1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Volkswagen Cabriolet
AR pijaca klasika: Volkswagen Cabriolet

AR pijaca klasika: Volkswagen Cabriolet

505
3
Podelite sa prijateljima:

Svima nam je poznato da Volkswagen Golf nikada nije uspeo da prenese onaj uspeh sa evropskog tržišta i na Sjedinjene Američke Države. Mnogi su tvrdili da je najveći krivac sam Volkswagen iz razloga što ga je previše „amerikanizovao“ sa izmenjenim ogibljenjem, drugačijim sedištima i motorima lošijih performansi, pa je uspeh definitivno izostao.

Ipak, čak i „preko bare“ Golf ima svoju grupi malih, ali vernih kupaca zaintersovanih za heč prve generacije. U najvećem ugledu uživa naravno GTI, a u stopu ga prati Cabriolet.

Stigao je na tržište relativno kasno, tek 1980. godine ili čak šest godina nakon standardnog Golfa. To je jedini i glavni razlog zašto Golf druge generacije nije dobio svoje kabrioletsko izdanje već se „kec“ proizvodio sve do 1994. godine kada je debitovala „trojka“.

Zanimljiv je i onaj podatak koji govori da u Americi nije nosio ime Golf ili Rabbit Cabrio već je nazivan samo kao Volkswagen Cabriolet. Najbolju prodajnu godinu „preko bare“ je zabeležio 1986. kada je isporučeno 14.173 primeraka, što ga je ujedno učinilo jednim od najpopularnijih vozila bez krova.

Spomenućemo da je tokom devedesetih godina koštao 16.685 dolara što iznosi 37.822 najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca. Proizvodnju zapravo nije obavljao Volkswagen već njegov partner za specijalne modele, Karmann.

Cabriolet se pred kraj karijere nudio samo sa jednim motorom. Reč je o veoma poznatom 1,8-litarskom benzincu sa 110 „konja“ na evropskom tlu, ali sa samo 94 „grla“ u Americi zbog strožijih zakona vezi količine izduvnih gasova. Snaga se prenosila na prednje točkove preko petostepenog manuelnog menjača dok automatik iz standardnog Golfa nije bio ni opcija.

Ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo 9,5 sekundi uz maksimalnu brzinu od 173 km/h.

Primerak iz današnje priče je proizveden 1990. godine i trenutno se nalazi u gradu Bangor unutar američke savezne države Mejn. Prešao je 102.400 kilometara i kao što možemo da vidimo na priloženim fotografijama, definitivno je reč o jednom od bogatije opremljenih modela.

Među ljubiteljima je veoma poželjna bela boja sa belim krovom, a ovaj primerak nudi i 14-inčne aluminijske felne, servo volan, prozori na dugme, grejače u zadnjem staklu, klima uređaj i još mnogo toga. Većina pobrojanih stavki je bila naručena kao dodatna oprema u standardnom Golfu, a generalno visoka cena Carbioleta je opravdana tako što je bio „napucan“ opcionaliama.

Vlasnik kaže da je vozio svog ljubimca svega 320 kilometara i da je zamenio kvačilo pre dve godine. Osim tog detalja, ovaj kabrio je u istom stanju u kakvom je bio onog dana kada je napustio farbiku.


Do kraja aukcije je ostalo još četiri dana, a trenutno najviša ponuda iznosi 9.700 američkih dolara. Interesovanje očigledno postoji, pošto je vlasnik dobio dvanaest ponuda, a ostaje nam da vidimo da li će to rezultirati sa više dolara.

Ovaj automobil je u svoje vreme bio veoma popularan među ženskim polom dok su dame pohađale srednju školu, pa ne sumnjamo da će se naći neka od njih koju je uhvatila nostalgija i želi da ga vidi u svojoj garaži.

Zoran Tomasović

(505)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lep je to bio golf. Prelep.
Malo sam zbunjen oko toga gde su strožiji eko propisi.

Merkurac

U ona vremena (80-te) strožiji su bili u USA

S mile

10 K USD je po meni sramno mala cena, nadam se da ce biti visestruko veca