1. Home
  2. Vesti
  3. Aptera tvrdi da će model Series 3 doneti revoluciju u EV segment
Aptera tvrdi da će model Series 3 doneti revoluciju u EV segment
1

Aptera tvrdi da će model Series 3 doneti revoluciju u EV segment

169
1
Podelite sa prijateljima:

Ispred nas je novi dan što znači da se pojavio još neki proizvođač električnih automobila koji smatra da će njegov model doneti veliku revoluciju među četvorotočkašima. Na prvi pogled, američka firma Aptera definitivno spada u tu kategoriju, ali sa nekoliko bitnih izmena.

Za početak, njen model Series 3 zapravo ima samo tri točka, a kompanija već postoji već petnaest godina i ima sedište u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Štaviše, rani početci su veoma poznati američkoj javnosti, pošto je prvi model Series 1 bio česta tema u medijima.

Ne samo zbog svog čudnog dizajna koji je u velikoj meri podsećao na avione već i zbog zbog sudskog slučaja, onda kada su čelnici kompanije tužili američku vladu za obećani zajam koji po pravu pripada svim novim kompanijama za razvoje električnih modela. Originalna firma Aptera je bankrotirala, ali su vlasništvo preuzeli Kinezi i sada žele da plasiraju potpuno novi model na tržište pod imenom Series 3.

Ako je verovati glavnim ljudima iz kompanije, ovaj automobil će postati prvi na svetu sa maksimalnom autonomijom od 1.000 milja (preko 1.600 kilometara) zahvaljujući izuzetno niskom otporu vazduha (Cd iznosi svega 0,13), ali i baterijama zapremine čak 100 kWh.

One će naravno biti deo najskupljeg modela, a postojaće i one zapremine 25, 40 i 60 kWh koje će omogućiti dostizanje autonomije od 400, 640 i 960 kilometara. Aptera će takođe, prema planu da ponudi još jednu opciju, a to je solarni krov pomoću kog će Sunčevi zraci napuniti baterije za još dodatnih 64 kilometra vožnje.

Vlasnik može da ih doda i na haubu čime se dobija još dodatnih 40 kilometra dometa. Čelnici Aptere kažu da ako vlasnik živi u nekoj od sunčanih država, zapravo će se voziti „besplatno“, to jest postoje velike šanse da nikada neće morati priključiti svog limenog ljubimca na punjač.


Series 3 pruža i solidnu snagu. Bazni model s pogonom na prednje točkove može da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 5,5 sekundi dok je verzija sa pogonom na sva tri točka (smajli do neba i prisećanje na seriju „Mućke“) za dve sekunde brža u toj misiji.

To praktično znači da je ovaj automobil jednako brz kao i egzotični superautomobili, mada verovatno neće imati jednako impresivnu maksimalnu brzinu. Prema nekim najavama kupac će moći da bira između dva ili tri električna motora od kojih svaki razvija po 67 konjskih snaga.


I na kraju Aptera kaže da će početna cena iznositi 25.900 američkih dolara, a čak će vas i model sa spomenutom autonomijom od preko 1.600 kilometara koštati „samo“ 46.000 najmanjih zelenih novčanica.

Kada se tome doda i državni popust od 7.500 američkih dolara, ispostaviće se da će Series 3 biti jedan od najjeftinijih novih automobila „preko bare“.

Autonomija od hiljadu milja, „besplatna“ dnevna vožnja u trajanju od 104 kilometra (na modelu kao sa gornje slike) i cena posle popusta, na nivou Teslinog Modela 3?

Zvuči pomalo predobro da bi bilo istinito, zar ne?

AutoRepublika

(169)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Pa i nije, obzirom na otpor zraka. Tesla je “normalan” auto, a ovo je futuristička BMW Isetta…