1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Volkswagen Type 2 sa motorom iz Shelbyja
Volkswagen Type 2 sa motorom iz Shelbyja

Volkswagen Type 2 sa motorom iz Shelbyja

511
13
Podelite sa prijateljima:

Prva generacija Volkswagena Typea 2, poznatija pod imenom T1 i raznim nadimcima kao što su Bus, Microbus i Bulli, danas uživa veliki ugled kod kolekcionara. Ovaj kombi se nudio u konfiguracijama putničkog i komercijalnog vozila i stekao je ime i imidž tokom sedamdesetih godina prošlog veka za vreme tadašnje „hipi“ revolucije.

Nije bila retkost da ga vidimo ofarbanog u boje cveća, sa jakim mirisom marihuane kako dolazi iz njega, a u vozilu sretnemo nekoliko osoba na putu ka raznim protivratnim protestima.

Biće potrebano da prođe puno vremena pre nego što je T1 stekao onaj kultni status kod kolekcionara, ali kada se to desilo, postao je nešto najpoželjnije u Volkswagenovoj istoriji. One retke konfiguracije, kao što je putnička sa 23 prozora, danas ume da košta i preko 300 hiljada dolara ako je kvalitetno restaurirana.

T1 je imao veoma dugačku karijeru. U Evropi se proizvodio od 1950. do 1967. godine, a u Brazilu dodatnih osam godina. Ali i pored svih pohvala je imao jednu veliku manu, a ona se odnosila na malo snage. U samom početku je razvijao tek 30 konjskih snaga iz radne zapremine od 1,2 litre, a vrhunac će da dostigne 1963. godine debijem 1,5-litarskog benzinca sa 42 „grla“. To bi možda bilo dovoljno u sporijoj gradskoj vožnji, ali na autoputu ili brdovitim lokacijama, morali biste se „zaleteti“ ako hoćete da savladate prepreke.


I jedan Amerikanac je rešio problem tako što je povećao snagu. Ali ne tako što je ugradio neki drugi agregat napravljen od strane ove nemačke firme, već je izabrao ovaj iz modela Ford Mustang Shelby GT500 prethodne generacije.

Njegovo ime je Džon Hens i priznajte da je uvek bio veliki ljubitelj modela T1, iz razloga što je to bio njegov prvi automobil. Međutim, Hens je takođe imao zamerke na račun snage i kao svaki Jenki, odlučio da pretera u modifikacijama.

Kaže da je znao da će dobiti dosta kritika za takvu odluku, pa je zato izabrao onu najmanje popularnu konfiguraciju T1. Reč je o komercijalnom kombiju koji nije mnogo cenjen kod kolekcionara. Od vozila je ostala samo školjka i određeni delovi enterijera.

Potpuno novu šasiju je napravila firma Art Morrison Chassis, a kada je izbor pao na motor, svi su ga nagovarali da ugradi Chevroletov takozvani LS. Ali Hensu se više dopao onaj Fordov radne zapremine 5,2 litre sa kompresorom. To znači da ovaj kombi razvija 580 „konja“ i može da ubrza od nule do 100 km/h za manje od četiri sekunde.

Motor je inače postavljen centralno, kao što možete da vidite na priloženim fotografijama, a ostatak mehanike je uglavnom pozajmljen sa drugih modela. Primera radi, šestostepeni automatski menjač je takođe Fordov, dok je zadnje ogibljenje sa modela Chevrolet Camaro.

Na kraju smo dobili unikatni model za kojim će se svi sigurno okrenuti kada ga vide na ulici. A da li je to prednost ili mana – zaključite sami.

AutoRepublika

(511)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Od svih folcikinih kombija, buli mi je najdraži.Takav šarm malo koji auto ima.Amerikanci nebi bili amerikanci kada nebi u svojoj bolesnoj želji za veličinom i snagom, nešto usrali.Ševrole V8 motor u prvom folcika kombiju.???Otvori se zemljo! Neki normalan restmod bi podrazumijevao vw wasserboxer motor i mjenjač 2.1 sa vodenim hlađenjem i sa el. ubrizgavanjem goriva.Napred i nazad disk kočnice od Poršea 911 i fuhsove felne.Nikakvo spuštanje i budalaštine.Napred nova letva volana koja može imati i servo podršku.Njenu ugradnju pokazao je čuveni mehaničar Edvard China u poznatoj emisiji Wheelers Dealers.

Laki

👍

Matija

Popularnost generacije T1 ekstremno zavisi od toga o kom se modelu radi. Ovaj je verovatno neinteresantan ali je zato Samba bus jedan od najpopularnijih kombija svih vremena! Dole je slika jednog vozila iz 1975 godine, cena 49.000 evra. Sto se tice ugradnje jacih motora – u unutrasnjosti ima dovoljno prostora za bilo koji veliki motor, mozda cak i za V10 iz Vipera! Medjutim, time se gubi svha ovog vozila, transport, postaje samo besmislena igracka. Pre vise godina video sam model T3 sa ugradjenim Fordovim motoro V6 3,0 litra ali je motor ugradjen tamo gde je bio i predhodni – iza… Pročitaj više »

Yankee

Ako je 21 ili 23 window verzija, vidjao sam takve na aukcijama da se prodaju za preko 200.000 dolara.

Matija

Hvala! Nisam smeo da kazem! 🙂

Yankee

Ovaj je prodat za $302.500 na 2017 Barrett-Jackson aukciji, sto ga cini najskupljim Type 2 ikada prodatim. Malo cudno zasto je toliko vredan jer je poprilicno tjunovan, ima moderniji 1,9-litarski motor sa 120 ks, disk kocnice, enterijer mu je drugaciji, itd. Obicno najvrediji klasici su oni restaurirani u originalno stanje gde se brojevi sasije i motora poklapaju sa fabrickim informacijama.

comment image

MRN

$302.500 za „ovo“ ?

😊

Yankee

Ovaj je najskuplji bez modifikacija. 1961. godine, 21 window, na 2017 Palm Beach je prodat za $291.500.

comment image

Matija

U arhivi imam njegove fotografije. Cudi me da VW nije pokusao da napravi varijantu modernog T modela sa ovim cuvenim prozorcicima na krovu?! To isto sam predlozio jednoj tjunerskoj firmi u Nemackoj. Dobio sam odusevljen odgovor a zatim nista. Moguce je da im je VW zabranio. Steta, svet bi bio lepsi!

Yankee

Mislim da sam citao negde da je ugradnja ih prozorcica na krovu zahtevala dosta vremena, zbog cega je Volkswagen eliminisao na 2. generaciji.

BB

Ti krovni bočni prozori su mi se uvijek sviđali a ne znam zašto… Land Rover Discovery, Renault Rapid, na različitim vozilima…

M M

Mnogo bolje bi mu čučio 1,9 TDI….
Prirodnije, ekonomičnije, sigurnije, zanimljivije…

Bungi

U buli može samo bokser i to onaj koji može da stane u motorni prostor.Otprilike oko 2000 kubika i to je to.Poršeov šestak bi bio prevelik. Sve ostalo je nepotrebno pretjerivanje.Mehanička modernizacija da, ona koja se ne vidi ispod kože.To podrazumijeva kompaktibilne dijelove sa polica VW i Porše.