1. Home
  2. Vesti
  3. Ford F-150 Raptor R sada sa više snage
Ford F-150 Raptor R sada sa više snage
0

Ford F-150 Raptor R sada sa više snage

88
0
Podelite sa prijateljima:

Kada znamo u kakvom ugledu uživaju pikap kamioneti na američkom tržištu, na sve osim na „biti najbolji“ se gleda kao na neuspeh. Svaki proizvođač se trudi da reklamira svog velikana u oblasti izdašne snage, maksimalnog obrtnog momenta, preporučljive vožnje tereta u sanduku, vuče prikolice i slično. Ali kada je Ford predstavio specijalno izdanje pod značkom R svog velikana F-150 Raptora, ograničio je snagu 5,2-litarskog motora sa okruglo 700 „konja“.

Na taj način je propustio priliku da se pohvali titulom najmoćnijeg kamioneta na američkom tržištu pošto rivalski model Ram 1500 TRX razvija 702 konjske snage. Da, dobro ste pročitali – samo dva „grla“ više. Ono što je još čudnije je da isti Fordov motor razvija 760 „konja“ u modelu Mustang Shelby GT500, pa je svakako iznenađujuće da je firma propustila priliku da nadmaši Ram.


U svakom slučaju, TRX će penziju na kraju ove godine pre nego što ga zameni nova generacija, ali sa samo šest cilindara isprod haube i 540 „grla“. To je automatski učinilo Raptor liderom na račun snage, a Ford je odlučio da ponudi još 20 „konja“ da bi dao medijima razlog da pišu o njemu. Ukupno 720 konjskih snaga sada čini Raptor R najmoćnijim serijskim pikapom ikada proizvedenim.

Sigurno se svi pitaju, „pa šta će mu toliko, neće niko orati sa njim“ i bili bi sasvim u pravu. Bazni Raptor stiže sa 3,5-litarskim turbobenzincem i 450 konjskih snaga dok je ovaj s indeksom R napravljen da udovolji onima koji bi da se hvale veličinom svog novčanika.

Svakako nije jeftin pošto cena iznosi čak 111.550 američkih dolara, što ga ujedno čini najskupljim Fordom u ponudi. Spomenućemo da je za bazni Raptor potrebno izdvojiti 79.995 „zelembaća“.

Šta je onda još novo za 2024. godinu? Gotovo ništa, pošto maksimalni obrtni momenat i dalje iznosi identičnih 881 Nm, a menjač je desetostepeni automatski. Nešto drugačiji je prednji branik uz minimalne promene na račun ogubljenja, a i enterijer je dobio par detalja kao deo serijske opreme, iako se u zvaničnom izveštaju ne navodi šta je to konkretno.


Ford već sada prima narudžbine, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima na proleće.

AutoRepublika

(88)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments