1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Honda Civic Type R – kako je sve počelo?
AR pijaca klasika: Honda Civic Type R – kako je sve počelo?

AR pijaca klasika: Honda Civic Type R – kako je sve počelo?

380
0
Podelite sa prijateljima:

Moram da priznam da nikada nisam bio neki ljubitelj modela Honda Civic. Daleko od toga da ne poštujem komercijalni uspeh ovog četvorotočkaša i sigurno ima i kultni status, pa je moja primedba neke druge prirode.

Dok sam išao u srednju školu i automobili baš počeli da me interesuju, a to je bilo u vreme baš kada je prvi deo serijala filmova „Fast & Furious“ počeo da pristiže u bioskope, Civic je nekako bio omiljeni izbor svih onih koji bi ugradili glomazne branike, veliki spojler i one auspuhe koji „prde“ (znate o čemu pričam).

Za nekoga ko se palio na američke mišićave automobile, Civic je bio baš anti-muscle. Ali vremenom sam naučio da ako ništa drugo barem da cenim ovu japansku legendu i to posebno izdanje nazvano Type R. Danas spada u kategoriju možda najboljeg hot heča na svetu, a za pijacu smo izabrali prvu generaciju koja je i započela taj trend.

 

Pionir Type R je predstavljen 1997. godine i bio je zasnovan na šestoj generaciji Civica i to samo u izdanju heča sa troje vrata. Proizvodnja će da traje svega tri godine pre nego šta debituje naslednik, a Type R će da ostvari relativno veliki komercijalni uspeh pošto je isporučeno više od šesnaest hiljada jedinica.

Ovo specijalno izdanje je pokretao atmosferski 1,6-litarski benzinac i razvijao je 182 „grla“ i maksimalnih 160 Nm obrtnog momenta. U tipičnom Hondinom stilu, maksimalna snaga je razvijana na veoma visokih 8.200 obrtaja. Jedini menjač u izboru je bio petostepeni manuelni, a pogon na prednje točkove. Izvori kažu da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo 6,7 sekundi uz maksimalnu brzinu od 225 km/h.

Naravno, brzina na pravcu je samo jedna od karakteristika koja je učinila Type R specijalnim pošto su japanski inženjeri posvetili dosta pažnje i na račun ogibljenja, kočnica, mase i još mnogo toga. Ovaj heč je bio težak tek nešto više od tone, što je bio fantastičan rezultat čak i tokom devedesetih godina.

Većina jedinica je prodata na japanskom tržištu, ali je Type R danas legalan za uvoz širom sveta kao poželjni klasik. Primera radi, automobil sa priloženih fotografija je iz grada Ričmond Hil i nalazi se u kanadskoj provinciji Ontario. Fabriku je napustio 1997. godine i do sada je prešao tek 31 hiljadu kilometara.

Type R je u svoje vreme bio relativno bogato opremljen model, nasuprot onome šta smo očekivali od automobila namenjenog isključivo za vožnju na stazi. Imao je klimu, CD plejer, sportska sedišta Recaro i još mnogo toga. Njegova istorija nije poznata, ali ćemo pretpostaviti da je uvezen „preko bare“ kada je napunio 25 godina i samim tim postao klasik.

Aukcija je donela svega pet ponuda, a najviša od njih u iznosu od 28 hiljada nije bila dovoljna da Type R promeni vlasnika.

Zoran Tomasović

(380)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments