1. Home
  2. Vesti
  3. Grupa Volkswagen isporučila 9,24 miliona putničkih vozila u 2023.
Grupa Volkswagen isporučila 9,24 miliona putničkih vozila u 2023.
2

Grupa Volkswagen isporučila 9,24 miliona putničkih vozila u 2023.

161
2
Podelite sa prijateljima:

Reći da je Volkswagenova grupa preživela bajkovitu 2023. godinu, bilo bi sasvim verodostojno. Sa 9,24 miliona automobila koje su isporučili brojni brendovi pod upravom koncerna, naturalni pokazatelji realizacije su porasli za 12% u odnosu na prethodnu godinu. Ali to nije samo zato što je potražnja bila jača; VV je imao ogroman zaostatak u realizaciji porudžbina koje su kupci ranije izvršili,sve uzrokovano uskim grlima u snabdevanju oko pandemije koronavirusa i ruskog napada na Ukrajinu.

Ali pošto je većina logističkih problema rešena, automobilski konglomerat je uspeo da iz proizvodne utrobe ispumpa mnogo više automobila. Broj otpremljenih četvorotočkaša je porastao na svim najvažnijim tržištima VW grupe, a zapadna Evropa je bila najveći region u tom smislu, sa 3,27 miliona otpremljenih vozila (+21% u odnosu na isti period prethodne godine). Kina je odmah iza sa 3,24 miliona automobila (+2%), a sledi Severna Amerika sa 0,99 miliona jedinica (+18%).

Sveobuhvatni podaci o prodaji grupacije, razacani za svaki brend ponaosob, biće objavljeni u petak, ali već znamo da je proteklih dvanaest meseci bilo odlično za matičnu marku VW. Obim isporuka je skočio za 6,7% na oko 4,87 miliona vozila, tako da je, otprilike 52,63% svih automobila koje je tokom 2023. godineisporučila grupa, bilo s grbom Volkswagena.

Više od polovine prodajnog miksa matične marke koncerna, a koji je bio aktuelan 2023. godine, pružalo je povišenu poziciju sedenja. Tržišni udeo sportskih terenskih vozila porastao je na 54,2%, što je za 14,9% više nego 2022. SUV-ovi su bili još popularniji u Sjedinjenim Državama gde su činili preko 81% od svih isporuka. Subkompaktni T-Cross je bio najprodavaniji SUV u Evropi, nakon što je postavio rekorde u Nemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Turskoj i Španiji.

AutoRepublika

(161)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„VW je imao ogroman zaostatak u realizaciji porudžbina koje su kupci ranije izvršili,sve uzrokovano uskim grlima u snabdevanju oko pandemije koronavirusa i ruskog napada na Ukrajinu.“ Sad je izasla na videlo prava istina oko isporuke komponenti – Kinezi su stavili Evropljane na cekanje! Prioritet su imali kineski proizvodjaci! 🙂

Sebastian L.

Propadoše načisto ko Nemačka, eno Kinezi ih pregaziše!!