1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai i Kia ciljaju isporuku od osam miliona automobila u 2024.
Hyundai i Kia ciljaju isporuku od osam miliona automobila u 2024.
1

Hyundai i Kia ciljaju isporuku od osam miliona automobila u 2024.

223
1
Podelite sa prijateljima:

Iako su i Kia i Hyundai ostvarili zavidne rezultate poslovanja tokom 2023. godine, u svetlu obima isporuke vozila, planovi uprave Hyundaija i Kije su još ambiciozniji za ovu godinu.

Hyundai je tokom prošle godine isporučio 4.216.680 vozila, što je za 6,9% više nego lani. Pritom realizacija na domaćem tržištu je porasla za 10,6% na 688.884 vozila, dok je izvoz uvećan za 6,2% na 3.254.038 vozila u odnosu na 2022. godinu.

Plan Hyundaija za tekuću godinu predviđa isporuku 4.243.000 automobila, plasirajući od toga 704.000 vozila na tržištu Koreje a ostatak na inostrana tržišta. Važno je naglasiti da ove cifre uključuju i realizaciju vozila plemenitog brenda Genesisa.

Kako rekosmo i sestrinska marka Kia je imala godinu za pamćenje. Tokom 2023. je ostvaren prodajni rekord od 3.085.771 vozila na svetskom nivou. Ta cifra otkriva rast od 6,3% u odnosu na 2022. Tražnja na matičnom tržištu je porasla za 4,6% (538.822 vozila) i za 6,7% na inostranim tržištima (2.516.383 primeraka).

Ako se zamisli rukovodstva koncerna ostvare, Kia će na svetskom nivou isporučiti 3,2 miliona četverotočkaša, od čega se pet šestina odnosi na prekogranična tržišta.

Nijedan od pomenuta dva brenda ne priča o redosledu lansiranja noviteta ali se zna da će za koji mesec debitovati restilizovani Tucson dok se očekuje i ponuda sićušnog elektroautomobila Caspera na evropskom tržištu. Dodatno, timovi Hyundaija rade i na ažuriranom Bayonu, a isto važi i za osveženi i kompaktni i30.Valjda ćemo tokom ove godine videti i serijsku verziju modela po imenu Ioniq 7. Da priču o Hyundaiju završimo podsećanjem da se očekuje i radikalno osavremenjeni Santa Fe.

Ni inženjeri Kije nisu bili lenji, pa očekujemo restilizovane modele nazvane K5, Sorento i Carnival i potpuno nove električne četverotočkaše: EV3, EV4. Na nekim tržištima će biti plasiran i novi kompaktni sedan K3, restilizovani Picanto, a možda i limuzina po imenu K4.

AutoRepublika

 

(223)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kineski i Korejanski proizvodjaci su vredni i kreativni, njihova dinamika razvoja novih modela za EU postaje nedostizna. Evropljani su se uziveli u ulogu uspavane lepotice – samo, gde je taj princ koji ce da je probudi? 🙂