1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Plymouth ‘Cuda je uvek u modi
AR pijaca klasika: Plymouth ‘Cuda je uvek u modi

AR pijaca klasika: Plymouth ‘Cuda je uvek u modi

209
2
Podelite sa prijateljima:

Dosta puta smo pisali o tužnoj sudbini modela Plymouth Barracuda. Slično kao slikar čija umetička dela postanu jako popularna tek nakon njegove smrti, i ovaj model korporacije Chrysler je u svoje vreme bio ignorisan, a u centru pažnje se našao tek nakon što je brend Plymouth uopšte prestao da postoji.

Barracuda je bio prvi predstavnik kategorije „pony“ koju će kasnije da popularizuju Ford Mustang, Chevrolet Camaro, Pontiac Firebird i mnogi drugi. Debitovala je dve sedmice pre Mustanga i od prvog dana je prošla kao bos po trnju.

Dok je Ford uspešno sakrio Mustangove korene i veze s jeftinijim modelom Falcon, zahvaljujući atraktivnom stilu, Plymouth je samo dodao produženi krov na model Valiant i nazvao ga Barracuda. To se odrazilo i na prodaju, pa dok je Ford isporučio više od milion Mustanga u prvih osamnaest meseci, Plymouth je uspeo da pronađe svega 23.443 kupca.

Ruku na srce, trebalo bi odati priznanje korporaciji Chrysler što je zaista unapredila svoj model tokom druge i posebno treće generacije.

Ona poslednja je debitovala 1970. godine pod kodnom oznakom E-Body i proizvodiće se zajedno sa mehaničkim blizancem Dodgeom Challengerom. Izbor mehanike je bio bolji nego onaj kod Mustanga i Camaroa, posebno zato što se Barracuda mogla dobiti sa nekim od najboljih motora u istoriji Detroita, kao što su Hemi radne zapremine 426 kubnih inča (7,0 litara) i Super Commando radne zapremine 440 kubnih inča (7,2 litre).

Nažalost, pojavila se u prodaji u pogrešno vreme kada su nastupile velike promene na temu izduvnih gasova i prodaja je i ovaj put izostala. Ali baš zbog malih brojeva proizvodnje, Barracuda i njena konfiguracija visokih performansi pod pomalo konfuznim imenom ‘Cuda danas vrede pravo malo bogatstvo. Primera radi, kabriolet iz 1971. godine sa motorom Hemi, jedan od samo sedam napravljenih te godine, danas ima vrednost od oko 4,5 miliona dolara.

Ali kao i za sve drugo u životu, oni koji nisu u stanju da priušte ono najbolje će se zadovoljiti sa sledećom najboljom opcijom ili pak bilo kojom dostupnom. Današnja priča nam stiže sa kanala „Auto Archaeology“ na društvenoj mreži „YouTube“ i donosi nam ‘Cudu iz 1971. godine.

Automobil se nalazi u Detroitu i svakako je video bolje dane, ali to na momenat i nije toliko bitno, jer kao što smo gore spomenuli – kada nečega nema u izobilju, kolekcionari će uzeti bilo šta što se nudi. Plymouth je prodao 16.492 Barracude te 1971. godine, a samo 292 su stigle u kabrioletskom izdanju.

Kao što smo spomenuli ranije, sedan su bili sa čuvenom motorom Hemi, zatim još sedamnaest primeraka s pogonskim sklopom Super Commando, a 128 sa motorom radne zapremine 383 kubna inča (6,3 litre).

To znači da je najpopularnija konfiguracija bila ona sa baznim motorom radne zapremine 340 kubnih inča (5,6 litre) i 235 konjskih snaga. Fabriku je napustilo 140 jedinica u takvom izdanju i nismo sigurni koliko ih je preživelo da današnjeg dana, ali brojka nikako ne može da bude velika.

Zašto je u ovako očajnom stanju? Najviše zato što je automobil dugi niz godina bio parkiran na otvorenom prostoru u američkoj saveznoj državi Mičigen, koja ima relativno oštre zime. ‘Cudu je kupio sadašnji vlasnik još pre nekoliko decenija i parkirao u hangaru za mnogo godina sa ciljem da ga jednog dana restaurira u originalno stanje. Međutim, hangar je zahvatio požar, a automobil ke na vreme izvezen napolje i tu ostavljen dugo godina.

Sada je ponovo promenio vlasnika koji ima iste planove. Bez obzira što će biti potrebno dosta vremena, napora i naravno novca, ‘Cuda kabriolet čak i sa ovim baznim motorom danas vredi oko 200 hiljada američkih dolara u restoriranom stanju.

Forde Mustanže, ko se danas najslađe smeje?

Zoran Tomasović

(209)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

U pozadini vidim neku šupu koja ima kakav takav, krov.A ispred kabriolet pokriven ceradom.? To može samo američka „pamet“ i niko više 🤔

Yankee

Pise u prici, automobil je bio parkiran u hangaru dok hangar nije izgoreo. Hangar deluje kao da ga sad ponovo prave.