1. Home
  2. Prezentacije
  3. Peugeot Expert/Traveller osvežen u porodici kao prvi
Peugeot Expert/Traveller osvežen u porodici kao prvi
2

Peugeot Expert/Traveller osvežen u porodici kao prvi

224
2
Podelite sa prijateljima:

U isto vreme s kompaktnim predstavnicima porodice kombija, koncern Stellantis je modernizovao i paletu većih kombi vozila i minibuseva. Proizvodi se od 2016. godine i uključuje modele koji nastupaju pod različitim brendovima (Peugeot, Citroen, Fiat, Opel, Vauxhall, Toyota), ali ovog puta je odlučeno da se ažurirani automobili prikazuju ne odjednom, već postepeno. Prvi sa kojih je skinut veo tajnosti bila su kombi vozila marke Peugeot.

Prisetimo se da je od prošle godine moguće  putnički Peugeot Traveler samo kao elektromobil, što je situacija aktuelna u većini evropskih država, iako je teretni po imenu Expert zadržao turbodizel u asortimanu. Međutim, opredeljenje ka baterijskoj verziji je nametnulo i nuždu promene stila kako bi se unapredila aerodinamika, što je posebno važno kod električnih četvorotočkaša.

Prednji kraj dueta nazvanih Traveler/Expert je značajno rekonstruisan i sada sledi aktuelni dizajnerski jezik marke Peugeot i promoviše osveženi logotip korporacije iz Francuske. Novi su i farovi s karakterističnim kljovama izvedenim u tehnologiji LED-a, a modernizovan je i odbojnik. Bokovi vozila nisu provučeni kroz značajnije ažuriranje, a isto važi i za zadnjicu.

Enterijer kombija je zato bio predmet preuređenja od strane razvojnog tima. Pojavila se virtuelna instrumentacija od deset inča, središnji deo središnjeg panela je presložen, i umesto (za Peugeot) uobičajne ručice menjača, dobili smo džojstik male veličine e-Toggle.

Centralni ekran osetljiv na dodir je dobio na gabaritima, dok je dodata i ostava za sitne stvari. Povrh toga, sve pobrojano se tiče kako putničke, tako i tovarne verzije.

Minibus Peugeot Traveler je dobio nove opcije sedišta i one podrazumevaju tekstil ili perforiranu kožu, zavisno već od konfiguracije. Nove boje za dekorativne panele su dopunjene unapređenim opcijama personalizacije. Multimedijalni sistem sada ima podršku protokola Apple CarPlay i Android Auto, kao i mougćnost bežične dopune pametnih telefona. Tu je i dodatni priključak za USB tipa C, kao i utičnica s 12 volti.

Lista elektronskih pomoćnika je proširena i uključuje sistem za detekciju premora vozača, sistem za raspoznavanje saobraćajnih znakova, pomoć pri održavanju pravca unutar saobraćajne trake, automatsko kočenje u dramatičnim prilikama (uz mogućnost otkrivanja pešaka i biciklista), a naposletku tu je i adaptivni tempomat.

Peugeot Traveler i Expert se naručuju u dva dužinska izvođenja, i mogu stići sa 4,98 ili 5,33 metra. Visina je 1,90 metara, što omogućava ulazak u zatvorena parkirališta. Traveler može da primi do devet duša ili 4,9 kubnih metara tovara, dok u Expert možete smestiti do 6,1 kubnog metra tereta.

Technološka rešenja ostaju ista. Električni automobili imaju nenadmašan motor snage 136 „konjića“ i on je pričvršćen napred. Maksimalni obrtni moment doseže 260 njutn metara, a brzina kretanja 130 km/h. Mogu se birati dve opcije za trakcionu bateriju. Bazična pruža kapacitet od 50 kWh i omogućava vam putovanje u dužini od najviše 224 kilometara s jednom dopunom (WLTP ciklus), dok opciona baterija od 75 kWh dozvoljava vožnju u trajanju od 350 km (ranije je to bilo 330 km).

U oba slučaja su instalirani sistemi koji su kompatibilni s punjačima tipa AC (11 kW) i DC (100 kW). Peugeot Expert može biti pogonjen i turbodizelom s oznakom 2.0 BlueHDi. Tada može raspolagati sa 120, 145 ili 180 konjskih snaga. Transmisija podrazumeva šestobrzinsko ručno rešenje ili osmostepeno automatsko. To je opcija za motor sa 145 „grla“, dok je deo serijske postavke na kombiju sa 180 „konja“.

Osveženi Citroen Jumpy je već prikazan i on je oplemenjen istim setom stavki, izuzev što je prednji deo stilizovan drugačije. Međutim, ažurirani putnički kombi po imenu Citroen SpaceTourer tek bi trebalo da bude predstavljen. Prodaja osveženih kombija u Evropi, pod amblemima Peugeot i Citroen, počinje pre kraja godine. Takve su barem najave.

AutoRepublika

(224)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Najbolje bi bilo izabrati putničku verziju i upariti je sa baterijom od 50 kWh. To bi bilo baš lepo putovanje …

BB

Super kombinacija…

Ima ko da gura kombi do punjača 😜