1. Home
  2. Vesti
  3. Grupa JAC isporučuje prve „električare“ s natrijum-jonskom baterijom
Grupa JAC isporučuje prve „električare“ s natrijum-jonskom baterijom
6

Grupa JAC isporučuje prve „električare“ s natrijum-jonskom baterijom

5.95K
6
Podelite sa prijateljima:

JAC grupa menja električnu igru isporukom prvog kineskog masovno proizvedenog električnog vozila sa natrijum-jonskom baterijom. Vozilo marke Yiwei, opremljeno je najsavremenijim natrijum-jonskim cilindričnim ćelijama koje isporučuje HiNa Battery Technology. Nadamo se da će ova inovacija dovesti u pitanje konvencionalnu dominaciju litijum-jonskih baterija u industriji električnih vozila.

Ključ natrijum-jonskih baterija leži u njihovim jedinstvenim svojstvima. Obilne rezerve sirovina, izuzetne performanse na niskim temperaturama, poboljšana provodljivost, mogućnost brzog punjenja i potencijal za veću gustinu energije izdvajaju natrijum-jonske baterije. Bezbednost tokom transporta je takođe poboljšana, što je kritičan faktor za rast industrije električnih vozila.

5. januara 2024, Yiwei, novi brend JAC Grupe, ušao je u istoriju isporučivši kupcima prvo masovno proizvedeno vozilo na svetu opremljeno natrijum-jonskim baterijama.

U pitanju je natrijum-jonska verzija modela Huaxianzi (u prevodu flower fairy iliti cvetna vila), čija je cena ispod 9.000 evra, koju pokreće 32.140 natrijum-jonskih cilindričnih ćelija (HiNA Battery). Ove ćelije imaju kapacitet od 12 Ah i gustinu energije koja prelazi 140 Wh/kg, prateći tehnološki put slojevitog oksida na bazi bakra i tvrdog ugljenika.

Bezbednost je glavni prioritet, a Huaxianzi uključuje sigurnosnu strukturu baterija u obliku saća. Sa ukupnim kapacitetom baterije od 23,2 kWh, postiže domet od 230 km po CLTC-u, uz potrošnju energije koja se približava 10 kWh na 100 km. Natrijum-jonske baterije „sijaju“ u okruženju sa niskum temperaturom, zadržavajući preko 92% kapaciteta čak i u uslovima smrzavanja od -20°C, praktično eliminišući degradaciju zimskog opsega.

Predsednik Sia Šunli iz Yiwei Technology, podružnice GAC grupe, veruje da natrijum-jonske baterije imaju potencijal da upotpune litijum-gvožđe-fosfatne baterije, uspostavljajući ravnotežu između cene i performansi.

Yiwei je već usmerio pogled na budućnost. Natrijum-jonska verzija sa još većim dometom od 300 km planirana je za puštanje u prodaju u drugoj polovini godine. Yiwei želi da ubrza industrijalizaciju natrijum-jonskih baterija i podstakne široko usvajanje električnih vozila s tom tehnologijom.

AutoRepublika

(5948)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Napokon EV za Sibir ?

Matori

🙂

BB

Mislio sam da će Kinezi zabiberiti, a ovi zasolili 😂🤣

Miladin

Isto im se hvata, jedva uhvatili korak sa litijumom, poceli da otvaraju rudnike kad ono tamo…. tvrd Kineski

Miladin

Za vreme korone hteli da prave maske, ali nisu uspeli da osvoje tehnologiju, pa nastavili uvoz iz Azije

Milan1941

Litijumjonske baterije će biti aktuelne vrlo kratko, isto kao „peydzer“ u mobilnoj telefoniji. Stariji se sećaju Pejdzera. Čuvajmo SRBIJU- Nema Litijuma!!!