1. Home
  2. Vesti
  3. Mitsubishi se povlači sa američkog tržišta?
Mitsubishi se povlači sa američkog tržišta?
4

Mitsubishi se povlači sa američkog tržišta?

236
4
Podelite sa prijateljima:

Mitsubishi je tokom prošle godine isporučio na američko tržište 121.046 novih vozila, što je poprilično lepa cifra kada se zna da su u ponudi samo četiri modela. Tu je zastareli poveći krosover Outlander, zatim manji krosoveri Outlander Sport i Eclipse Cross i na kraju jeftini Mirage. Dok je spomenuta brojka daleko od one iz „zlatnog perioda“ kada je Mitsubishi godišnje prodavao preko 300.000 vozila na godišnjem nivou „preko bare“, ona je ipak najveća još od 2002. godine.

Japanski proizvođač vozila se ponosno hvalio svake godine kako ima najveći rast prodaje od svih konkurenata, ali kako stvari stoje – to neće biti dovoljno da se brend sačuva u Americi.

Mitsubishi Mirage

U obraćanju novinarima prošle sedmice, predsednik kompanije Takao Kato je izjavio da rast ipak nije bio jednako veliki koliko se proizvođač nadao i da bi se radije koncentrisao na jugoistočnu Aziju i Južnu Ameriku. Ovu vest je preneo Automotive News, pa iako konačna odluka još uvek nije doneta, nije teško zaključiti da budućnost japanske marke na tržištu Sjedinjenih Američkih Država ne zvuči baš blistavo.

Dok će neki reći da razlog leži u lošem poslovanju Renault-Nissan-Mitsubishi alijanse i da su zbog toga troškovi neophodni, ipak je sama ponuda igrala veliku ulogu u padu na niske grane. Model Outlander je poslednji put osvežen još 2012. godine, dok Outlander Sport i Eclipse Cross (s naslovne fotografije) pripadaju istoj kategoriji i kradu kupce jedan od drugog. Među putničkim vozilima, tu je samo model Mirage u limuzinskom i heč izdanju, ali redovno završava na listi najgorih vozila, pa ne uspeva da privuče kupce ni svojom niskom cenom.

Mitsubishi veruje da bi se Mirage pokazao dosta bolje u Južnoj Americi, gde ne bi toliko zaostajao za konkurencijom, a slični rezultati se očekuju i na tržištima poput Indije i Tajlanda. I za kraj, japanski proizvođač vozila planira da snizi plate svih zaposlenih na višim pozicijama za čak 45%.

Mitsubishi Outlander Sport

Dok je Mitsubishi nekada privlačio veliku pažnju sa modelima kao što su Lancer Evolution, 3000GT i Eclipse, prethodih godina brend je uglavnom poslovao na staroj slavi, pa je teško očekivati da će neko u Americi pustiti suzu za njim. Marka je prethodnih godina debitovola s velikim brojem električnih prototip modela, pa nema sumnje da alijansa vidi takvu budućnost za ovu japansku kompaniju.

AutoRepublika

(236)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Nekada su imali odlicnu ponudu, Eclipse 2. generacije je bio jako popularan posle Fast & Furious filmove, a uvek mi je najvise dopadao Diamante.

Jedno vreme sam imao 2006 Mitsubishi Eclipse GT. 3.8-litarski V6 tjunovan na nekih 300 ks.

comment image

comment image

Izmenjeno 3 godine pre od strane Yankee
kola

nije cudo da je mucubisi prropao kad prave serpe i lonce a podaju ko kola. jenki ovo sto siimo je neka posebna tvorevina za ameriku. izgleda isto od napred i nazad. kad oces nazad ti okrenes sediste ko u krameru i teras bez okretanja hehe

Yankee

Eclipse je od prve do zadnje generacije bio globalni model.

kola

nisam vidjao tu spravu do sada, mozda je u evropi pradat u par stotina komada hehe. neko se zaleteo pa kupio mozda. a to sa 3,8 l nije preslo baru 100 osto