1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai i Kia bi mogli da se vrate na rusko tržište, ali pod drugim imenima
Hyundai i Kia bi mogli da se vrate na rusko tržište, ali pod drugim imenima
4

Hyundai i Kia bi mogli da se vrate na rusko tržište, ali pod drugim imenima

838
4
Podelite sa prijateljima:

Navodno dobro obavešteni izvori navode imena dve kineske kompanije koje bi mogle da pomognu da ponovo oživi ruska fabrika Hyundaija. Dva su glavna kandidata i to su GAC, čiji su predstavnici jesenas poseteli firmu Hyundai Motor Manufacturing Rus u Sankt Petersburgu. Drugi proizvođač je takođe kineski, i to je BAIC. Vest je prenela ruska kuća po imenu Fontanka.

Druga firma je posebno zanimljiva jer se radi o ortačkoj firmi Hyundaija iz Kine, što će reći da „poseduje nužni nivo kompetencije i rada u skladu sa standardima korejskog društva.“ U isto vreme, krajnji izvor informacija, oni insajderi iz uvodnog pasusa, tvrde da će fabrika u Sankt Petersburgu proizvoditi Hyundaijeva vozila, ali pod različitim grbom i s drugačijim nazivima.

Dan pre nego što je postalo poznato da će fabrika Hyundai Motor Manufacturing Rus promeniti vlasnika, već je posao dogovoren i titular je postala frima Art-Finance doo, koja inače pripada bivšem izvršnom direktoru distributerske grupe Avilon, izvesnom Andreju Pavloviču.

Istovremeno, ruski investitor će dobiti bivšu montažnu lokaciju General Motorsa u Šušarima, koju je Hyundai kupio 2020. godine, ali nije uspeo da u potpunosti razvije. Posao još nije zaključen, ali već postoje detalji o njemu: imovina će biti prodata za simboličnih 10 hiljada rubalja, a Hyundai će imati pravo da ih otkupi u roku od dve godine.

Što se tiče ponovnog pokretanja proizvodnje, u tome će očigledno pomoći još neimenovani partner iz Narodne Republike Kine. Glavni kandidat se zove GAC. Kao opcija za nastavak montaže automobila, razmatra se korišćenje preostalih komponenti u fabrici za Hyundai i Kiju. Prema nezvaničnim podacima, reč je o 70 kompleta, od kojih se može sklopiti samo 10 hiljada automobila, a za preostalih 60 hiljada biće potrebni delovi iz Kine ili iz Kazahstana. Ako se ovi automobili pojave na tržištu, neće biti pod originalnim nazivima.

Ako GAC počne da proizvodi automobile pod sopstvenim brendom u tom preduzeću, to bi mogao biti, na primer, krosover GS5, koji će za Ruse postati zamena za Hyundaijevu Cretu. Pored ovog modela, GAC u Rusiji prodaje SUV srednje veličine GS8 i minivan GN8.

Ako pretpostavimo da će BAIC, a ne GAC, pomoći da se ponovo pokrene proizvodnja u fabrici u Sankt Petersburgu, onda bi se Hyundaijevi modeli mogli vratiti u Rusiju. Ali ne oni koje su se tamo prodavali do proleća 2022. godine, to jest do početka rata u Ukrajini, već one koje proizvodi kinesko zajedničko preduzeće Hyundai-BAIC. Među njima su Hyundai Elantra, Hyundai Lafesta, Hyundai ix35, Hyundai Tucson i još nekoliko drugih.

Dobro bi bilo napomenuti i da BAIC već proizvodi automobile u Rusiji – deluje kao proizvodni partner kalinjingradskog Avtotora. U Kalinjingradu je lokalizovana montaža limuzine po imenu U5 Plus, krosovera X35, X55, X7 i terenca koji promoviše konstrukciju karoserije na šasiji i koji se zove BJ40. Već 2024. godine, još jedan model iste koncepcije će se pridružiti ovoj listi. U pitnaju je BJ60.

AutoRepublika

(838)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Ogromno je to tržište.

Money rules the world.

Vratiće se svi, na ovaj ili onaj način. Pod ovim ili onim imenom.

Matija

Juce sam naisao na vest da Hjundai prodaje svoje pogone za simbolicnu cenu od 70 evra. Kupac je „Art Finance“. Ugovor sadrzi klauzulu o mogucem ponovnom odkupu pogona od strane Hyundaia.

https://www.n-tv.de/wirtschaft/der_boersen_tag/Hyundai-verkauft-Russland-Werk-zum-Spottpreis-article24611710.html

https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/hyundai-gibt-russische-produktion-ab-19395899.html

Matija

Ocigledno se radi o dogovoru Hjundaia sa investorom „Art Finance“ da mu sacuva pogone do povratka. Razlog: Hjundai pravi pozoriste zbog imidza na zapadnom trzistu.

BB

Nek bude marka Zaporožac 😜