1. Home
  2. Vesti
  3. Vladina komisija predlaže ograničenje brzine kretanja na nemačkim autoputevima
Vladina komisija predlaže ograničenje brzine kretanja na nemačkim autoputevima

Vladina komisija predlaže ograničenje brzine kretanja na nemačkim autoputevima

883
1
Podelite sa prijateljima:

Vladina komisija čiji je uticaj na pripremu predloga za nove zakone ogroman, pripremila je katalog predloženih izmena koje se tiču saobraćajnih propisa. Stručnjaci Nacionalne platforme za mobilnost sutrašnjice (National Platform Future of Mobility) su, između ostalog predložili i uvođenje brzinskog limita na lokalnim autoputevima, koji bi iznosio 130 km/h. Ovom merom bi se doprinelo ispunjenju ciljeva iz segmenta transporta, koje je postavila Nemačka u vezi sa zaštitom prirode. 

Pored toga, kako prenosi Spiegel, poreske stope na benzin i dizel bi mogle da budu uvećane tokom 2021. Za sada, u Nemačkoj se na litar dizela zaračunava oko 22 centa manje poreza, nego na benzin. Ekološki aktivisti kritikuju tu politiku koja uzrokuje razliku jer od nje profitiraju samo vozači teških krosovera.

Nakon izjednačavanja poreskih tereta za obe vrste goriva, tokom 2023. godine bi nameti mogli da porastu za tri centa po litru, uz uvećanje za cent po godini, sve do 2030. Do tada, predlog je da poreski nameti budu veći za 52 centa po litru.

Cilj uvođenja ovih mera bi bio sniženje broja kilometara koje bi prelazili automobili, kako bi se izvršila tranzicija ka javnom prevozu, biciklima i hodu. Sve ovo se navodi u poverljivom dokumentu koji je sačinila grupa od dvadeset eksperata, po narudžbi saveznog ministarstva transporta.

Kada kupuju vozila sa ekstremno visokom potrošnjom, predloženo je da se kupci dodatno opterete davanjima državi u iznosu od par stotina evra. Tako naplaćena sredstva bi trebalo da budu iskorišćena za subvencije kupcima električnih automobila, u iznosu od 8.000 evra. Na ovaj način bi bila stimulisana tražnja efikasnijih automobila sa aspekta utroška energije, kao i elektromobila.

Od uvođenja ograničenja brzine kretanja na autoputevima, eksperti očekuju naglašeno smanjenje potrošnje goriva. Održiva politika zaštite prirode je svojevrsna prilika za uvođenje inovativnih sistema mobilnosti i daje značajan doprinos aktivnom oblikovanju procesa transformacije automobilske industrije, pišu eksperti u svojoj analizi.

Ključni sastanak radne grupe, koji bi trebao da uključi i sindikate trgovinskih kao i radnika iz automobilske industrije i ekološke aktiviste, zakazan je za kraj marta. Ministar transporta Andreas Šejer mora da predloži mere za zakon o zaštiti prirode koji je u planu za ovu godinu.

Bilo kako bilo, ministarstvo u svom izveštaju navodi da radna grupa, koja je formirana na osnovu inicijative resornog ministra nije iskazala socijalnu i ekonomsku odgovornost.

AutoRepublika

(883)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Joseph

130 je premalo, sa 150 bi se složio.