1. Home
  2. Prezentacije
  3. Teslin Model Y za kinesko tržište lagano ažuriran
Teslin Model Y za kinesko tržište lagano ažuriran
0

Teslin Model Y za kinesko tržište lagano ažuriran

124
0
Podelite sa prijateljima:

Krosover po imenu Tesla Model Y je predstavljen tokom proleća 2019. godine i proizvodi se i u Narodnoj Republici Kini. S tim je započeto krajem 2020. i SUV je tamo momentalno postao veoma popularan automobil. Sada izveštavamo o tome kako je lokalna verzija provučena kroz postupak blage restilizacije. Veoma blage. 

Na primer, jedino je stil točkova izmenjen (posmatrano sa spoljne strane), pa su sada postali crni. Mali je broj i enterijernih promena, pa možemo navesti da se konturno svetlo sada nudi s rasponom boja koja sadrži čak 256 alternativa, uz opasku da je dekorativna traka na prednjem panelu sada prekrivena nekom tkaninom.

Samo je jedna novina s mehaničke strane gledano. Prizemnija verzija, ona sa zadnjim pogonom i ona koje nema u ponudi na matičnom, američkom tržištu – e ta je postala brža. Deklarisano vreme trajanja koje se potroši u tipskom sprintu do „stotke“ sada iznosi 5,9 sekundi i kao takvo predstavlja unapređenje koje se meri celom sekundom. Tesla nije obelodanila osobine električnog motora, ali nema sumnje da je sada moćniji. Domet s jednom dopunom baterija se takođe blago uvećao i iznosi 554 kilometra (umesto ranijih 545 km). Ipak, primite ovu informaciju s dozom neverice jer se radi o liberalnom ciklusu CLTC. Kineski protokol je ovde uzet kao referentan.

Tesla Model Y Long Range dolazi s pogonom na sva četiri kraja školjke i pružaće impresivniju autonomiju. Najavljuje se cifra od 688 kilometara, spram ranijih 660 km. Da kažemo da evropska verzija ove Tesle pre restilizacije, a služeći se protokolom WLTP, ima deklarisan domet od 533 km. Karakteristike verzije Performance koja nudi najveću dozu prestiža, ostaju nepromenjene. Autonomija iznosi 615 kilometara dok je ubrzanje do „stotke“ izvodljivo za 3,7 sekundi.

Očekuje se da kineska verzija krosovera dobije novi set kompjuterske opreme Hardware 4.0, a koju je Tesla uvela u maju ove godine, ali zaposleni u kineskom predstavništvu američke firme pobijaju ovu informaciju. Vozila namenjena kineskom tržištu će nastaviti da se oslanjanju na verziju opreme iz trećeg naraštaja.

Cene vozila nisu menjane nakon ovog mikro ažuriranja. Bazična verzija Teslinog Modela Y u Kini staje 263.900 juana, što u našem novcu iznosi skoro pa tačno 35 hiljada evra (hvala Googleu). Varijanta s integralnim pogonom i natpisom Long Range je skuplja za nekih 12 do 15%, dok se za alternativu s identifikacijom Model Y Performance traži 349.900 juana (46.400 evra). Ovome se raduju i Rusi, jer sve što se sklapa u Kini, lako završi i na teritoriji najveće države na svetu, uprkos sankcijama najrazvijenih zemalja sveta.

Kompanija Ilona Maska je juče predstavila i statističke podatke koji ilustruju poslovanje u trećem tromesečju 2023. godine. U periodu od jula do septembra su uspeli da isporuče 435.059 vozila širom sveta, što je za čak 26,5% više nego u uporednom prošlogodišnjem kvartalu, kada su ka kupcima otpremili 343.830 vozila. Istovremeno, prodaja je za 6,67% bila skromnija u drugom tromesečnom periodu ove godine (466.140 jedinica).

Tesla je tokom cele prošle godine isporučila 1.313.851 elektromobil, dok je oko 95% realizacije kompanije poticalo od dueta s oznakama Model 3/Model Y. Udeo skupljih modela po imenu Model S i Model X je bio u ravni s nekih 5%. Ovogodišnji cilju uprave Tesle podrazumeva prodaju oko 1,8 miliona baterijskih četvorotočkaša.

AutoRepublika

(124)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments