1. Home
  2. Liste
  3. Rusko tržište automobila u prošloj godini
Rusko tržište automobila u prošloj godini
0

Rusko tržište automobila u prošloj godini

154
0
Podelite sa prijateljima:

Ruski Autostat je sumirao rezultate prodaje automobila na ruskom tržištu u protekloj godini. Za samo dvanaest meseci u zemlji je prodato 1 milion i 309 hiljada novih automobila različitih klasa (uključujući kamione i autobuse), što je 64% više nego u katastrofalnoj 2022. godini.

Tržište novih putničkih automobila poraslo je za 69%, na milion i 59 hiljada jedinica: ovo uključuje zvaničnu prodaju i sve vrste alternativnog uvoza. Štaviše, vrhunac je bio u decembru, kada je registrovano skoro 120 hiljada automobila, iako u prvih sedam meseci potražnja nije prelazila stotinu hiljada. Odnosno, do kraja godine tempo je porastao skoro na nivoe iz 2021. godine (tada je prodato 1,52 miliona novih putničkih automobila).

Glavni pokretač rasta prodaje prošle godine bila je inflacija: kupci su uložili ušteđevinu u kupovinu automobila, čak i uprkos rastu cena. Prema podacima Autostata, za jedanaest meseci 2023. prosečna cena novog automobila u Rusiji porasla je za 23% i iznosila je 2,92 miliona rubalja. A izdavanje kredita tokom godine je više nego udvostručeno (za 111%) u rubljama. Štaviše, privatni vlasnici su bili ti koji su obezbedili glavni rast prodaje: učešće pravnih lica u strukturi tražnje smanjeno je sa 24,2% prethodne godine na 22,3% prošle godine.

Ruski automobili su 2023. godine zauzimali 32% tržišta: to su Lade (324.446 jedinica) i UAZ (11.934 jedinica). A kineski automobili (uključujući lokalne brendove Moskvich i Evolute) činili su skoro 53% potražnje, iako 2022. njihov udeo nije premašio 20%. Preostalih 15% na kraju godine čine evropski, japanski, korejski i američki automobili, koji su ostali na ruskom tržištu uglavnom zbog nezvaničnih isporuka. Štaviše, njihov udeo nastavlja da opada: na primer, u decembru je bio samo 8%.

Među kineskim brendovima u 2023. Chery je na prvom mestu: 118.950 prodatih automobila. A ako uzmemo u obzir sve zavisne brendove (Omoda, Exeed, Jetour, Kaiyi, Jaecoo), onda je Chery već prodao skoro 222 hiljade automobila, a ovo je 21% celokupnog tržišta! Međutim, najpopularniji strani automobil u protekloj godini bio je krosover Haval Jolion proizveden u fabrici u Tuli: 55.550 automobila i drugo mesto u rangiranju modela, ispred samo mnogo jeftinije Lade Grante (195.910 jedinica).

Odvojeno o električnim automobilima: njihova prodaja na ruskom tržištu porasla je skoro pet puta! Rezultat za 2023. je 14.089 novih vozila na baterije, iako je to samo 1,3% ukupnog tržišta. Zanimljivo, prvo mesto zauzima brend Zeekr (3.724), koji je predstavljen isključivo nezvaničnim isporukama. A tek na drugom mestu je ruski brend Evolute (2.020 automobila).

AutoRepublika

(154)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments