1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda povlači 640.000 vozila zbog problema sa dizel motorom
Mazda povlači 640.000 vozila zbog problema sa dizel motorom
11

Mazda povlači 640.000 vozila zbog problema sa dizel motorom

1.02K
11
Podelite sa prijateljima:

Mazda Motor Corp je pre nekoliko desetina minuta objavila da planira da na servisnu intervenciju pozove vlasnike oko 640.000 vozila iz celog sveta, zbog problema sa oprugama ventila na dizel motorima.

Japanski proizvođač tvrdi da je broj pogođenih vozila na matičnom tržištu oko 230.000 dok se ostatak odnosi na ostala svetska tržišta, isključujući američko gde se uopšte ne nudi opcija izbora dizel pogonskih grupa.

Ova objava koja je stigla iz Mazde, dolazi nakon što je još jedan proizvođač automobila iz Japana obelodanio sličan proglas. Naime, Subaru Corp je prethodne nedelje dostavio saopštenje za javnost u kom navodi da će sa globalnog tržišta biti povučeno oko 400.000 vozila, kako bi bio eliminisan propust koji se odnosi na dizajn opruga ventila na dizel agregatima. Troškovi korekcije ovog propusta inženjera Subarua su taman toliki da anuliraju svu dobit koju bi kompanija inače ostvarila ove godine.

Na kraju, možemo da konstatujemo da smo svedoci narastajućih problema japanskih proizvođača automobila da održe kvalitet proizvoda po kome su stekli svetsku slavu. Brojni propusti koji se pojavljuju u poslednje vreme, kako kod Mazde i Subarua, tako i kod Toyote, Nissana, Suzukija i Honde, posledica su nesavršenih internih kontrola kontrola kvaliteta.

O svim tim problemima možete da se informišete na našim stranicama.

AutoRepublika

(1015)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

Japanski kvalitet?Šta je to?

Mile

Pa šta kupiti? Mercedes?
Ili ko daje najdužu i najkompletniju garanciju? Ili onaj auto koji ceš posle najlakše da prodaš?!

moron

Koliko znam, u Srbiji Toyota daje 5 godina bez ograničenja kilometraže.Jeste da neki daju i 7, ali, sa ograničenim kilometrima.
Ispada da niko u Srbiji ne daje kao Toyota. Mada, ako neko prelazi samo oko 20 kkm godišnje, onda mu je možda („duže“) bolje 7 godina i 150 kkm.
Sve to ne ulazeći u pitanje „valjanosti garancije“ ( da li će vas pri reklamaciji „oduvati“ ili vam „prihvatiti garanciju“ i svoju odgovornost)

Alvirko

Ja mislim da je za ovo VW kriv

Dušan

Može biti. I to indirektno. Kad imaš nezdravu konkurenciju poput gigantskog VW koja štedi tako što razvija nelegalne softvere umesto u legalan razvoj samih motora onda se dešava da eto recimo Mazda napravi malo veću uštedu na oprugama ventila kako bi motor bio renatabilan za proizvodnju kao i onaj sa nemačkih meridijana. 😉

moron

Logično 🙂

Dušan

Može nekom da bude i logično i ne. U industriji to tako fercera. Ne smeš da imaš veće troškove po jedinici od konkurencije ako misliš da opstaneš. Pogotovo od VW grupe koja se rastura od prodaje.

Ercegovac

Душане не бих рекао да тако ферцера.
Ако је неко са намјером набавио лоше опруге вентила а у циљу снижење цијене коштања готовог производа, са намјером одржавања конкурентности свог производа, мислим да би требао у духу самурајског кодекса, кога овај произвођач у својим рекламама промовише, да јавно призна кривицу да не кажем СЕПУКУ!

Ercegovac

…исто као што су ФАУ ВЕови вајни менаџери кренули да „однесу тетки лек“ у Јужну Америку …
: )

Dušan

U tekstu piše da se desio propust u dizajnu, a ne da je neko namerno stavio loše opruge. Što može da znači da nije uloženo dovoljno novca u istraživanje, razvoj… i to možda upravo zbog onoga što sam naveo – da krajnja cena motora bude rentabilna sa konkurencijom.
I ne znam zašto bi neko namerno stavljao loše opruge. To se brzo odrazi na rad motora, za razliku od nelegalnog softvera koji niko ne bi ni primetio da Ameri nisu cinkarili.

Ercegovac

Јел причамо о грешкама у КОДО дизајну ?
: )