1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota predstavila koncept FT-3e
Toyota predstavila koncept FT-3e

Toyota predstavila koncept FT-3e

122
9
Podelite sa prijateljima:

Novi koncept Toyota FT-3e predstavljen je na Salonu automobila u Tokiju i mogao bi da bude vodeći električni SUV koji će parirati BMW-u iX, Audiju Q8 e-tron, Jaguaru I-Pace i nadolazećem Polestaru 3. Nešto slično kao jedan od jučerašnjih Lexusa.

Koncept FT-3e je dugačak 4.860 mm, širok 1.955 mm i visok 1.595 mm, a međuosovinsko rastojanje je tačno tri metra. Ako na serijskom modelu ostanu ove dimenzije, automobil bi bio otprilike iste veličine kao i gore navedeni rivali, a suvišno je reći da je duži i širi od postojećeg Toyotinog električnog modela bZ4X.

Prednji deo FT-3e je evolucija dizajna bZ4X-a, dok bi naše kolege iz AutoExpressa rekle da više liči na Jaguar I-Pace iz nekoliko uglova. Toyota ima prilično mišićav stav i kratke prepuste da maksimizuje unutrašnji prostor, plus spojler sa podeljenim krovom poput onog kod Lotusa Eletre. Tu su i svetlosne trake pune širine, koje mogu biti napred i pozadi, da upotpune utisak.

Unutrašnjost FT-3e prilično je suzdržana standardima konceptnih automobila, ali ima dovoljno ekrana (pre bismo rekli previše). Pored tipičnog digitalnog ekrana za vozača i velikog centralnog ekrana osetljivog na dodir, postoje dva ekrana u stilu pametnog telefona sa obe strane volana, plus još dva na dnu vetrobranskog stakla za prenos signala sa digitalnih bočnih retrovizora. Izgleda da FT-3e takođe dobija hedap displej i još više informacija projektovanih na kontrolnoj tabli.

Osim dimenzija, nisu objavljeni nikakvi tehnički detalji o tome šta se krije iza smele ugaone karoserije FT-3e. Sve što je Toyota rekla jeste da FT-3e deli neke glavne osobine sa konceptom sportskog automobila sa dva sedišta FT-Se koji je takođe predstavljen u Tokiju.

Vrlo je moguće da će serijske verzije koristiti novu modularnu arhitekturu električnih automobila koju Toyota deli sa svojom luksuznom divizijom Lexus. Takođe bi mogli da koriste sledeću generaciju Toyotine tehnologije baterija, pri čemu japanska marka trenutno razvija tri nova tipa baterija, o čemu smo ranije pisali.

Da podsetimo po ko zna koji put, Toyota planira da lansira 30 novih potpuno električnih vozila do 2030. godine, a prvo vozilo sa baterijama sledeće generacije trebalo bi da stigne 2026. godine.

AutoRepublika

(122)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Malo je onih ekrana u enterijeru. Treba barem duplo.

BB

Ali je onaj ispred vozača sve manji i manji… 😉

Matija

Vozac treba najmanje da gleda u ekrane a maksimalno ispred i oko auta! Ekrani su za zabavu suvozaca. 🙂

BB

Taj infotaiment ekran je kao bikini, otkriva nebitno a pokriva bitno… 😜👙

s mile

Udario Tesla sa Cybertruckom osnove dizajna, sad svi idu ka ovim čistim linijama, oštro na sve strane, klot frket

Matija

Nije Tesla izmislio trend sa pravim linijama i ravnim povrsinama vec italijanski dizajneri pocetkom 70-tih godina. Na osnovu toga moze slobodno da se kaze da Cybertruck ima retro dizajn!

MRN

Najbitnije je da napred i pozadi imate LED traku celom širinom vozila. Ova napred posebno deluje da svojim položajm ( isturenošću) može da ima i funkciju prednjeg branika. Bar neka korist od „savremenosti dizajna“ 😊

Matija

Globalno posmatrano ovo je interesantan i dobar dizajn – proporcije su dobre, glavne povrsine takodje. O detaljima bi moglo da se diskutuje. Sve ukupno, dizajn je zreo za seriju!

BB

Meni se sviđa dizajn 👍