1. Home
  2. Vesti
  3. Vlasti u Australiji predlažu žestoku destimulaciju kupovine električnih automobila!
Vlasti u Australiji predlažu žestoku destimulaciju kupovine električnih automobila!

Vlasti u Australiji predlažu žestoku destimulaciju kupovine električnih automobila!

3.12K
11
Podelite sa prijateljima:

U eri planetarno široko rasprostranjene politike državne stimulacije nabavke električnih vozila, vlasti australijske pokrajine Viktorije su okrenule točak istorije u suprotnom smeru, odnosno pokrenule su inicijativu za donošenje zakona kojim bi se uveo kazneni namet na svaki prevaljeni kilometar električnim automobilom. Protiv ideje je ustala „kuka i motika“, počev od nekoliko proizvođača vozila, pa do Ubera.

Prema navodima iz izveštaja koje donose lokalni mediji, vlada Viktorije namerava da ubire po 2,5 centa za svaki prevaljeni kilometar elektromobilom, što bi dospevalo za naplatu prilikom obnove registracije vozila. Odgovorno lice za vođenje evidencije o prevaljenoj kilometraži bi bio vlasnik, a ukoliko bi zatajio u svojoj obavezi, bio subjekt poreske odmazde. Nasuprot tome, korisnici konvencionalnih vozila ne bi bili obveznici nove dažbine, niti bi se od njih tražilo da vode evidenciju o intenzitetu eksploatacije vozila.

Electrek je napravio računicu prema kojoj proizilazi da svaki automobil u Australiji, na godišnjoj osnovi u proseku prevali oko 13.300 kilometara, pa bi ova „električna taksa“ donela obavezu svakom vlasniku elektromobila od oko 332 australijska dolara prilikom obnove registracije.

Stvari u Australiji dodatno pogoršava činjenic da tamošnje vlasti ne odobravaju nikakve stimulanse za kupovinu EV, što bi eventualno moglo da ublaži ovaj destimulativni faktor. Nije ni čudo što onda proizvođači poput Hyundaija, Volkswagena i ostalih, nazivaju ovu ideju kao „najgrđu državnu politiku na svetu u pogledu električnih automobila“.

Upravo takva anti-reklama se pojavila u lokalnim novinarima, očito adresirana na viktorijanske poslanike. U njoj proizvođači navode da neće slati svoje najbolje električne proizvode na četiri točka na tržište gde nisu cenjeni i da se nigde na svetu ne sprovodi takva politika.

Međutim, vlada Viktorije navodi da će biti prinuđena da nadoknati deficit u prilivima od poreza na gorivo, čiji je priliv u budžet značajno „ufitiljio“.

AutoRepublika

(3122)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Ovo mora da je Don smislio i poslao im kao predlog – usvojeno odmah 🙂

BB

Eno ga čeka vizu ispred australijske ambasaade 🙂

Don

🤭🤭🤭👍👍👍👍👍

moron

To „korisničko iskustvo“ čeka EV na svim tržištima.

Branko

Ne još; čeka se da proguta ješku do kraja! 🙂

moron

😀😀😀

branilo

Long live your gasoline 🚙

Bungi

Crna Australijo, svi lijevom a ti desnom.??? 🤔

Don

Raj na zemlji!kad se selimo?

Ja dhgjg

DaBog sačuva čudnovate nacije. Nije ni čudo što im je volan sa nazadne strane.

Limun

300 dolara i nije neka stavka na godišnjem nivou za njih.
Velika je stavka za Balkanske zemlje, konkretno Srbiju. Kako je expanzija el automobila žestoko krenula vlasti su se dosetile rešenja za budući manjak priliva od poreza na gorivo.
Oni su samo pre svih ostalih uveli taj novi namet koji će vrlo brzo i sve ostale zemlje početi da primenjuju.