1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Japanski Jenki
AR pijaca klasika: Japanski Jenki

AR pijaca klasika: Japanski Jenki

167
5
Podelite sa prijateljima:

Nekada davno gotovo svaki američki automobilski proizvođač je imao partnera iz Japana. Za General Motors je to bio Isuzu, Ford je imao dugogodišnju vezu sa Mazdom, a korporacija Chrysler je igrala veliku ulogu u dolasku Mitsubishija na američko tle.

Štaviše, mnogi modeli Mitsubishija su se prodavali „preko bare“ baš sa oznakom Chryslerovih brendova (u to vreme su ih činili Plymouth, Dodge i sam Chrysler), a jedan od njih je bio čuveni Mitsubishi 3000GT (ili kako je kod kuće bio poznat pod imenom GTO). Proizvodio se od 1990. do 2000. godine, a tokom prvih šest godina proizvodnje ste mogli da dobijete i američku verziju sa značkom Dodge Stealth.

Koliko su 3000GT/GTO i Stealth bili slični? Pa sa mehaničke strane – identični, ali su imali određene dizajnerske razlike po kojima je svaki od njih imao svoj identitet. Zanimljiva je priča na račun Stealtha i njegove povezanosti sa profesionalnim auto-moto sportom.

Naime, trebalo je da predvodi bolide kao takozvani „pace car“ na tada najvećoj američkoj trci Indianapolis 500. Ali se sindikat toliko protivio da model napravljen u Japanu ima takvu čast da je Dodge morao da brže-bolje kompletira jedan od prototipova Vipera i požuri sa puštanjem u serijsku proizvodnju.

Stealth je mogao da se naruči u tri konfiguracije. Bazni model je pokretao 3,0-litarski atmosferski benzinac sa 164 konjske snage, a verzije SL, ES i R/T moćnije izdanje sa 222 „grla“. Međutim, ukoliko ste želeli da budete „glavni baja u selu“, onda ste birali verziju sa turbo punjačem za ukupno 300 „konja“. Izbor menjača se svodio na petostepeni i šestostepeni manuelni kao i četvorostepeni automatik, a pogon je bio na zadnje ili sva četiri točka.

Uparen sa ovom najmoćnijom verzijom, Stealth je mogao da ubrza od nule do 100 km/h za manje od pet sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 250 km/h. Takvo zadovoljstvo je inače koštalo 35.357 dolara ili 80.559 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Primerak iz današnjeg oglasa je iz 1991. godine i trenutno se nalazi u gradu Edison unutar američke savezne države Ilinois. Prešao je tek oko 24 hiljade kilometara i poseduje sve one poželjne karakteristike kao što su turbobenzinski motor, manuelni menjač i pogon na sva četiri točka.

Ovaj konkretni primerak je bogato opremljena konfiguracija nazvana Group B koja je dodavala 17-inčne felne, kožna sportska sedišta, kožom prekrivenu kontrolnu tablu, generalno sve komande na dugme i još mnogo toga. Za automobil napravljen pre više od četiri decenije, Stealth je imao sve šta se poželeti može u to vreme.

Aukcija je donela 22 ponude, od čega je najviša bila 20.250 dolara, ali to nije bilo dovoljno da ovaj fantastični automobil promeni vlasništvo.

Zoran Tomasović

(167)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Lep auto! Prava sportska linija i nije preterano nizak! Odgovara svakodnevnoj upotrebi.

Medjutim! Pogled ispod haube otkriva da je motor smesten popreko i da je pogon na prednje tockove?! Izgleda da su Japanci planirali ovakav auto za „turiste“ koji nemaju veze sa sportskom voznjom?!

Yankee

Ne, pogon je na sva 4 tocka u ovom slucaju. Ali je postojala i verzija sa pogonom na zadnje tockove. 3000GT/Stealth nikada nije nudjen sa pogonom na prednje tockove.

Matija

Predpostavljao sam da je pogon 4×4. Ovakvu poziciju motora u sportskom autu visokih performansi smatran neprincipijelnom!

Matori

Proveri još jednom to za pogon zadnje točkove. Još nisam sreo konfiguraciju sa motorom napred popreko i samo zadnjim pogonom.

Yankee

U pravu si, pogon na prednje tockove i opcioni AWD.