1. Home
  2. Vesti
  3. Blago restilizovani Peugeot 405 iz 1987. se diže iz mrtvih i ponovo penje na proizvodne trake
Blago restilizovani Peugeot 405 iz 1987. se diže iz mrtvih i ponovo penje na proizvodne trake
11

Blago restilizovani Peugeot 405 iz 1987. se diže iz mrtvih i ponovo penje na proizvodne trake

6.33K
11
Podelite sa prijateljima:

Zvuči nestvarno, zar ne? Ipak, ko redovno prati naše sadržaje, verovatno će se setiti kako smo svojevremeno pisali da se u Iranu i dalje sklapa Peugeotov sedan iz osamdesetih godina prošlog veka. E, baš ta limuzina je sišla s proivzvodnih traka pre dva meseca, s namerom uprave proizvođača, kompanije Iran Khodro (IKCO) da obustava bude trajna. Međutim, pritisak tražnje je ogroman i sada je doneta odluka o obnovi montaže tog vozila.

Azijski konstruktor je pristupio produženju homologacije, naručio potrebne komponente i delove i najavio oživljavanje proizvodnih hala za najranije tri meseca. Ovakav epilog je obrazložen jednostavnom činjenicom koju su obelodanili iranski distributeri. Naime, kupci su odlučno zahtevali da se u ponudu vrati vozilo koje bi bilo pristupačno, jednostavno, i shodno tome lako za nabavku i održavanje.

Naravno, „novi-stari“ Peugeot u režiji iranske kompanije IKCO je blago osavremenjen i nije u potpunosti replika modela Peugeota koji je s indeksom 405 debitovao 1987. godine. Odluka o povlačenju iz ponude je doneta nakon što su tvorci shvatili da je nerentabilno u vozilo ugraditi sisteme koji su postali deo obavezne serijske opreme. Naime, na iranskom tržištu, od 2024. je bilo potrebno obezbediti da deo serijske opreme svakog novog automobila budu sistemi za elektronsku kontrolu stabilnosti, kontrolu pritiska u gumama, kao i dnevna svetla.

Ponovna proizvodnja je omogućena time što su kupci prihvatili da plaćaju veće sume za popularni sedan, pa je tako o tome izveštaj sačinila i banka Khodro Bank, koja je sedan opisala kao „jeftin, lošeg kvaliteta, ali i popularan“. Novinari tvrde da je homologacija odrađena na temelju specijalnih dozvola, ali pojedinosti koje bi dodatno rasvetlile priču nisu obnarodovane.

Za kraj da dodamo da se ispod haube iranske limuzine nalazi stari atmosferski motor s 97 konjskih snaga i 146 Nm najvišeg obrtnog momenta, što je izvučeno iz benzinskog agregata zapremine 1,8 litara. Pogonska sila se prenosi na prednju osovinu preko petostepenog manuelnog menjača. Peugeotov veteran je sposoban da dostigne 100 km/h iz mesta za 12 sekundi, a prosečna potrošnja goriva je 7 litara na stotinu kilometara. Model se proizvodi u Islamskoj Republici od 2000. godine.

AutoRepublika

(6326)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Les messieurs de Peugeot ne peuvent pas faire ça comme ça !
U prevodu: „gospodo iz Peugeota to ne moze tako!“
Vas stari Peugeot suvise lici na novu generaciju BMWa! Vi kopirate BMW! 🙂

comment image

BB

Ima nešto u toj „zastarjelosti“ što privlači mase… Većini vozača i ne treba više, a novi automobili pretjerali sa kojekakvim bespotrebnim sistemima koje masno naplaćuju – preučili…

S mile

Skoro komsija kupio Opel Astru 20 god staru, od prvog vlasnika. Oko 170 000km. Auto ko čaša, sve vreme garažiran. Stanje odlično, gume prastare, sa dobrom šarom. Dao 1000eur. Ima komsa para, to mu je jedna plata. Ali ostavlja auto bez nadzora po par dana, pa mu ne treba neki vredan auto. Samo za kuca-posao.

Treba da ga isproverava, i posle, sipaj i vozi.

Matija

Sredinom 90-tih iz istog razloga kupio sam stari Ford Taunus, 1982 godiste, oko 100.000 km. Cena: 180 DM, u prevodu 90 evra. 🙂 Auto mi se dopao, investirao sam u njega par stotina maraka i napravio polugeneralnu, sve na standardu. Nekoliko godina kasnije prodao sam ga za 3.500 DM. Ista boja i model kao na slici!

comment image

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Matija
Laki

Pravi auto za opušteno krstarenje.

MRN

„jeftin, lošeg kvaliteta, ali i ⅝popularan“.

Kupuje se. Za banku je samo to bitno.

Nikola

Najiskrenije, ja bih pre kupio ovakav auto nego bilo koji drugi hight tech polu-kompjuter.. Užas su ova današnja vozila. Dok kao negde dizajn napreduje, svaki ostali segment debelo nazaduje.

BB

Zapad ima mnogo dobrih autoomobila u prošlosti. I umjesto da uzimaju stil i koncepciju od njih i prilagođavaju novijoj tehnilogiji, oni izmišljaju spuštenu liniju krova, kojekakvu nepotrebnu digitalizaciju i eksperimente sa pogonskim sklopovima…

Koja

Nisam davno čuo pametniju odluku ili vest a koja ide na ruku normalnim razumnim ljudima. Daj mi bre auto da se prevezem od tačke A do tačke B , možda klimu da ima da mi nije vruće i to je to. Ni podizač mi ne treba, imam ruke okretaću šta mi teško.
I to je to!

Whisper

Skoro je u Nigeriji proizvodjen 504. Pa ko je zainteresovan.

Maśa

golf 2, mercedes w124 i audi quatro treba da se vrate u proizvodnju ponovo.