1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Stellantis i CATL planiraju gigafabriku baterija tipa LFP u Saragosi?
Stellantis i CATL planiraju gigafabriku baterija tipa LFP u Saragosi?

Stellantis i CATL planiraju gigafabriku baterija tipa LFP u Saragosi?

142
0
Podelite sa prijateljima:

Stellantis traži lokaciju za svoju četvrtu evropsku gigafabriku baterija nakon što je najavio otvaranje tri centra u Nemačkoj, Francuskoj i Italiji. A priori, veća iberijska zemlja ima najviše šansi da preuzme vođstvo, pošto se u njoj nalaze tri fabrike vozila grupe (Madrid, Vigo i Saragosa).

Sve ukazuje da će, ukoliko dobije zeleno svetlo, španska gigafabrika biti izgrađena upravo u aragonskoj prestonici. Ovaj projekat, koji bi podrazumevao otvaranje oko 3.000 direktnih radnih mesta, podrazumevao bi ulaganje od oko 2,5 milijardi evra, koje bi podržale i centralne i regionalne vlade (subvencije očigledno svuda rade).

Iako su pregovori veoma uznapredovali, Stellantis smatra nedovoljnim 55,87 miliona evra javne pomoći koja je dodeljena u drugom pozivu PERTE (Strateški projekti za oporavak i ekonomsku transformaciju) električnih i povezanih vozila.

Španske vlasti su se obavezale da će pronaći druge formule za „vezivanje” projekta za region, budući da je reč o inicijativi od posebnog strateškog značaja. Fabrika bi radila zajedno sa kineskim gigantom CATL, najvećim proizvođačem baterija za automobile na planeti. Ćelije tipa LFP (litijum-gvožđe-fosfat) bi silazile sa linija.

Projekat poznat kao Antares je od vitalnog značaja za planove elektrifikacije španske industrije, jer je danas Stellantis glavni proizvođač automobila u Španiji. Godine 2023. njene tri nacionalne fabrike proizvele su 1.003.301 jedinicu od 2,46 miliona vozila proizvedenih širom zemlje; odnosno 40,74% od ukupnog broja.

Konglomerat je već dodelio svoju buduću platformu STLA Small Vigu i Saragosi, arhitekturu za male električne automobile koja će debitovati 2025/2026. (iako neke glasine ukazuju da bi njen dolazak mogao biti malo odložen). Služiće kao baza za automobile u segmentima A, B i C dužine između 3,5 i 4,35 metara. Baterije će imati između 32 i 82 kWh kapaciteta, nudeći maksimalni domet do 500 km (WLTP).

Ulaganja za prilagođavanje postrojenja novoj platformi iznosiće milijardu evra. Kada se projekat završi, budućnost oba postrojenja i njihovo radno opterećenje biće osigurani dugi niz godina. Međutim, još uvek se ne zna šta je budućnost za centar Viljaverde (Madrid), koji proizvodi Citroen e-C4 i e-C4 X.

AutoRepublika

(142)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments