleko od toga da je bio neki bas popularan auto. Napravljeno ih je oko 400.000 tokom 7 godina proizvodnje, sto za svoju cenu nije velika brojka. Posle toga su postojali Del Sol i CR-Z kao naslednici. Trziste jeftinih dvoseda je potpuno nestalo do 1990-ih godina.

Matija

Pazi sada ovo:

Mazda MX5 rodster „zivi“ od 8-10 hiljada vozila godisnje i nikome ne pada na pamet da je ugasi!

Audi TT „zivi“ od 18 – 20 hiljada vozila godisnje, sto je pozitivno ali profit nije zadovoljavajuci za Audijeve kriterijume. Zato razmisljaju da ga ukinu.

Honda CRX proizvedena je u 400.000 komada za 7 godina.
To cini godisnje 57.142 vozila!!! Za jedan sportski auto ovo je fenomenalan uspeh!

Zakljucak: losa prodaja kao razlog za gasenje ovog lepog automobila ne dolazi u obzir! Dobro se secam komentara mnogih strucnjaka na vest da prestaje proizvodnja – samo cudjenje i razocaranje!

Yankee

U danasnjoj vrednosti novca CRX je kostao manje od $16.000. Prodati samo 57.000 vozila sa takvom cenom je tesko gubljenje vremena. To je kao danas da Ford pravi Fiestu da bi prodao 57.000 vozila na godisnjem nivou – pa naravno da nece gubiti vreme sa njim. Pa Honda je prodavala vise od toga Fita (Jazz) godisnje sa slicnom cenom pa je na kraju ugasen zbog lose prodaje.

Matija

To je cena na americkom trzistu. U EU je ova Hondica kostala preko 30.000 maraka, spadala je u skupe automobile u svojoj klasi. Ovako mali auto nije za USA trziste.

Matija

Da uporedimo cene: Mazda MX5 kosta ovde oko 32.000 evra bruto. Koliko kosta u USA?

Matija

Po tvojoj logici Hondi je trebalo 7 godina da ukapira da sa svojim modelom CRX samo gubi vreme?! Majku mu, nesto sporo misle ti u Hondi…. 🙂

Izmenjeno 2 godine pre od strane Matija
TheStig

Ne treba ti objasnjenje. Prodaja je bila losa, a automobil je imao dosta mana od kojih su najvece, samo 2 sjedista (za SAD, mali rezervoar, uzasni rezultati na crash testovima). Automobil je imao naslednika doduse u Japanu i Aziji (CRX del sol). Uostalom tadasnji Civic je bolji u svakom pogledu. Honda je po meni vjernija i dosljednija sebi i danas nego vecina kompanija.

Matija

Prodato je sve bez ostatka. Dva sedista za ovako mali auto (3,6 – 3,7 m) su sasvim dovoljna. Imao je on i malu klupu pozadi za decu. Kada se klupica obori imao je veliki prtljaznik da dve osobe mogu otici na godisnji odmor. To mnogi danasnji sportski automobili nemaju. Crash test – 90-tih godina zahtevi nisu bili na danasnjem nivou. Bio je to brz i veoma stabilan auto! Slava mu!

TheStig

I ti si jedan od onih koji ignorisu stvarnost. Sta znaci prodato bez ostatka?Ako sam napravio 100 komada naravno da ce biti prodati. Svi slicni automobili su zamirali u tom periodu i imali slabu prodaju. Da ne ponavljam Yankee ti je napisao gore koliko je prodato. Primarno trziste Honde je Amerika. Tada se takvi automobili nisu trazili. Crash testovi iz 90tih kakvi god da su bili, Crx je imao lose rezultate.

Matija

„Ko u klin, ko u plocu“! Govorim sa stanovista EU trzista. Ovde je Honda bila slavljena kao veoma dobar sportski auto. Tako mali auto nije za USA trziste! Godisnja prodaja od 57.000 vozila je super uspeh za mali sportski auto – to sam vec gore objasnio. Nekoliko godina kasnije Honda je pokusala sa novim naslednikom koji ni izdaleka nije ponovio uspeh prve CRX. Zatim je dosao jos jedan pokusaj sa hibridnim motorom, koji je opet bio brzo povucen sa trzista zbog neuspeha. I tako Honda nema u programu mali sportski auto a Mazda ga ima i super je zadovoljna sa… Pročitaj više »

Matija

Malo o crash testovima: FIAT 126 proizveden je u 3,5 miliona primeraka i „prodat bez ostatka“! Kakav je bio njegov crash test?