1. Home
  2. Prezentacije
  3. Sedan eπ 007 otvara priču o novoj podmarki korporacije Dongfeng
Sedan eπ 007 otvara priču o novoj podmarki korporacije Dongfeng
1

Sedan eπ 007 otvara priču o novoj podmarki korporacije Dongfeng

86
1
Podelite sa prijateljima:

Kineska korporacija Dongfeng se suočava s poteškoćama, pa je u prvoj polovini godine uspela daproda 770 hiljada putničkih automobila, što je za 23% manje od ostvarenog u lanjskom komparativnom intervalu. Menadžeri kompanije izlaz vide u rastućem prisustvu u segmentu elektrifikovanih automobila a koji je trenutno u zamahu. 

Sledeći predočeni plan, Dongfeng će već od 2025. godine biti u poziciji da isporučuje više od milion električnih vozila i dopunjivih hibrida, pri čemu je obećano lansiranje 21 modela koji bi bili novi. Taze osnovan podbrend eπ bi trebalo da doprinese ostvarenju deklarisane težnje.

Prvo slovo neobične skraćenice se odnosi na reči „električan“, „energija“ i „emocija, dok matematička konstanta π simbolizuje “istraživanje neograničenih mogućnosti”. Nova podmarka će poslovati pod upravom matičnog brenda Dongfenga, a u hijararchiji celog koncerna će biti smeštena neposredno ispod osetno poznatijeg imena Voyaha. Tvorci mladalačkog premijum brenda su debitovali modelom Dongfeng eπ 007, a koji je usklađen s navedenim pozicioniranjem.

Iza špijunskog indeksa se krije sedan srednje veličine a kompanija ga naziva rivalom Teslinog Modela 3 i BYD-ovog Hana. Ovu četu potencijalno pojačava još jedan „tajni agent“ Zeekr 007, i debi ovog modela se očekuje za kratko vreme. Dužina sedana po imenu eπ 007 iznosi 4.880 milimetara, širina je 1.895 mm, visina je 1.460 mm, dok je između prednje i zadnje osovine 2.915 mm.

Dizajn je tipski za ovaj segment, opšte linije su elegantne i oštre samo u detaljima kao što su predatorski farovi, agredivni odbojnici i točkovi, felne zapravo. Ali takva dokazana formula se blagotvorno odrazila na aerodinamičnost pa je koeficijent otpora vazduha samo 0,209.

Enterijer je u potpunosti usklađen s vetrovima koji duvaju na tom terenu u današnje doba. Dakle, suočavamo se s arhitekturom koja integriše zasebne ekrane na instrumentacionom panelu i multimedijalnom sistemu.

Limuzina po imenu eπ 007 je utemeljena na platformi nazvanoj Dongfeng Quantum Architecture. Jednostavnija je od modela Voyaha pa tako na primer ne nudi mogućnost ugradnje sistema vazdušnog vešanja, a što će imati pozitivan efekat na energetsku efikasnost. Deklarisana je potrošnja struje od samo 11,9 kWh na svakih 100 kilometara vožnje, dok je brzina dopune baterije odlična. S nivoa dopunjenosti od 3o do nivoa od 80%, stiže se za skromnih 26 minuta. Osnovna verzija takođe raspolaže sistemom autopilota.

Električni automobil može imati samo zadnji pogon i jedan motor od 218 ili 272 konjske snage, dok verzija s integralnim pogonom poseduje dva moćnija agregata, što ukupno daje 544 „grla“. Ubrzava iz mesta do 100 km/h za oko tri sekunde.

Pride, očekuje se pojava serijskog hibrida u kome motor s unutrašnjim sagorevanjem nema veze sa točkovima i igra samo ulogu generatora. Takav sedan može imati rezervu struje za vožnju u trajanju do 1.200 kilometara.

Detaljne karakteristike svih verzija će biti obnarodovane nekog trenutka koji je bliži momentu početka prodaje. Očekuje se da se sedan Dongfeng eπ 007 pojavi u prodaji do kraja ove gdoiine, uz pun prodajni zamah u 2024. Najavljuje se i krosover eπ crossover, kao prvi sledeći novitet podmarke.

AutoRepublika

(86)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nova submarka trebalo bi da pokaze nesto novo, nesto sto Dongfeng do sada nije imao. Sta je ovde novo? Dizajn sigurno nije – ovo je vec rutinski kineski klise sa spicastim nosem i praznim, glatkim prednjim delom, iza toga je cista rutina, vidjena na brojnim kineskim automobilima. U kineskoj masi ovaj auto bice neprepoznatljiv! Iznenadjujuce je kako Kinezima sa lakocom uspeva da ostvare koeficijent otpora vazduha cija vrednost pocinje sa „0,2“! Pre dve godine Mercedes se spustio do dvojke i to je bio „zemljotres“ u medijima. Uz puno napora uspeli su da sidju i ispod toga ali samo sa eksperimentalnim… Pročitaj više »