1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen predstavio svoj plan štednje bez otpuštanja radnika
Volkswagen predstavio svoj plan štednje bez otpuštanja radnika
9

Volkswagen predstavio svoj plan štednje bez otpuštanja radnika

182
9
Podelite sa prijateljima:

U više navrata smo ove godine pisali o problemima Volkswagena. Naime, nemačka „narodna“ marka, zajedno sa celom grupacijom, zbog promašene priče sa svojim električnim modelima, a i zbog hendikepa u vidu moćnog sindikata koji slobodno možemo reći vuče konce, nije mogla da dođe do stabilnog rešenja.

Generalno uzev, bilo koje logično rešenje je podrazumevalo otpuštanje radnika, što moćni radnički sindikat nikako ne bi dozvolio. Čak je i prethodni šef grupe Herbert Dis smenjen zbog toga. Pre mesec-dva smo preneli priču da će sindikat popustiti i da će biti predstavljen plan štednje koji bi podrazumevao i otpuštanja. Taj plan štednje je tek sada predstavljen…

Situacija je postala flagrantna kada je potražnja za električnim automobilima tako naglo pala da je nemačka firma priznala, prvo, da su cene izmakle kontroli i, drugo, gubitak konkurentnosti. Ovo poslednje je direktna posledica prethodnog, a Disu se ne može zameriti, jer su novi menadžeri sledili istu liniju. Tomas Šefer, koji je istakao da im je za nastavak razvoja električnih vozila potrebno milijardu evra, umesto da snižavaju cene da bi podstakli tražnju, podigli su cene termičkih modela u cilju veće zarade, što je plan koji je potpuno propao.

Komplikovana situacija je primorala da se obustavi proizvodnja električne serije ID, dok potražnja ne poraste, a takođe je i preneta do drugih brendova u grupi. Rasipanje novca je ustaljeno godinama čak i na najvišim nivoima, jer su, dok su u Cariadu, softverskoj kompaniji za nove električne automobile, smanjeni troškovi osoblja, znale su se posebne plate menadžera.

VW-ov novi plan štednje pod nazivom „Program performansi“ zasniva se na dva ključna stuba: ušteda od četiri milijarde evra u 2024. i do 10 milijardi evra u 2026. godini, pored povećanja profitabilnosti sa 3,4 na 6,5 odsto. Naravno, tu su i kompromisi. Jedan od ključnih je da je radna snaga „sveta krava“, bar do 2029. godine, ali će se vršiti prilagođavanja troškova osoblja u administrativnoj oblasti do 20 odsto.

Danijela Kavaljo, predsednica radničkog saveta, priznala je da će se „predpenzionisanje vršiti, ali na svim nivoima, ne samo među fabričkim osobljem”, dodajući da će „većina ušteda sada biti van ove oblasti, u fiksnim troškovima, razvoj materijala, prodaje i proizvoda, koji se mora smanjiti na 36 meseci. Ovo je jedna od kritičnih tačaka brenda, koji ne zna kako će se materijalizovati. Testovi na putu su od suštinskog značaja, ali to je nešto na šta se BMW usudio pre mnogo godina: napredni aerotuneli će dugoročno smanjiti ove testove, tako što će moći da reprodukuju praktično bilo koju vrstu situacije.

AutoRepublika

(182)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ovi će izgleda da štede na kvalitetu.

s mile

Nagle promene su veoma teške i bolne, treba vremena za adaptiranje i usavršavanje novog sistema. Do sada smo dobijali proizvod na kome se štedelo…..u svakom detalju. Bojim se da će mo možda neko vreme dobijati bukvalno poluproizvod, nedovoljno razvijen i ispitan auto. Što će ih tek spustiti međ kupcima.

BB

Ove evropske priče ja sve manje razumijem…

Nešto u stilu: Štrajkovaćemo glađu ali ćemo ponijeti sendvič…

Matija

Nikako! Skoda ih je vec prevazisla, na svu srecu niko ne dira Skodu jer uredno donosi novac! Marka VW mora sebe da dovede u red.

Matija

Nece biti odpustanja? Obecanje ludom radovanje! Ovo je tek prva faza reorganizacije VWa, menadzerima je u ovom trentku potreban mir u kuci a ne strajkovi! Radnici u proizvodnji nece biti pogodjeni odpustanjem jer su njihovi normativi vec na granici fizicke izdrzljivosti. Masovna odpustanja dogodice se u „half liniji“ – administracija i nizi sloj rukovodjenja. Tu se nakotilo najvise parazita! Na kraju dolazi ciscenje vrha piramide!

igi

oTpuštanjem 🙂

Zoran

ja sam već čuo priče da su automobili posle korone lošiji i da se prave od lošijih materijala nego pre covid-a.

BB

Virus pojeo kvalitet u materijalu