1. Home
  2. Prezentacije
  3. Huawei AITO M9 predstavljen
Huawei AITO M9 predstavljen
2

Huawei AITO M9 predstavljen

4.64K
2
Podelite sa prijateljima:

Naziv brenda AITO je skraćenica za Adding Intelligence to Auto, što u prevodu na srpski znači „dodavanje inteligencije u automobil“, ali postoji i kineska verzija imena – Wenjie, koja je u potpunosti u vlasništvu Huaweija od leta ove godine.

Kineski IT gigant ima za cilj da postane glavni igrač u globalnom automobilskom biznisu, a AITO je samo jedan od nekoliko njegovih projekata u ovoj oblasti. Vodeći krosover AITO M9 je do vrha prepun zabavne elektronike kompanije Huawei; s pravom se smatra jednim od najiščekivanijih novih proizvoda na kineskom tržištu i trebalo bi da ubrza rast prodaje brenda AITO: od januara do novembra ove godine, prema CAAM-u, prodao je 71.523 automobila u Kini.

Ukupna dužina AITO-a M9 – 5.230 mm, širina – 1.999 mm, visina – 1.800 mm, međuosovinsko rastojanje – 3.110 mm. Standardna oprema uključuje potpuno nezavisno prilagodljivo vazdušno vešanje podesivo po visini, prednje dvostruke poluge i zadnju višesmernu polugu. Standardni točkovi su 21 ili 22 inča.

Noseći deo karoserije je napravljen prvenstveno od legure aluminijuma; u njega su ugrađeni veštački organi za „vid“ (uključujući i lidar iznad vetrobranskog stakla) neophodni za rad različitih elektronskih asistenata vozača i autopilota. Deklarisani koeficijent aerodinamičkog otpora za hibridnu verziju krosovera je 0,279, za električnu verziju 0,264. Pametni matrični farovi su sopstveni razvoj kompanije Huawei; mogu poslužiti kao projektor za mali bioskop na otvorenom; sve što vam treba je zid ili zatezno platno za gledanje.

Unutrašnjost AITO-a M9 ima formulu sedenja 2+2+2, može imati do devet ekrana, od kojih su tri ugrađena u prednji panel: instrument tabla – 12,3 inča, centralna multimedija – 15,6 inča, zabava za suvozača – 16 inča. Ekran instrumenta je upotpunjen 75-inčnim ekranom proširene stvarnosti na vetrobranskom staklu. Za putnike u drugom i trećem redu možete naručiti pojedinačna platna za zabavu, kao i zajednički interni bioskop – 32-inčni projekcioni panel se spušta sa plafona, sam projektor se nalazi u zadnjem delu kabine.

Zabavni zvučni zapis obezbeđuje Huaweijev audio sistem od 2.080 W u formatu 7.1.4, koji uključuje 25 zvučnika. Velikim multimedijalnim sistemom se upravlja korišćenjem najnovijeg operativnog sistema Huawei HarmonyOS 4.0. Sedišta u prvom i drugom redu opremljena su mnogim podešavanjima, ventilacijom i masažerima. Za sitnice u kabini postoji ukupno 41 pregrada. Zapremina prtljažnika varira od 206 do 716 litara u zavisnosti od položaja sedišta.

AITO M9 ima dva pogona na izbor – hibrid plug-in i potpuno električni sistem. Hibridna elektrika je tipa proširenja dometa: 1,5-litarski benzinski turbo motor snage 152 KS ovde radi u generatorskom režimu, a točkove pokreću elektromotori – prednji snage 165 kW (224 KS) i zadnji snage 200 kW (272 KS).

Maksimalna kombinovana snaga hibridnog pogona je 365 kW (496 KS) i 675 Nm. Kapacitet trakcione baterije je 42 ili 52 kWh, domet na jednom punjenju bez uključivanja motora sa unutrašnjim sagorevanjem je 225 i 275 km po „CLTC“ ciklusu, redom, u hibridnom režimu sa potpuno napunjenim rezervoarom (65 l) – 1.362 i 1.402 km prema CLTC-u.

Čisto električna verzija je takođe sa dva motora i pogonom na sva četiri točka, snaga prednjeg motora je 160 kW (217 KS), zadnjeg motora je 230 kW (313 KS), maksimalna ukupna snaga je 390 kW (530 KS) i 673 Nm. Kapacitet baterije je 100 kWh, domet je 630 km po CLTC-u.

Hibridni krosover do 100 km/h ubrzava za 4,9 s, električni za 4,3 s, maksimalna brzina obe verzije je ograničena na 200 km/h.

Minimalna pretprodajna cena hibridnog AITO-a M9 u Kini je 469.800 juana (59,558 evra po aktuelnom „guglovom“ kursu), električnog 509.800 juana (64.628 evra).

AutoRepublika

(4636)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Impozantan i veoma elegantan auto, sa visenamenskom upotrebom – porodicna i poslovna limuzina. Vidi se da su dizajneri posvetili veliku paznju proporcijama! Pogled sa strane daje perfektnu sliku: velicina i geometrija limenih i staklenih povrsina je u perfektnom skladu a masivan hromirani okvir stakala daje onu klasicnu plemenitu i elegantnu notu. Na zalost, prednji i zadnji deo uopste ne zasluzuju ovakve komplimente – ono sto se ovde vidi, moze se videti na bezbrojnim novim kineskim automobilima – tu nema niceg karakteristicnog sto bi ovaj auto izdvojilo iz mase! Huawei bi ucinio strateski pametan potez kada bi se odmah bacio na… Pročitaj više »

Matija

Greska.

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Matija