1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ovaj Ford Mustang GT350R je „Shelby Shelbija“
Ovaj Ford Mustang GT350R je „Shelby Shelbija“

Ovaj Ford Mustang GT350R je „Shelby Shelbija“

235
0
Podelite sa prijateljima:

Svi sigurno znamo da je svaki automobil sa oznakom Shelby izuzetno specijalan, i da se danas za njihovu kupovinu zahtevaju izuzetno visoke sume novca. Ali, zapravo jako mali broj njih je tjunirala firma Shelby American dok je većinu zapravo proizvodio samo Ford, a onda bi i zalepio čuvenu značku, samo da bi se unovčila slava tjuning firme.

Najbolji primeri takve priče su izdanja GT350 i GT500 popularnog Mustanga, pa ćemo reći da je Shelby tjunirao samo one iz 1965. i 1966. godine, dok nije imao nikakve veze sa kasnijim generacijama. Iz tog razloga, primerci iz ove dve godine su ubedljivo najvredniji, ali i oni imaju one specijalne verzije koje su „šlag na torti“.

Reč je o seriji od 34 automobila koji se zovu GT350R, a popularna firma ih je spremila za takmičenje u profesionalnom auto-moto sportu.

Jedan od njih će se uskoro naći u prodaji preko aukcijske kuće Mecum, a ako pogledamo njegovu istoriju videćemo da je jedan od najtrofejnijih Mustanga u istoriji. Originalno je proizveden u martu 1965. godine i predat Shelby Americanu za tjuning. Tu je pretrpeo veće izmene među kojima se ističu drugačije disk kočnice, nezavisno ogibljenje, četvorostepeni manuelni menjač podešen da podnese veću snagu i tjunirani V8 motor zapremine 289 kubnih inča (4,7 litara).

Ali Shelby nije imao planove da ga koristi u sportu kao deo fabričke ekipe, već je prodat privatniku pod imenom Rodžer Vest za sumu od 6.200 američkih dolara (oko 53.730 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca). Trkačka karijera nažalost nije baš najbolje započela pošto se Vest odlučio oprobati u onim najvećim trkama.

Pričamo o legendama izdržljivosti kao što su 24 sata Daytone i 12 sati Sebringa sa Bobijem Alisonom za volanom, ali nijednu od njih nije uspeo da završi. U lokalnim šampionatima je GT350R bio dosta uspešniji i njegova slava počinje 1968. godine kada je novi vlasnik postao Čarls Kemp.

U naredne tri godine on će voziti na 54 trke i uspeće da pobedi u 32 nadmetanja, od čega je oborio rekord u šampionatu SAAC sa čak 17 pobeda zaredom. Tokom trke na Daytoni, Kemp je čak dostigao brzinu od 294 km/h, što je zapravo rekord za neki Ford sa motorom zapremine 289 kubnih inča. Koliko je ovaj potez impresivan najbolje potvrđuje podatak da se takav motor masovno ugrađivao i u Shelby Cobru.

Nakon 1971. sezone, čuveni Mustang je nekoliko puta promenio vlasnika pre nego što je opet završio u rukama Kempa tri godine kasnije. Tada je restauriran i uglavnom je od tada služio za šepurenje na izložbama uz nekoliko amaterskih trka u kategorijama klasika.

Kao što smo spomenuli, GT350R spada među najređe i najskuplje Mustange u istoriji, a pored 34 serijska primerka, fabriku je napustilo još dva prototipa. Njihova cena je uglavnom astronomska, pa ni ovaj R nije izuzetak.

Naime, eksperti smatraju da će novi vlasnik morati da izdvoji iznos od čak 1,5 miliona dolara, ukoliko želi da ovaj specijalitet završi u njegovoj garaži.

AutoRepublika

(235)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments