1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi elektromobili MG Marvel R i MG 5 za Evropu
Novi elektromobili MG Marvel R i MG 5 za Evropu
0

Novi elektromobili MG Marvel R i MG 5 za Evropu

452
0
Podelite sa prijateljima:

Kineski koncern SAIC već duže vreme pokušava da oživi i u Evropi vrati stari sjaj brendu MG. U skladu s istorijskim nasleđem, polazna stanica je svakako Velika Britanija. Već poduže prodajne brojke stoje na cifri koja levitira između tri i četiri hiljade isporuka, ali su se stvari značajno popravile s početkom ponude hibridnih i čisto električnih modela.

Ukupno je devet hiljada vozila s oznakama MG isporučeno tokom 2018. godine na evropskom kontinentu, dok ih je 2019. već bilo četrnaest hiljada. Prošle godine se brojka popela na 22 hiljade primeraka! Kako se širi tržišni domet ponude, tako će se od ove godine otvoriti i ponuda vozila MG-a u Nemačkoj. Istovremeno su obelodanjena dva modela ove marke, s tim da su oba s električnim pogonskim sklopom.

Prvi o kom ćemo pisati je krosover srednje veličine. Naziva se MG Marvel R i dugačak je 4.674 milimetara. Pre samo mesec dana je debitovao i na matičnom, kineskom tržištu gde će se zvati Roewe Marvel R kada smo ga i mi predstavili, ali ovde treba naglasiti da je uprava koncerna SAIC odlučila da se marka Roewe koristi samo kod kuće.

Brend je preimenovan u MG i dobio je odgovarajuće logotipe nakon toga. Ipak, ko klikne na iznad ponuđeni link i uporedi fotografije, shvatiće da na spoljašnosti vozila nema promena, a isto se može tvrditi i za status putničke kabine. Instalirano je pet sedećih pozicija, tu je i virtuelni instrumentacioni klaster dijagonale od 12,3 inča, pojačan uspravno postavljenim monitorom multimedijalnog sistema. On se po dijagonali bahati do 19,4 inča.

Novitet je krcat opremom, a poseduje i dva ptrljažnika. Onaj napred nudi zapreminu od 150 litara, dok će bolji provod imati onaj koji dobije pristup od nazad (pa ko razume od ove omladine – shvatiće 🙂 ). Kako bilo, zadnji prtljažnik nudi zapreminu od 357 litara.

Ali, pogonski sklop takmaca namenjenog evropskom kupcu, odnosno krosovera MG Marvel R je identičan onom koji je pre restilizacije pogonio kineski original Roewe Marvel-X. To znači da su montirana tri električna motora u rasporedu u kom je jedan na prednjoj, dok je par na zadnjoj osovini. Zbirna snaga iznosi 288 „grla“ uz 665 Nm obrtnog momenta. Ubrzanje do stotke traje 4,9 sekundi, dok je najviša brzina ograničena na više nego dovoljnih 200 km/h. Moguće će biti dobiti i jednostavniju verziju koja nema motor na prednjoj osovini, pa tako ima i samo zadnji pogon.

SUV MG Marvel R je opremljen trakcionom baterijom kapaciteta 70 kWh. Deklarisana autonomija prema pravilima definisanim u WLTP ciklusu, dostiže 400 kilometara, uz dopunu važnom informacijom da punjenje baterijskog pakovanja do 80% zasićenja, na brzom punjaču traje oko trideset minuta.

Druga evropska premijera se tiče restilizovanog karavana MG 5 koji je prezentovan svetskoj publici čak i pre nego što su ga prvo videli Kinezi (kao što je bio slučaj s gore opisanim SUV-om). U Kini će se naravno nuditi s bedžom marke Roewe.

Iako su za sada predstavljene samo fotografije koje pokazuju kako karavan izgleda od spolja, ipak je lepo videti ga, bar i u redukovanoj formi. Vozilo s petoro vrata je dugo 4.544 milimetara i darovano je novim stilom prednjeg kraja s užim svetlosnim grupama. Pride je novajlija ostao bez pseudo-maske hladnjaka. Zapremina prtljažnika varira između vrednosti 578 i 1.456 litara.

Sad je električni motor prikačen na prednju osovinu snažniji i isporučuje 184, umesto gore pomenutih 156 konjskih snaga. Očigledno je da je i kapacitet baterije podebljan, a bio je 52,5 kW/h, jer je obelodanjen domet s jednim punjenjem baterijskog pakovanja u WLTP protokolu, uvećan sa nekadašnjih 344 kilometra, na svih četiri stotine. Do „stotke“ ovaj karavan dobacuje za 8,3 sekundi.

Oba ovde opisana modela marke MG poseduju funkciju V2L (Vehicle to Load), koja omogućava eksternim potrošačima električne energije da se prikače na vozilo, pa čak dozvoljava da se „deo rezervoara istoči u neki drugi automobil“. Verujemo da je jasna metafora.

Evropski dileri započinju prijem porudžbina za krosover MG Marvel R već u maju, dok će unapređeni karavan MG 5 postati dostupan tokom leta, kada će biti obelodanjene i cene. Sada model MG 5 pre restilizacije košta od 27,5 hiljada britanskih funti pa naviše, ali Ostrvljani mogu da računaju i na državne podsticaje.

Početak prodaje novih članova game MG je zakazan za oktobar.

AutoRepublika

(452)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments