1. Home
  2. Vesti
  3. Nio će razvijati i proizvoditi sopstvene baterije od 2024. godine
Nio će razvijati i proizvoditi sopstvene baterije od 2024. godine
0

Nio će razvijati i proizvoditi sopstvene baterije od 2024. godine

252
0
Podelite sa prijateljima:

Davno su prošla vremena kada su se sve komponente automobila proizvodile na jednom mestu i od strane istog proizvođača. Vremenom se proizvodnja toliko razgranala da se razni sklopovi koji su sastavni deo jednog automobila proizvode na više kontinenata. Mana tog sistema je da je osetljiv na lokalne ili svetske krize, što se pokazalo u vreme korone i u doba zlosretnog rata u Ukrajini.

Pojedine kompanije zbog toga pokušavaju da ključne komponente same proizvode, a primer je kineska firma BYD. Dodatno, jedan reprezent ove poslovne filozofije je i kompanija Nio, takođe poreklom iz bratske nam Kine, a koja želi da razvija i proizvodi svoje baterije počev od 2024. godine.

Proizvođač električnih automobila trenutno ima više od 400 zaposlenih koji rade na istraživanju i razvoju tehnologija baterija i počeće da proizvodi 800-voltni baterijski sistem u drugoj polovini 2024. godine.

U razgovoru sa analitičarima prošle nedelje, predsednik Nija, Vilijam Li je potvrdio da će nove baterije koristiti novi, pristupačni modeli koji treba da se pojave 2024. godine. Iako detalji o ovim modelima nisu poznati, oni će navodno varirati u ceni između 200 i 300 hiljada kineskih juana (28,5 i 42,7 hiljada evra).

Li je dodao da će Nio u budućnosti koristiti i baterije proizvedene u sopstvenoj režiji i baterije nabavljene od trećih strana, prenosi Reuters.

Najnoviji model koji je predstavio kineski proizvođač automobila je ET5. Predstavljeno u decembru prošle godine, vozilo služi kao rival Teslinom Modelu 3 i BMW-u i4. Nudi se sa baterijom od 75 kWh koja omogućava domet od 550 kilometara, a takođe se nudi i sa baterijom od 100 kWh sa dometom od preko 700 km. Impresivno je i da postoji ogromna baterija 150 kWh sa predviđenih hiljadu kilometara autonomije. Sve varijante dolaze sa parom elektromotora koji proizvode zbirnu snagu od 483 „konja“ i 700 Nm obrtnog momenta, omogućavajući limuzini da iz mirovanja postigne brzinu od 100 km/h za 4,3 sekunde.

Nio je takođe opremio ET5 svojim kompletnim paketom sistema za poluautonomnu vožnju, uključujući NIO Autonomous Driving (NAD), NIO Aquila Super Sensing i NIO Adam Super Computing sisteme.

Unutrašnjost modela ET5 je takođe vredna pažnje. Poseduje 10,2-inčni HDR digitalnu instrument tablu, dok takođe ima veliki ekran multimedije u stilu tableta. Nio je pride opremio EV sa svojim sistemom zvanim PanoCinema a koji koristi tehnologiju proširene i virtuelne realnosti za projektovanje efektivne veličine ekrana od 201 inča na šest metara. ET5 takođe poseduje ambijentalno osvetljenje, zvučni sistem Dolby Atmos 7.1.4 Surround i takozvani pametni ključ.

Više o njemu pročitajte tako što ćete se poigrati funkcijom pretraga na našem sajtu.

AutoRepublika

(252)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments