1. Home
  2. Vesti
  3. Jeep sprema novi model baziran na CMP platformi
Jeep sprema novi model baziran na CMP platformi
12

Jeep sprema novi model baziran na CMP platformi

1.18K
12
Podelite sa prijateljima:

I američka marka će upotrebiti modularnu arhitekturu PSA grupacije za svoj novi model. 

Jeepov novitet će se proizvoditi u Poljskoj u fabrici u Tišiju, a prvi primerci će izaći iz ovog pogona u julu naredne godine. To znači da bi već krajem ove godine ovaj brend mogao da predstavi svoj novi model za koji mnogi kažu da će dobiti ulogu uvodnika u gamu Jeepa.

Maleni krosover koristiće CMP platformu iz PSA grupacije, a kako navode strani stručni portali, upotrebljavaće se i pogonske jedinice koje stižu iz nekadašnje francuske kompanije, danas sastavnog dela Stellantisa. To u prevodu znači da će se pod haubom naći od benzinskih motora 1,2 PureTech, dok će eventualne dizelaše predstavljati 1,5 BlueHDi.

Naravno, CMP arhitektura omogućava i EV verziju, te nema sumnje i da će Jeepov budući model imati i električno izdanje. Nekoliko inostranih publikacija tvrdi da će Jeep sigurno ponuditi 4×4 varijantu kod noviteta, mada je tako nešto u ovom trenutku malo verovatno.

Jeepov model baziran na CMP-u je samo prvi u nizu automobila iz nekadašnje FCA alijanse koji će koristiti ovu bazu. Nakon njega, u januaru 2023. godine počeće proizvodnja Alfinog krosovera na tom „temelju“, dok će Fiatov model sa CMP platformom početi da izlazi iz poljske fabrike u julu 2023. godine.

ANE prenosi da je FCA navodno dobavljačima potvrdio da bi se u pogonu u Tišiju moglo proizvoditi oko 400.000 jedinica na godišnjem nivou, misleći na nove modele koji će biti bazirani na PSA tehnologiji. Trenutno se tamo vrši montaža dva vozila – Fiat Pande i Lancije Ypsilon.

Alfin krosover će biti od ogromnog značaja za posrnulu italijansku marku, i prema nekim navodima, mogao bi nositi naziv Brennero. Ovo će ujedno označiti i povratak Alfe Romeo u B segment iz kog je izašla sa odlaskom modela MiTo. Za Fiatov automobila na CMP platformi se još uvek ništa ne zna.

Neki kažu da će to biti sukcesor za 500X i 500L koji se nalaze na zalasku svoje karijere. Nažalost, iz dana u dan je sve više vesti iz Stellantisa, a nikako da stigne bar neka najava u vezi sa rešavanjem sudbine fabrike u Kragujevcu.

AutoRepublika 

(1177)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

koliko je stara ta CMP platforma? znaci, dzukele imaju samo dvije platforme na bazi kojih prave sve modele.
kako to nije dosta, neko dodaje jeep, pa fiat i jos bi alfu na to…pezo, citroen,ds,opel,fiat,jeep,alfa a jos i lanica…8 bedzeva jedna platforma pa ko je lud da kupuje?!?!
„Temeljni modeli, uglavnom gradski automobili svih marki GROUPE PSA, proizvode se s CMP platformom. Od 2019. godine
platforma će biti dostupna i u varijanti sa 100% električnim pogonskim sklopom (eCMP). Groupe PSA planira lansirati sedam novih električnih vozila s eCMP platformom do 2021. godine.“

Izmenjeno 3 godine pre od strane don
moron

Zašto misliš da je mene kao kupca briga koja je „platforma“ u pitanju? Ako nekoma odgovara npr. Škoda Scala, šta njega briga što je to napravljeno na „platformi“ VW Pola. Za mene je „platfroma“ imala veći značaj dok je ona uobičajeno podrazumevala isti Wb (seti se samo „milion“ modela iz kuće VW (raznih bedževa) koji su imali Wb od 2.587 mm (čak se isti model, poput golfa, kroz više generacija provlačio na tom istom Wb-u), i bez obzira na dužinu vozila, uvek si unutra imao isti komfor). Danas Scala i Polo nemaju isti Wb, i Scala nudi više mesta (mada… Pročitaj više »

don

Jednostavno, 9 marki a u biti jedno auto, ne mozes prodavati isti proizvod u 9 ambalaza, jos ih pogone isti motori. Ako hocu talijansko auto, necu francusko, a osim amblema os italjanskog nemam nista. Jebe se meni za njihovu ustedu. Ne pristajem na prevaru. Onomad kad je stavljano znakovlje lancije na krajslera, i pri tome ga unaprijedili, stavili bolje motore, dakle znacajno se razlikovao od krajslera, svi su ovdje tj na VG pljuvali tu lanciju i vikali rebrend, a nije bas bilo tako, a ovdje je doslovno tako, sve isto samo druga znacka i tako 9x ili cak 10x. pa… Pročitaj više »

moron

Da, da, Lancia Thema se već na oko baš mnogo razlikovala od Chryslera 300C … Oko suštine tvoje primedbe, ja razumem da ti smatraš PREVAROM kada na jednoj platformi dobiješ modele različitog brenda, iste klase, a vizuelno različite (spolja i unutra), kao npr. sada 208 i Corsa. Za mene je to „prevara“ SAMO utoliko što uštedu koju je proizvodjač time ostvario, nije „u potrebnoj meri“ ( za moj razum „potrebnoj“ meri – a bolja je formulacija „željenoj“ meri ) preneo na kupce (nižom cenom). Ali, tehnički, objasni mi, šta je tu tehnički „prevara“? Da li je jedan HDI motor (bilo… Pročitaj više »

don

Prevara je da je to jedan proizvod, original pezo, i to nikako ne može biti alfa, a taj isti proizvod nosi još 8-9 bedževa. Pri tome svi imaju iste motore i mjenjače i to opet pezoove, razlike nastaju u debljini gumica kod oslanjanja kako bi se dobila drugačija tvrdoća i zarad tog kurtona da mi neko kaze da je to alfa. Pa nije,niti će ikada biti. Talijansko auto se uvijek razlikovalo i to mora ostati tako. Fiat ima dobre motore, no kod od ovih b,c i suv segment, Fiat osim tipa i nema sta u ponudi. Djulijeta je trebala biti… Pročitaj više »

moron

Ja razumem da je za tebe izdaja i veliko razočaranje to sa deljenjem platformi, motorizacije i prodajom samo različitih „haljina za Barbike“. Jbg, svi se povremeno u životu gadno razočaramo, ali se svakako skoro ništa i ne pitamo … Tako da – „plivaj“ (u go.nima ) i „ne talasaj previše“ …

Vladimir

Spajanje kompanija u koncerne je nuznost opstanka na trzistu, Fijat i Alfa ne bi sami opstali na trzistu, ne bi imali sredstva za nove tehnologije i modele…pa fijat nije u bio stanju da proizvodi modele b i c segmetna konkuretne na EU trzistu, da o Lanci i ne govorim…

don

Nije se ni fokusirao na to, nego na Jeep i preko bare, ipak mu je to isisalo dosta love (preuzimanje), a strategija je vise nego opravdana jer mu Jeep and Co donosi jako veliki profit, veci nego u dzukela sa svim njihovim modelima i prisustvom u Evropi. Fiat, ima premijum familiju , podbrend 500 i taj mu donosi lovu, a ni tipo se ne prodaje lose, cak sta vise, ako se ne varam bila je ovdje brojka od nekih 360 000 prodanih primjeraka, sto je za respekt, posebno kad znamo kako su sposobni u propagandi, pa oni ni JTD nisu… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane don
moron

Drago mi je za Stellantis, ali, sve mi je više strah za Kragujevac, da će Žabari uskoro samo da demontiraju mašine i emigriraju …

BB

Neki portali najavljuju Fiat 500 Giardiniera https://autoblog.rs/blog/auto/vesti/2021/02/21/koji-novi-model-bi-fiat-mogao-da-pravi-u-srbiji

a s druge strane, bolje je i da odu nego da „tavore“ ni ‘vamo ni tamo…

moron

Kako vreme prolazi, sve sam više skeptičan u takvu mogućnost.

тетак

на крају ће остати 3-4 компаније, иако их и сада има мање од десет. основа продаје су свуда осим Америке, Јапана и Русије је Б и Ц сегмент и томе се даје највише значаја. сваки удружени произвођач има по једну платформу по сегменту, јефтиније је, иду исти дијелови… на крају крајева и код одржавања је лакше. конкуренција са истока је незаустављива, Европа се може мало чупати на сиромашније источноевропске земље, који исто кубуре са младим становништвом које би хтјело да ради нешто корисно за мале паре.