1. Home
  2. Vesti
  3. Čekanje na novu Toyotu Tundru i do 18 meseci
Čekanje na novu Toyotu Tundru i do 18 meseci
3

Čekanje na novu Toyotu Tundru i do 18 meseci

405
3
Podelite sa prijateljima:

Dosta puta smo pisali kako je Toyota pokorila gotovo svaku kategoriju u kojoj se takmiči na američkom tlu. U onim retkim slučajevima gde i nije bestseler, obično čuva vicešampionsku poziciju, pa nije iznenađenje što mnogi smatraju ovaj japanski brend kao domaću firmu u Americi. Ali, jedna kategorija gde najveći svetski proizvođač nikako ne uspeva da se probije u vrh, jeste ona sa pikap kamionetima većih dimenzija.

Model Tundra je generalno hvaljen po svom kvalitetu i preprodajnoj vrednosti, ali istovremeno i kritikovan da ne može da obavi poslove za koje je napravljen, u jednakoj meri kao Ford, Chevrolet/GMC i Ram.

Samo 109.203 Tundre je isporučeno tokom prošle godine, ili čak osam puta manje nego količine u kojoj je Ford prodao svog velikana F Serije. Ali ispred nas je potpuno novi model, po prvi put posle četranest godina i ako se po jutru dan poznaje imaće veoma pozitivnu budućost.

Toyota je penzionisala proverene atmosferske benzince sa šest i osam cilindara, pa se nova Tundra može naručiti samo sa 3,4-litarskim turbobenzincem u konfiguraciji sa šest cilindara. Kada je u pogonskom sklopu implementiran električni motor, može se naručiti u verzijama sa 389 i 437 „konja“, a snaga se prenosi na zadnje ili opciono na sva četiri točka, preko novog desetostepenog automatskog menjača.

Nekada se proizvodnja odvijala u američkim saveznim državama Teksasu i Indijani, ali je ova poslednja eliminisana pre nekoliko godina kada prodaja nije opravdala očekivanja. Ovaj potez bi mogao skupo da košta Toyotu pošto japanski gigant kaže da je primio toliko narudžbi da je trenutno lista čekanja između četiri i osamnaest meseci.

Ona zavisi od geografskog položaja, a kako je Teksas najveće tržište za pikap kamionete, njegovi kupci će prvi dobiti priliku da potroše svoj novac. Sa druge strane, vlasnik jednog izložbeno-prodajnog salona u južnom delu Kalifornije je nedavno izjavio za CarsDirect da njegove mušterije moraju da čekaju do proleća 2023. godine pre nego što im naručeni primerak bude isporučen. Na sve to treba dodati i podatak da je kompanija podigla početnu cenu za 1.925 dolara na čak 35.950 „zelembaća“.

Naravno, samo jedna fabrika nije jedini razlog za ovakav problem. Toyota se našla u relativno dobroj poziciji kada je nestašica kompjuterskih čipova nastupila pošto je imala solidnu zalihu, ali se vremenom suočila sa istim problemom kao i ostatak automobilske industrije. Neke kompanije kao što su Chevrolet i Ram su čak eliminisale određenu opremu koja zahteva čipove, dok je Ford odbio da uradi tako nešto iz straha da bi na taj način oštetio svoj ugled i reputaciju među proizvođačima komercijalnih vozila.


Bilo kako bilo, pred Toyotom je veliki problem, ali ne sumnjamo da će pronaći soluciju. Ako ništa drugo, manji broj proizvedenih jedinica će samo podići cene onih primeraka koji su u izložbeno-prodajnim salonima, a na taj način se azijskoj firmi smeši i veći profit. Naravno, najveću „kaznu“ takvog načina poslovanja će, kao i obično, platiti potencijalni kupci…

AutoRepublika

(405)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kakav centralni tablet … Smeotres.
Što se tiče perioda čekanja, u Srbiji se krajem 2018. za škodu fabiju iz proizvodnje ugovarao rok isporuke od 6 meseci, a danas bi vam u salonu za neku škodu po želji ponudili i 12 meseci. I dugačak ugovoreni rok isporuke je dokaz ogromne tražnje, ekskluzivnosti …? Čega ?

Renault Terminator

Enterijer pravi američki,kockast,pravougaon..zato mi se enterijer ne sviđa,rađen bez ideje.

Yankee

Jadno brate, jadno – 14 godina prave ovaj pikap i opet imaju manju brojeve u svakoj bitnoj kategoriji (vuca, masa u prikolici, potrosnja, itd) od americkih pikapa.
Toyota nikako da nauci da ne moze praviti pikape na isti nacin na koji pravi Corollu.