1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nio predstavio prestižni ET9
Nio predstavio prestižni ET9
3

Nio predstavio prestižni ET9

2.70K
3
Podelite sa prijateljima:

Taze i brzorastuća kineska kompanija Nio je prezentovala perjanični model s indeksom ET9. Želja konstruktora je da ga plasira na tržište u prvom kvartalu 2025. godine. Nio ET9 krasi električna arhitektura koja funkcioniše na naponu od 900 volti, potpuno upravljiva šasija, sistem upravljanja koji deluje putem žice, aktivno ogibljenje i dvomotorni pogonksi sklop sa 707 konjskih snaga.

Entitet je osnovan 2014. godine od strane preduzetnika Vilijama Lija. Nio je prvobitno ciljao na premijum segment, a sada je sazreo da preraste u kategoriju iznad, to jest u kategoriju luksuznih vozila. Vodeći model ET9 će se takmičiti u pogledu udobnosti sa Mercedesom-Maybachom, Bentleyjem i Rolls-Royceom, a po pitanju tipa karoserije, Nio ET9 je najbliži liftbeku Cadillacu Celestiqu, ali kineski novi proizvod sa sličnim profilom i dvozapreminskim konceptom nije liftbek, već fastbek, odnosno limuzina bez jasno definisane treće zapremine, ali sa gepekom izolovanim od putničkog prostora.

Ukupna dužina Nija ET9-a iznosi 5.325 milimetara, širina je 2.016 mm, visina je 1.620 mm, dok je međuosovinsko rastojanje na nivou od 3.250 mm. Serijska verzija od opreme uključuje aktivno elektro-hidraulično ogibljenje, sposobno da podigne ili spusti karoseriju za 50 milimetara u sekundi, i da prođe prepreku tako da se „čaša šampanjca na suvozačevom stolu ne prolije“.

Glavčine točkova s felnama prečnika 23 inča se ne rotiraju kako bi se osiguralo da je Nijov logo uvek u ispravnom položaju. Spljošteni volan nije mehanički povezan sa točkovima, već samo daje komande putem elektronskog impulsa; zadnji točkovi su opremljeni sopstvenim mehanizmom za upravljanje i mogu se okretati u bilo kom smeru do ugla koji ne premašuje 8,3 stepeni; krug okretanja električnog vozila je 10,9 metara.

U karoseriju Nija ET9-a je integrisano više različitih veštačkih organa vida (uključujući tu i tri lidara). Svi oni su neophodni za rad punomasnog autopilota, dok su u Kini još uvek dozvoljeni autopiloti najviše drugog nivoa prema klasifikaciji u normativu SAE, a koji zahtevaju stalni nadzor od strane vozača.

Nio je za potrebe autopilota razvio sopstveni računarski procesor sa 32 jezgra NX9031 sa 5-nanometarskom procesnom tehnologijom. Nio ET9 poseduje stakleni krov sa uzdužnim ukrućenjem i suncobranima koji se mogu uvlačiti. Navedena torziona čvrstina karoserije je 52.600 Nm/stepen – što je parametar potpuno uporediv, odnosno u nivou sa superautomobilima. Spojler koji se uvlači je integrisan u kratak poklopac prtljažnika, stvarajući dodatnu silu pritiska pri velikim brzinama.

Unutrašnjost sa vozačkog sedišta nije prikazana na prezentaciji, pošto je vozač u Niju ET9-u sporedna figura, dok su glavna sedišta ona koja su smeštena u drugom redu. Tu su odvojene fotelje-kreveti sa mnogo podešavanja i uz ponuđenu ventilaciju, grejanje i masažere.

Svaki putnik u drugom redu ima individualni multimedijalni ekran dijagonale 14,5 inča i preklopni sto sa ogledalom, a na centralnom tunelu je zajednički uslužni ekran od 8 inča i bežični punjači za pametne telefone, dok se na nivou ispod nalazi rashladni mini bar.

Pogonski sklop Nija ET9-a sastoji se od dva elektromotora: moć prednjeg se meri sa 180 kW (245 KS), dok zadnji dodaje 340 kW (462 KS), tako da je maksimalna ukupna snaga – 520 kW (707 KS). Kapacitet trakcione baterije od 900 volti je 120 kWh, dok domet po jednom punjenju nije obelodanjen. Maksimalna snaga punjenja je 640 kW, što može povećati domet za 255 km za samo pet minuta. Pored toga, ispražnjena baterija se može zameniti napunjenom na posebnom Nijovom terminalu za samo tri minuta.

Nio već prima narudžbine u postupku pretprodaje za ovde predstavljeni model po imenu ET9, ali će isporuke naručenih mašina kupcima početi tek u prvom tromesečju 2025. godine. Pretprodajna cena za Nio ET9 iznosi 800 hiljada kineskih juana, što iznosi oko 101,4 hiljada evra, ako nas Google ne laže, a ne verujemo da je platforma u fazonu „Internet ne sme da stane“, pa verujemo da je kalkulacija realistična. Kako bilo, cena ovog vozila ga lansira na jedno od vodećih mesta na listi najskupljih putničkkih električnih vozila proizvedenih u Kini.

AutoRepublika

(2702)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Entitet“ Nio ovim modelom nudi naprednu tehniku i izvanredan prostorni komfor – rastojanje osovina govori za sebe. Enterijer je funkcionalno i kvalitativno na vrlo visokom nivou, deluje minimalisticki i ako pruza veliki broj komponenti koje podizu utisak komfora. A sada eksterijer – kreativnost Niovih dizajnera zaustavila se na standardnom kineskom dizajnerskom kliseu: napred spicast nos, ispod njega nista, levo i desno veliki otvori za vazduh ciju funkciju stavljam pod veliki znak pitanja. Sa strane se nalaze tri prozora od kojih se zadnji zavrsava takoreci na samom kraju karoserije, gore je tanak nosac krova tipa „spageti“, pozadi opet rutina sa tankom… Pročitaj više »

Bungi

Sve dizajnerske „nedostatke“ ovog Nia nema jedan Lucid Air.On je „Citroen Ajkula“ u svijetu elektroautomobila.I džaba mu sve to kad nema poslovnu sposobnost kao Nio i bori se za opstanak.Nio automatske stanice za zamjenu baterija su velika komparativna prednost u odnosu na konkurenciju.

Matija

Lucid Air je tipican mali startap koji je precenio svoje snage. Konstruisati dobar auto i napraviti dobar prototip kosta desetine miliona dolara a investicija u proizvodnju kosta milijarde. Pored toga, potrebno je sakupiti iskusan i efikasan tim – samo za to su potrebne godine selekcije.