1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Električni modeli Tesle, Audija i Nissana imaju najmanji gubitak dometa zimi?
Električni modeli Tesle, Audija i Nissana imaju najmanji gubitak dometa zimi?

Električni modeli Tesle, Audija i Nissana imaju najmanji gubitak dometa zimi?

169
6
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da hladno vreme smanjuje domet električnim automobilima, ali gubitak dometa nije ujednačen na svim modelima. Neki prolaze bolje od drugih u načinu na koji prethodno kondicioniraju bateriju, recikliraju otpadnu toplotu i minimiziraju gubitak dometa.

Tokom zimske sezone 2022-2023, startap koji se bavi zdravljem baterije i prikupljanjem podataka Recurrent je prikupio podatke sa 10.000 električnih automobila da bi analizirao kako su niske temperature uticale na njihov domet. Nakon analize 18 modela širom SAD, otkriveno je da je prosečan uočen domet zimi (nakon uzimanja u obzir stvarnih promenljivih poput klime, terena i obrazaca vožnje) bio 70,3 odsto njihovog normalnog dometa.

Jedan od razloga zašto električna vozila gube domet kada se živa na temometru spusti jeste da hladne temperature mogu da izazovu otpor hemijskim i fizičkim reakcijama koje oslobađaju energiju iz baterije. Štaviše, grejanje kabine takođe crpi energiju iz visokonaponske baterije, dodatno snižavajući domet. Danas mnogi „električari“ dolaze sa toplotnim pumpama koje recikliraju višak toplote koju stvaraju baterija i motori kako bi poboljšali efikasnost i smanjili gubitak dometa.

Prema Recurrentu, pad dometa je relativan u odnosu na domet koji automobili imaju u „idealnoj temperaturi vožnje“, koju startap definiše kao „temperaturu na kojoj određeni model ima svoj najveći prosečan domet“. Radi jednostavnosti, ove brojke ćemo nazivati zimskim dometom i normalnim dometom – obe brojke se razlikuju od opsega EPA (U.S. Environmental Protection Agency – Agencija za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Američkih Država) i izgleda da su stvarnije od procena EPA.

Među analiziranim električnim vozilima, Audi E-Tron iz modelne godine 2021-2022, u modelnoj 2023. preimenovan u Q8 E-Tron imao je najmanji pad dometa kada je temperatura napolju nula stepeni Celzijusa. Njegov zimski domet bio je samo 16 procenata niži u poređenju sa normalnim. E-Tron je bio među prvim električnim vozilima koji su imali toplotnu pumpu, koja omogućava povrat do 3 kW električne energije.

Nissan Leaf 2019 je takođe pokazao relativno malu degradaciju dometa. Na nuli, izgubio je 23 procenta svog dometa. Treba imati na umu da su stariji Leafovi bili podložniji različitim temperaturama zbog svog pasivnog upravljanja toplotom (poput radijatora) u poređenju sa novijim modelima koji se mogu imati sa grejačima baterija. Važno je napomenuti da su neki vozači sa Aljaske izuzetno zadovoljni svojim „listovima“, prema Recurrentu.

Na kraju, Teslino upravljanje toplotom izgleda prilično impresivno. Svaki Model 3, Model Y i Model X izgubio je u proseku 24 odsto dometa zimi. Brend je predstavio svoju patentiranu toplotnu pumpu 2021. godine, koja izgleda da uključuje nekoliko inovacija za poboljšanje efikasnosti toplotne pumpe. Funkcije kao što je predkondicioniranje baterije takođe doprinose smanjenju gubitka dometa tokom zime.

Teslini podaci proizilaze iz impresivne veličine uzorka. Ponavljajući brojevi sa ogromnih 4.375 Modela Y, 4.576 Modela 3 i 249 Modela X.

AutoRepublika

(169)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Tradicija

Nisam detaljno čitao tekst ali izgleda da se nigde ne navodi tačna temperatura.Nekako sam siguran da nije isti gubitak u Beogradu na -5 i u istom momentu na istom automobilu na Kopaoniku na -22.

MRN

Pročitaj u upustvu za bilo koju hibridnu Toyotu ( dostupna su na sajtu uvoznika, za svaki model ) da li je uopšte moguće startovati hibridni sklop ( „upaliti motor“ ) pri spoljnim temperaturama od oko minus 30 stepeni C ( lako ćeš pronaći, samo u pretragu upustva stavi broj 30 ).
A to nije tako zato što Toyota ne zna da napravi bolje, već zbog samih osobina svake Li ion baterije.
I hvala Toyoti što je to uopšte i napisala.

MRN

VW ID.4 na 0 stepeni C gubi 46% dometa ???

Tradicija

Koliko mu onda treba da se napuni na običnoj kućnoj utičnici ako par dana temperatura ne pređe -8 a nije u garaži već pod nastrešnicom?

MRN

Nedavno probah empirijski utvrditi kolika je zaista realna razlika u potrošnji električara sa grejanjem i bez grajanja, ali, na kraju nisam došao do bilo kakvih upotrebljivih uporednih podataka, pošto nisam uspevao da utvrdim i isključim veličinu uticaja niza drugih faktora koji takodje dosta utiču (vetar, nagib, brzina, ritam …).

comment image

BB

Džaba se mrznuo