1. Home
  2. Liste
  3. Top 10 „off road“ inovacija za 2019.
Top 10 „off road“ inovacija za 2019.
0

Top 10 „off road“ inovacija za 2019.

947
0
Podelite sa prijateljima:

Ušli smo u novu godinu, a ljubitelji terenske vožnje, mogu da se raduju nekim novim zanimljivim stvarčicama koje su stigle na tržište.

Pred nama je selekcija najboljih „off-road“ inovacija za 2019., kako iz kuhinje proizvođača, tako i postprodaje. Dotični gedžeti i sistemi mogu biti od velike pomoće prilikom zaglavljivanja ili prelaska ozbiljnijih prepreka.

MaxTrax Mini i Xtreme

Mada su predstavljeni prošle godine, MaxTrax Mini i Xtreme na tržište stižu ove godine.

MaxTrax pruža prijanjanje čak i u „najklizavijim“ situacijama, kada treba izaći iz blata ili uglačanog i nabijenog snega, ali i za prelazak nezgodnih prepreka, poput recimo balvana. Ove plastične platforme su unapređene i ojačane kompozitnim materijalima.

Xtreme koristi nove, aluminijumske blokove koji su zamenjivi. Oni su male mase i doprinose boljem fiksiranju ivica MaxTraxa. Što se Mini jedinice tiče, ona, kao što joj naziv govori, je manja verzija, što prenošenje i skladištenje čini jednostavnijim.

UpDownAir 101

Ovaj sistem omogućava doduvavanje ili ispuštanje vazduha iz pneumatika uz pomoć prenosivog kompresora ili kompresora instaliranog na vozilo, što pritisak u gumama čini konsistentnim.

Uz pomoć creva, pneumatici se spajaju s centralnom jedinicom, tako da se sve može kontrolisati iz jedne tačke.

Polaris Rapid Recovery Winch

Vitlo je komponenta od ključnog značaja za svakog ozbiljnijeg „off-road“ avanturistu. Bez vitla često nema „vađenja“ iz nezgodne situacije. Polaris je prošle godine predstavio novi sistem za brzo izvlačenje, sposoban da sintetičko uže namotava pet puta brže. Na ovaj način se štedi na vremenu a upotreba je olakšana daljinskom kontrolom, koja funkcioniše na daljini do 15 metara.

Mercedes-Benz GLE – vazdušno ogibljenje

Možda zvuči iznenađujuće što je jedna od najinteresantnijih „off-road“ tehnologija debitovala na vozilo koje nije „rasni“ terenac. Novi Mercedes GLE poseduje režim po imenu „režim slobodne vožnje“ (Free Drive Mode), koji koristi vazdušno ogibljenje vozila da bi napravio odskok, što zna da bude veoma korisno prilikom zaglavljivanja u duboki pesak, primera radi.

Sistem omogućava vozilu da odskoči i izvuče se iz mase u koju je zaglavljeno. Dakle, zbogom „guranje“.

Ford Raptor – adaptivno ogibljenje

Za 2019., Ford je unapredio svoju  najdominantniju „off-road“ mašinu, F150 Raptor, novim Fox Live Valve amortizerima, a u suštini je reč o aktivnoj postavci amortizacije, koja moćnom kamionetu omogućava da se konstantno prilagođava terenu.

U kombinaciji sa internim sistemom premošćivanja amortizera, koji im omogućava da budu osetljivi u odnosu na poziciju, novi Raptor je sposoban u trenutku da se prilagodi svim mogućim uslovima.

Toyota Tacoma – Desert Air Intake

Tacoma TRD Pro za 2019. dobija novi „pustinjski“ sistem usisa vazduha, koji snorkel uvodi u svet serijskih automobila. Mada ga Toyota neće oficijelno nazvati „snorkel“, upravo je reč o dotičnoj komponenti, koja obezbeđuje „disanje“ motora sa mnogo više pozicije.

To ne samo što znači da voda neće uspeti da prodre u motor, već iz japanske kompanije javljaju da gusta pustinjska prašina, koja ima tendenciju da bude usisana kroz masku hladnjaka, neće pronaći svoj put do vazdušnog filtera, što obezbeđuje performanse motora i duži vek samog filtera.

Snorkeli nisu nova stvar u svetu terenske vožnje, ali je Tacoma prvo vozilo koje ga nudi već iz fabrike.

MaxTrax uložak za kuku za vuču

Priču smo započeli s ovom robnom markom, poznatom po platformama za izvlačenje iz „klizavih“ situacija, a sada je predstavila nov proizvod. Reč je o ulošku za kuku, specijalno dizajniranu za upotrebu s mekim spojnim karikama. Dizajniran je kao robusnija alterantiva, što znači da može izdržati vučnu silu iz bilo kog ugla, bez potrebe za rotiranjem.

Warn SideWinder

Firma „Warn“ je na SEMA šou predstavila novu veznu kariku pod nazivom SideWinder, koja zamenjuje kuke i spojeve u cilju bržeg i lakšeg spajanja. Napravljen od kovanog aluminijuma, SideWinder može brzo da se prikači na većinu karika za vuču koje se nalaze na odbojnicima, meke spojne karike, ekstenzije užadi, trake itd.

„Warn“ kaže da je ova nova komponenta kompatibilna s vitlom koje može da izdrži više od 8.000 kilograma, uz minimalnu kočnu silu od 29 tona.

Range Rover Evoque može da vidi kroz haubu

Novi RR Evoque je predstavljen krajem 2018., a debitovao je sa veoma interesantnom novom tehnologijom. Naime, vozač može, uz pomoć eksternih kamera, da vidi ispred sebe na taj način kao da nema haube.

Doduše, kamere postavljene na „nos“ vozila nisu novina u svetu terenske vožnje, ali način na koji Evoque demonstrira ovu tehnologiju, svakako jeste nov.

AutoRepublika

 

(947)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments