1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Ford Mustang iz filma „2 Fast 2 Furious“
AR pijaca klasika: Ford Mustang iz filma „2 Fast 2 Furious“

AR pijaca klasika: Ford Mustang iz filma „2 Fast 2 Furious“

271
0
Podelite sa prijateljima:

Daleko od toga da se ijedan deo iz serijala filmova „The Fast & the Furious“ može smatrati dobrim, ali ako je neki nastavak dobio baš loše ocene, to je svakako drugi deo pod imenom „2 Fast 2 Furious“. Pojavio se u bioskopima 2003. godine nakon komercijalnog uspeha prethodnika, ali bez „velikog“ glumca Vina Dizela, koji je odbio ulogu Dominika Toreta (i pored visoke plate) zato što mu se nije dopala radnja.

To je ostavilo sada pokojnog Pola Vokera da „spašava svet“ od zlikovaca. U filmu se pojavljuje veliki broj automobila, od čega je najveća pažnja posvećena duetu iz Mitsubishija pod značkama Lancer Evolution i Eclipse Spyder.

Oni naravno nisu bili jedini. Dugačka scena pokazuje jurnjavu između nekoliko timova koji pokušavaju da pronađu paket skriven u Ferrariju na drugom delu grada, a samim tim dobiju i posao. Među takvim četvorotočkašima je bio i Ford Mustang četvrte generacije i vozi ga jedan od negativaca u filmu. Nažalost, vozač gubi kontrolu nad autoputu kada je pokušao da se probije između dva kamiona, a Mustang završava ispod točkova prikolice i biva uništen.

Za snimanje je korišćeno četiri ili pet jedinica, zavisno kojim izvorima verujete, i iako se na prvi pogled čini da je reč o verziji visokih performansi Saleen, to nije bio slučaj. Štaviše, uništeni Mustang iz spomenute scene je zapravo imao samo šest cilindara ispred haube, a dizajnerski je prerađen da liči na Saleena.

Slična je priča i sa onim primercima korišćenim za scene kada samo trebaju da izgledaju lepo, mada se producenti potrudili da baziraju takve Mustange na paketu opreme GT. To znači da ih je pokretao 4,6-litarski atmosferski benzinac sa 260 konjskih snaga, a izabran je četvorostepeni automatski menjač umesto standardnog petostepnog manuelnog menjača.

Mustang GT je bio relativno brz za svoje vreme i u svom cenovnom rangu pošto je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 5,5 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 245 km/h.

Na vozilo su zatim zakačeni novi branici i atraktivnije felne da bi izgledao kao autentičan Saleen, ali provera broja šasije potvrđuje da je ipak reč o GT-u. Enterijer je dobio nova sedišta, a navodno su urađene i minimalne modifikacije na račun ogibljenja i kočnica da bi mogao da obavi posao.

Primerak iz oglasa je jedan od filmskih automobila, što potvrđuje i dokumentacija, a korišćen je u spomenutoj sceni. Tada je ujedno bio i malo oštećen, što je rešeno nakon što je snimanje kompletirano, a danas izgleda besprekorno. Vodi se kao model iz 2002. godine i do sada je prešao tek 936 kilometara.

Ovaj specijalni Mustang stiže na aukciju Mecum krajem meseca, a očekuje se da će novi vlasnik morati da izdvoji između 60 i 90 hiljada dolara.

Zoran Tomasović

(271)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments