1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovala nova Toyota Camry
Debitovala nova Toyota Camry
4

Debitovala nova Toyota Camry

1.66K
4
Podelite sa prijateljima:

Odlazeći sedan po imenu Toyota Camry iz serije XV70 je s nama, evo već šest godina, pošto je debitovao 2017. uz restilizaciju sprovedenu tokom 2020. Takoje i došlo vreme za zamenu, a nova deveta generacija japanskog automobila je predstavljena danas, i to na glavnom tržištu istog. Pričamo o Sjedinjenim Američkim Državama, kao mestu gde je ujedno model i razvijen.

Kako bilo, ovaj Camry bi teško mogao biti nazvan novim modelom. Arhitektura GA-K je ostala ista, ali je noseća struktura vozila ostala bukvalno netaknuta. Pogledajte samo bokove vozila. Jedina razlikaizmeđu novog i starog se može uočiti u vidu blago korigovanog oblika otvora zadnjih vrata. Tačni, odnosno precizni gabariti nove limuzine bi tek trebalo da budu objavljeni.

Gore je odlazeći Camry, dok je dole novi

Međutim, stil prednjice i stražnjice noviteta je u celosti svež i izveden je u harmoniji s aktuelnim korporativnim jezikom brenda Toyota. Poznat nam je s modela Prius i Crown. Karakteristične osobenosti ukljujučuju oivičenja u boji karoserije koja seku rasvetu, izdignute branike s kontrastnim pojedinostima, novu haubu i poklopac prtljažnika.

Paleta dostupnih boja karoserije je proširena za još dve nijanse i njima su nadenuti nazivi Ocean Gem i Heavy Metal, dok je dvobojna šema dostupna uz paket sa sportskim akcentom i imenom XSE. Nove felne prečnika 18 ili 19 inča kompletiraju utisak o stilu novajlije.

Glavna promena u kabini se tiče u potpunosti rekostruisanog centralnog grebena. Od sada više neće biti isturenih ekrana! Displej multimedijalnog sistema je većih gabarita (8 ili 12,3 inča zavisno od konfiguracije) i skladno je integrisan u arhitekturu enterijera. Instrumentacija je nadalje samo virtuelna i prati se preko ekrana dijagonale od sedam ili 12,3 cola. Takođe, implementiran je i projekcioni ekran dijagonale 10 inča.

Materijali za završnu obradu i ukupan nivo udobnosti su poboljšani. U skupljim paketima opreme su se pojavile perforirane kožne presvlake . Za „sportsku“ verziju s nazivom paketa opreme XSE-a, ovo je privlačna crvena verzija crvenog kokpita (Cockpit Red), a „luksuzni“ XLE, po prvi put za Camry, nudi kombinaciju kože i ukrasa sedišta od mikrovlakana Dinamica. Pored toka dekorativni umeci za vrata i prednji panel su napravljeni od istog materijala.

Profil i obloge sedišta su potpuno revidirani i ista mogu biti opremljena grejanjem, ventilacijom, memorijom položaja i drugim naprednim podešavanjima električnim putem. Laminirano staklo takođe doprinosi povećanju udobnosti, a tu je i panoramski krov a motorizovanim suncobranom.

Toyota Camry je stekla prošireni arsenal naprednih tehnologija. Multimedijalni sistem se može ažurirati bežično, a može poslužiti i kao prenosna tačka za pristup internetu. Može se i pohvaliti podrškom za platforme Apple CarPlay, Android Auto i Bluetooth.

Glasovni asistent (Drive Connect) je dostupan samo uz doplatu. Takođe možete naručiti napredni audio sistem marke JBL s devet zvučnika i elektronskim ključem u svom pametnom telefonu. Set elektronskih anđela koji proizvođač naziva Toyota Safety Sense 3.0 uključuje sistem za sprečavanja sudara s detekcijom pešaka, adaptivni radarski tempomat (radi u celom opsegu brzina) sa asistencijom za zadržavanje trake.

Najzanimljivija stvar je ta što će se Camry ubuduće nuditi samo s hibridnim pogonskim sklopovima. Nema više motora tipa V6, dok će atmosferski četvorocilindraš zapremine 2,5 litara upotrebljavati sako kao deo pete generacije Toyotinog sistema THS. Uparen je s elektromehaničkim varijatorom.

Ovaj sklop integriše kompaktnije, laganije i moćnije električne agregate. Verzijas prednjim pogonom poseduje dva elektromotora i ukupna moć sistema doseže 228 konjskih snaga. Tu je i sistem za prenos snage na sva četiri kraja karoserije i dolazi sa zasebnim električnim agregatom na zadnjoj osovini. Tada snaga raste na 235 „konja“. Napominjemo da je u prošlosti hibrid s integralnim pogonom bio dostupan samo na japanskom tržištu.

Moguće je da će se čisto benzinske verzije pojaviti kasnije za neka tržišta. Tu je kao primer razborito navesti države Bliskog istoka ili jugoistočne Azije. Za sada su objavljeni samo datumi za ulazak na tržište SAD-a. Tamo će nova generacija Toyote Camryija stići kod distributera na proleće 2024. godine.

Cene će biti objavljene bliže početku prodaje. Sada hibridna verzija odlazeće generacije košta od 28.855 američkih dolara, tako da osnovna konfiguracija novog Camryija ima sve šanse da pređe granicu od 30 hiljada zelembaća. Osim u Sjedinjenim Državama, limuzine će se proizvoditi i u Japanu, ali samo za izvoz (na primer, za tržište Australije), a Camry se više neće pojavljivati na domaćem tržištu.

AutoRepublika

(1663)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Auto bi bio elegantniji kada bi sklonili ovaj veliki usisivac za prasinu sa prednjeg dela! Malo manje falti bi takodje dobro doslo!

MRN

Znači, od sada i u USA samo kao hibrid !

Nikola

Jeftniji nego korola hybrid u srbiji…

Laki

Ovaj „Bangle“ dizajn nazad su trebali zaobići.