1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Eksperti smatraju da je Chevrolet Corvette C5 sledeći vredan klasik
Eksperti smatraju da je Chevrolet Corvette C5 sledeći vredan klasik

Eksperti smatraju da je Chevrolet Corvette C5 sledeći vredan klasik

151
1
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je više od sedam decenija od kada je Chevrolet predstavio omiljenog američkog sportistu pod imenom Corvette i svaka generacija je specijalna na svoj način. „Kec“ je započeo celu revoluciju, dvojka se smatra jednim od najlepših američkih četvorotočkaša ikada napravljenih, a treća generacija je imala karijeru od čak petnaest godina i pružala glomazne benzince u trendu šezdesetih i sedamdesetih godina. Četvrta je takođe dobila na popularnosti, posebno konfiguracije nazvane ZR-1 i Grand Sport.

To nas dovodi do pete generacije i mogli smo da je vidimo u izložbeno-prodajnim salonima od 1997. do 2004. godine. C5 je trenutno na granici, pošto nije dovoljno star da se smatra cenjenim klasikom, a istovremeno, koristi relativno staru mehaniku da bi mogao da parira modernim automobilima. Ali eksperti smatraju da će baš ova generacija Corvette biti ta za koju će kupci u bliskoj budućnosti izdvajati poveće sume novca.

Chevrolet je napravio 248.715 C5 Corvettea, a konfiguracija koja privlači najviše pažnje se zove Z06. Njegove cene su u velikom rastu već nekoliko godina i eksperti veruju da oni kupci koji danas investiraju u Z06 će lepo zaraditi u bliskoj budućnosti. Kolege sa sajta Hagerty kažu da primerak iz ranih dvehiljaditih godina danas košta oko 30 hiljada dolara, a oni modeli sa malim kilometražama oko deset hiljada „zelembaća“ više. Jedan kupac je prethodne godine potrošio 54 hiljade najmanje zelenih novčanica za primerak sa manje od osam hiljada kilometara na satu, a čak i oni Z06 koji su do sada prešli oko 50 hiljada kilometara danas vrede oko 30 hiljada dolara.

To nam govori da C5 polako, ali sigurno grabi prema vrhu, pošto su takve brojke bile nečuvene pre samo nekoliko godina. Mnogi vlasnici su prestali da voze svoje ljubimce i pakirali ih u garažama sa ciljem da na njima uskoro debelo zarade. Nekoliko primeraka sa manje od 500 kilometara na satu će se pojaviti na aukciji na proleće, a eksperti smatraju da će kupca koštati oko 80 hiljada „zelembaća“.

I šta je onda učinilo Z06 toliko specijalnim? Verovatno to što je u svoje vreme bio jedna od najmoćnijih serijskih konfiguracija Corvette u istoriji. Sa 385 konjskih snaga ispod haube, Z06 je pruža više snage nego bilo koja druga Corvette napravljena posle ranih sedamdesetih godina prošlog veka. Snaga je povećana na 405 „grla“ do 2002. godine uz takođe fantastičnih 540 Nm obrtnog momenta. Masa je iznosila „tek“ 1.414 kilograma ili za 58 kilograma manje nego bazna Corvette.

Z06 je bio u stanju da ubrza od nule do 100 km/h za 4,2 sekunde i dostigne maksimalnu brzinu od 282 km/h, što su impresivne brojke čak i današnja vremena. Pored Z06, eksperti očekuju da će popularno biti i izdanje Commemorative Edition, koje je napravljeno u čast pobede u svojoj klasi na čuvenoj trci 24 sata LeMansa, a sa trake je sišlo tek 2.025 primeraka. Z06 je svakako manje redak pošto se 28.388 kupaca opredelilo za njega.

Kao što smo spomenuli, cene C5 su trenutno za 20-40% veće u poređenju sa onima od pre svega par godina i samo će nastaviti da rastu…

AutoRepublika

(151)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Lucciola

Cotvette je klasik istog momenta kad izadje sa trake. Ne treba nista cekati, a posebno ne 20 godina.