1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen hibridni pikap Changan Hunter
Predstavljen hibridni pikap Changan Hunter
10

Predstavljen hibridni pikap Changan Hunter

241
10
Podelite sa prijateljima:

Na fotografiji Ministarstva industrije Narodne Republike Kine, ovaj pikap marke Changan otkriven je još u oktobru. A kako to obično biva, došao je trenutak zvaničnog predstavljanja u njegovoj domovini, a „braCkoj“ nam Kini, a ujedno su i objavljene konfiguracije i preliminarne cene.

Sa kineskog, naziv modela se može prevesti kao Hunter – i ovo ime je novo za domaću javnost, iako ga kompanija već dugo koristi na stranim tržištima. Štaviše, Changan Hunter, koji je debitovao danas, nije razvijen od nule. Pred nama je hibridna verzija pikapa sa šasijom Changana Lantopa (iliti Lantuo, a u Rusiji je to Hunter Plus), koji je, pak, luksuzna verzija modela Kaicene F70 iz Changana (Kinezi takođe imaju braću iz Peugeota i Fiata).

Dakle, hibridni Hunter ima svoje „lice“. Pikap je dobio vertikalne blokove farova, na vrhu kojih se nalaze trake dnevnih svetala. Model je takođe dobio rešetku hladnjaka bez okvira u stilu najnovijih automobila marke i brutalni prednji branik. Svetla su došla od Changana Lantopa/Huntera Plus, ali postoji drugačiji pečat na vratima prtljažnika.

Poput „tradicionalnog“ pikapa, hibrid se na domaćem tržištu nudi u dve verzije – standardnoj i rastegnutoj. Dužina prvog je 5.380 mm, međuosovinsko rastojanje je 3.180 mm, dužina teretne platforme je 1.600 mm. Dimenzije druge opcije: 5.630 mm, 3.430 mm i 1.850 mm, redom. Treba imati na umu da je Changan Lantop malo kraći u oba slučaja, ali u drugim dimenzijama ovaj model će se poklopiti sa hibridom.

Unutrašnjost novog Huntera je uglavnom ista kao i ona kod njegovog brata. Unutra se nalazi višeslojni prednji panel i zakrivljeni ekran (ali ovo su dva odvojena ekrana); veći broj fizičkih dugmadi je postavljen iznad centralnih deflektora vazduha. Međutim, i dalje postoji jedna bitna razlika: kod hibrida ručica na stubu volana je odgovorna za menjanje brzina, dok je u „tradicionalnom“ Lantopu poznati selektor na centralnom tunelu (Changan Hunter ima bežičnu platformu za punjenje pametnog telefona na ovom mestu).

Naravno, na spisku opreme novog Huntera nalaze se i savremeni bezbednosni sistemi i pomoćnici vozača.

Changan Hunter je sekvencijalni hibrid; instalacija uključuje benzinski turbo-četvorocilindraš 2.0 snage 190 KS, koji radi u generatorskom režimu. Pikap dolazi sa pogonom na zadnje točkove i sa pogonom na sve točkove: u oba slučaja na zadnjoj osovini je ugrađen elektromotor snage 177 KS, a verzija sa pogonom na sve točkove ima i električni motor od 95 konjskih snaga, smešten na prednjem delu karoserije.

Ukupna snaga najsnažnije verzije je 272 KS; navodi se da će takav pikap do prve „stotke“ stići za 7,9 sekundi. Hibrid ima bateriju kapaciteta 31,18 kWh, a samo na struju može da pređe do 180 km (po kineskom ciklusu CLTC), a ukupan domet je 1.031 km.

Sada se cena Changana Huntera kreće od 139.900 do 216.900 juana, iliti 17.890-27740 evra po trenutnom „guglovom“ kursu. Cenovnik je, kao što je već pomenuto, još uvek preliminaran, odnosno stvarne cene bi trebalo da budu nešto niže. „Tradicionalni“ pikap Changan Lantop (benzin ili dizel) u Kini danas košta negde od 100.000 juana (nešto manje od 13 hiljada evra).

Moguće je da će se hibridni Hunter naknadno pojaviti u drugim zemljama.

AutoRepublika

 

(241)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

A kolika je maksimalna snaga nakon što se baterija isprazni na nivo da više nije moguća vožnja u EV modu ?

BB

Koliko sam ja skontao da ima SUS motor koji vrti generator, tako da nikad ne može ostati bez struje…

Nešto kao Nissan X-trail, s tim što ovaj ima i veću bateriju pa je Plug in. U stvari ovo bi trebala biti idealna kombinacija, većinu poslova može na struju a za dalje puteve imaš i benzin… A ako pogledam u svjetlu cijene, onda je to to. Naravno, cijena je „tamo negdje“
A i n aoko je dopadljiv…

MRN

Pa, svaki PHEV ima tu osobinu da „nikad ne može ostati bez struje…“

A što se tiče SUS-a i Nissan X-Trail-a (kao klasičnog hibrida, kako jedino i postoji za sada), WLTP deklaracije kažu da takva koncepcija hibrida (gde je SUS uvek samo generator) troši više goriva nego ona gde SUS i neposredno pokreće točkove. Pogledaj poredjenje sa hibridnim RAV-om (pa čak i da porediš QQ) ili sa hibridnom Kugom. Dakle, taj koncept ( da je SUS samo generator) nije energetski efikasniji.

BB

To je moja prva primjedba bila kada sam čuo da neće ugrađivati „plugove“…

Zato je ovaj kinez dobar, ima solidan domet na struju, koji može da završi 90% potreba… A onih 10% nek troši koliko hoće 😜

Branko

Ispravan komentar za energetsku efikasnost; svaka pretvorba energije “košta”, a mjenjačka kutija optimizira režim rada SUS motora. S druge strane, Nissanov pogon je tehnički jednostavniji od Toyotinog, vjerojatno i jeftiniji. X-Trail je ipak osjetno veći od RAV4, pa je QQ pogodniji za usporedbu.

Branko

Trajna snaga (SUS motora) je 190 KS, ali baterija se “nikad” ne isprazni; čim padne ispod 30%, SUS je dopunjava. I kad više nije moguća vožnja u EV modu, i dalje može razviti maksimalnu snagu kratkotrajno.

s mile

Koje cene ljudi, dugo sam se čudio kako su u USA automobili npr 30% jeftiniji od EU, a sad mi pada vilica od cena u kini

BB

Evo jutrošnji primjer, ne iz automobilske industrije… Lift Schindler, vrhunac tehnologije, brend nad brendovima itd… Neka greška se pojavila i došli serviseri i vele dabke otišao frekventni regulator (kao inverter na autu), i traže za to 13000 EUR, ali je fora da mora biti njihov. A realna cijena je 2-3000 EUR.

I onda je često mjera: Promijeni komplet upravljački ormar (sa freiventnim regulatorom) i svo upravljanje lifta za upola manje para nego samo njihov freiventni…

Dakle ucenjivanje nije specijalnost samo auto industrije…

s mile

Radio sam u industriji sa vodenom parom, koristili smo kvalitetne SAMSON regulacione ventile, originalno su nemački, ali se prave po licenci širom sveta. Taj koji nam je trebao je koštao 4000eur, isti takav, identičan, za istočno tržište koji se proizvodi u Turskoj je 2000eur. Identičan, Samson regulacioni ventil. Dupla razlika. ALI, taj za istočno tržište je mogao samo da se prošvercije kod nas, jer je zabranjena njegova prodaja, naravno zbog razlike u ceni.

Šišaju nas i to valjano

igi

Izgleda prilično amerikanizovano, u pozitivnom smislu te reči. A prošao bi ladno i u Evropi, barem što se dizajna tiče. O ceni i da ne govorimo, čak i 2-3x veća bi bila konkurentna.