1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Vision Gran Turismo – deset godina virtuelnih konceptnih automobila (GALERIJA)
Vision Gran Turismo – deset godina virtuelnih konceptnih automobila (GALERIJA)

Vision Gran Turismo – deset godina virtuelnih konceptnih automobila (GALERIJA)

106
1
Podelite sa prijateljima:

Pokrenuta 1997. na prvom PlayStationu i nastavlja se do danas na PS5, saga Gran Turismo (GT) nije postala samo referenca i bestseler među video igrama za trkačke automobile. Kvalitet rada kompanije Poliphony Digital (PD), koja razvija GT od prvog dana, brzo su pozitivno ocenili proizvođači. Zbog toga su tokom godina formirana razna partnerstva, kao što je dizajn multimedijalnog sistema Nissana GT-R od strane ovog japanskog studija na čelu sa Kazunorijem Jamaučijem.

Godine 2013, PD je najavio program Vision Gran Turismo, tačnije virtuelne konceptualne automobile koje su proizvođači kreirali posebno za igre u seriji. Brendovi su pozitivno odgovorili. Deset godina kasnije predstavljeno je čak 38 ovako dizajniranih vozila koja se voze u igrici. Lista se tu neće zaustaviti, pošto je već planirano još najmanje pet.

Koreni projekta Vision Gran Turismo sežu još pre 2013. godine. Pored serijskih automobila i trkačkih modela, Gran Turismo je vrlo rano omogućio virtuelnu vožnju konceptnih automobila koje su njihovi proizvođači ranije predstavljali „u stvarnom životu“. Godine 2002, opus koncepata je čak u potpunosti bio posvećen prototipovima sa najnovijih izložbi u Tokiju i Ženevi.

Zatim 2008. GT By Citroen je specijalno kreiran za Gran Turismo 5 Prologue. Dve godine kasnije, Red Bull je dizajnirao spektakularni X2010 (prvobitno nazvan X1) za GT5. Prvi VGT (Vision Gran Turismo) model bio je Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo, predstavljen 19. novembra 2013. za GT6. Na pola puta između virtuelnog i stvarnog, ovaj spektakularni kupe inspirisan modelom 300 SL teoretski je pokretao tvin-turbo V8 od 585 KS i težio je 1.385 kg. Mercedes je proizveo fizički model, kao i drugu virtuelnu verziju fokusiranu na „trke“.

Nemaju svi proizvođači koji učestvuju u VGT-u isti pristup. Dok Mercedesov koncept izgleda futuristički, ali ostvariv u fizičkom svetu, drugi brendovi su odlučili da puste mašti na volju neobičnim vozilima. Chevrolet Chaparral 2X VGT, na primer, pokreću laserski impulsni udarni talasi.

Nasuprot tome, određeni vrlo realistični modeli su imali pravo na svoj metalni alter ego, kao što je Volkswagen GTI Roadster VGT. Nekoliko proizvođača je najavilo nadolazeća vozila preko VGT-a, kao što je Bugatti sa svojim VGT-om koji predstavlja Chiron, ili Aston Martin čiji je model DP-100 VGT najavljen sa centralno pozadi postavljenim motorom. Brendovi su čak vaskrsli kroz ovaj projekat, kao što su Chaparral ili IsoRivolta. Najveći proizvođači su se uključili u igru (bukvalno), od Ferarija do Porschea, uključujući Toyotu, BMW i Nissan.

Bugatti nije jedini francuski brend koji je dizajnirao „VGT“ konceptni automobil. 2015. godine je vaskrsla Alpine, prvo u igrici pa onda na javi. Alpine je predstavila Vision Gran Turismo barquette sa V8 motorom od 450 KS, koji je imao pravo na svoju fizičku verziju. Druga virtuelna verzija je objavljena 2017. godine.

U Peugeotu su tako razvijena najmanje tri virtuelna vozila. Prvi je bio Vision Gran Turismo iz 2015, kupe sa V6 motorom sa 875 KS centralno pozadi postavljenim. Masa je 875 kg. Godine 2017. došli su Peugeot L500R Hybrid VGT i L750R Hybrid VGT, dve interpretacije futurističkog, elektrifikovanog koncepta trkačkog automobila.

Kroz projekat Vision Gran Turismo, čak se i brendovi koji ne posluju u automobilskoj industriji zabavljaju zamišljajući automobile. Tako se najnoviji koncept zove Bvlgari Aluminium VGT. Italijanski juvelir i časovničar isporučio je kompaktni speedster inspirisan 1970-im za GT7 i plasirao odgovarajući sat u ograničenoj seriji.

Dugo najavljivani koncepti „Vision Gran Turismo“ pod oznakom Tesle, Forda, General Motorsa, ali i Nike/Jordana, još nisu predstavljeni.

Pogledajte i video…

AutoRepublika

(106)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Iz cele gornje galerije izdvajam ovog Minija – veoma je blizak realnosti i ukusu mladih ljudi, ukljucujuci i mene! 🙂 Tek mi je sada sinulo pitanje: zasto Mini do sada nije pokusao da napravi ovakav Mini-kupe? Lik Minija malo naostren, spusten krov, izduzena niska i siroka karoserija, veliki tockovi, kompaktne dimenzije. Ovo bi bila poslastica za narod! Umesto ovog malog sportiste, Mini nudi nekoliko debelih SUV modela koji po dimenzijama vec odavno ne zasluzuju naziv „Mini“!

comment image

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Matija